Halfjaarlijkse check voor uw portefeuille in vijf stappen

PORTEFEUILLEBEHEER - Veel van de basisprincipes van beleggen gaan tegen het gevoel in. Bijvoorbeeld, een stijging in de rente kan weliswaar goed nieuws zijn voor de belegger die zijn geld in deposito’s of andere korte termijn producten wil steken, maar het is meestal slecht nieuws voor de koper van obligaties. Een andere stelregel: de luie belegger is vaak succesvoller dan de hardwerkende belegger.

Christine Benz 04 juli, 2008 | 14:33
Facebook Twitter LinkedIn

Als u uw portefeuille dagelijks checkt –of nog erger, meerdere malen gedurende de dag– dan is de kans groot dat u in de verleiding komt om meer te handelen dan nodig is. U loopt tegen hoge transactiekosten aan en u bent eerder geneigd om te jagen op aandelen en fondsen die recentelijk sterk presteerden, in de hoop dat ze dat blijven doen. Dit kan een recept voor slechte prestaties zijn.

Omdat het mogelijk is dat u in uw eigen voet schiet met overijverig handelen, zijn wij een groot voorstander van het slechts af en toe uitvoeren van een portefeuille check –halfjaarlijks of eens per kwartaal.

Het doel van een portefeuille check is om systmatisch probleemgebieden op te sporen en aanpassingen te identificeren die u onderdeel wilt maken van uw herbalanceringsplan. (Wij raden u aan om eens in de twee jaar uw portefeuille te herbalanceren, oftewel geld weghalen uit investeringen die het goed hebben gedaan en deze te stoppen in de spelers in uw portefeuille die het minder hebben gedaan.)

U kunt de volgende vijf stappen hanteren om uw portefeuille te herzien.

1. Zorg ervoor dat uw assetverdeling in lijn is met uw doelstelling
Een van de belangrijkste bepalers van of uw portefeuille gepositioneerd is om aan uw doelstellingen te voldoen is uw assetverdeling –hoeveel u in aandelen, obligaties en cash aanhoudt. Om een preciese weergave te krijgen van hoe uw portefeuille op dit moment is gepositioneerd, kunt u de Morningstar Instant X-Ray tool gebruiken. Vul de naam in van alle fondsposities van uw portefeuille, samen met de waarde van elk onderdeel, en klik dan op ‘Toon X-ray’. U zult een tabel zien welke uiteenzet hoeveel u in elke positie aanhoudt. Dit kunt u dan vergelijken met uw doelstelling.

2. Houdt uw portefeuille tegen het licht
De volgende stap is om te kijken hoe uw (onderliggende) aandelen en obligaties binnen uw portefeuille zijn gepositioneerd. In Instant X-Ray kunt u de Morningstar Style box vinden voor zowel aandelen als obligaties (de twee vierkanten met negen vakken rechtsboven in de X-Ray pagina). Deze tonen u welke beleggingsstijl uw portefeuille hanteert. Ook al moet u geen gelijkmatige verdeling van de onderliggende posities over de negen vakken verwachten, het is van belang om een eventuele clustering binnen één of twee regio’s in de style box te spotten. Instant X-Ray toont u ook hoe de aandelen verdeeld zijn over de marktsectoren, en hoe dat zich vergelijkt met de sectorwegingen van de MSCI World Index. Net als met de style box moet u zich ook hier niet te druk maken om enige afwijkingen, maar u zich wel bewust zijn van grote belangen in één sector (bij een groot belang moet u denken aan een sector waarin u meer dan twee keer bent vertegenwoordigd dan de index).

Kijkt u ten slot naar de tabel Top 10 Onderliggende Waarden, te vinden onderaan de X-Ray pagina. Hier kunt u zien of uw portefeuille zwaar is in één of twee aandelen. Als stelregel hanteren wij dat één aandeel niet meer dan 10 % van uw portefeuille zou mogen beslaan.

3. Herzie uw individuele posities
Nu u uw positionering van uw portefeuille als totaal heeft bekeken, is het tijd om een check uit te voeren op de individuele posities. Klik op de fondsen om te kijken of er veranderingen zijn in de beleggingsdoelstelling, management of total expense ratio. Voor sommige fondsen kunt u ook een fondsanalyse vinden van één van onze fondsanalisten. Zij kunnen u vertellen over de positieve en negatieve kanten van een fonds.

4. Evalueer de prestaties
Het zou verkeerd zijn om teveel focus te leggen op korte termijn rendement, maar in een portefeuille check moet u toch een korte blik werpen op de posities die de grootste stimulans of rem waren op uw rendement. Het is prima om te kijken naar year-to-date rendement, maar hecht vooral waarde aan het rendement ten opzichte van de categorie over de afgelopen drie en vijf jaar. Stelselmatig ondergemiddeld presteren van uw portefeuille kan betekenen dat er iets mis is met één van uw posities. Echter, verondersteld dat uw onderbouwing tot aankoop van de postities nog steeds intact is, kunnen de slechte prestaties ook een kans bieden om goedkoop een positie uit te breiden wanneer u later in het jaar uw portefeuille herbalanceert.

5. Plan uw volgende stap
Nu u de huidige status van uw portefeuille onder de loep heeft genomen, kunt u zich beraden op de volgende stap. Het is niet erg aannemelijk dat u een probleem ontdekt dat meteen opgelost moet worden, maar het is toch verstandig om een moment te plannen voor het herbalanceren van uw portefeuille. Een conventioneel moment om dit te doen is aan het einde van het jaar, maar als u meer tijd heeft om u hierop te focussen in een andere tijd van het jaar, bijvoorbeeld het begin van het derde kwartaal, laat u zich dan zeker niet weerhouden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten