Freddie, Frannie en Pimco

Het kon niet uitblijven, maar kwam toch nog onverwacht: de nationalisatie van Freddie Mac en Frannie Mae. De impliciete garantie van de overheid werd expliciet gemaakt doordat de Amerikaanse overheid de leiding en het eigendom van deze bedrijven zal overnemen. Pimco Total Return won gisteren 1,7 miljard dollar.

Freddy van Mulligen 09 september, 2008 | 11:05
Facebook Twitter LinkedIn
Freddie
Mac en Frannie Mae zijn ondernemingen die hypotheekleningen van banken overnemen en ze dan herverpakten en weer doorplaatsten. Frannie en Freddie zijn beursgenoteerd. Hoewel de nationalisering tot 80% van de aandelen met gejuich werd begroet op de beurzen, zijn de aandelen van Freddie en Frannie bijna waardeloos geworden. Dit jaar zijn de rendementen van deze aandelen respectievelijk -97,3 en -98,1%.

Freddie en Frannie zitten in de belangrijkste beursindices en heel wat beleggingsfondsen – ook uit Nederland – hadden of hebben een positie in deze aandelen waaronder fondsen van SNS, ING, Robeco, Optimix, Achmea, ASN en de Postbank.

Doorgaans zijn deze posities erg klein (geworden), waardoor ook deze fondsen nu kunnen profiteren van de opleving van de markten na de aankondiging van het reddingsplan.

Obligaties van Freddie en Frannie wonnen terrein. Ook Amerikaanse overheidsobligaties stegen, obligatiebeleggers zijn er blijkbaar niet van overtuigd dat de stappen van de Amerikaanse overheid de een voldoende positief effect zal hebben op de economische groei.

Pimco – een grote en vermaarde aanbieder van obligatiefondsen uit de VS – speelt een opvallende rol in de kredietcrisis. Mohamed El-Erian – die eind van dit jaar de CEO zal worden van Pimco – schreef gisteren een ingezonden in de Financial Times.

Volgens El-Erian hebben de dijken in New Orleans wel standgehouden, maar geldt dat niet voor de dijken in de Amerikaanse economie: “de verwoestende orkaan zet koers naar de werkgelegenheid, consumptie en investeringen.” El-Erian onderschrijft dan ook de ingreep bij Fannie Mae en Freddie Mac, waarmee de overheid een nieuwe dijk opwerpt.

El-Erian doet een beroep op de internationale gemeenschap en politiek om gecoördineerde actie te ondernemen. De VS is afhankelijk van buitenlands kapitaal en ook landen met een meer prudent bancair systeem zullen met kapitaalinjecties moeten komen. Met andere woorden: het is mooi dat de Amerikaanse overheid de helpende hand uitsteekt, maar ook andere landen zullen te hulp moeten schieten.

Aandeelhouders in Freddie en Fannie zagen hun bezit nagenoeg waardeloos worden. Obligatiehouders waren gelukkiger. Pimco Total Return won gisteren 1,7 miljard dollar met de koersstijging van de obligaties uitgegeven door Freddie en Fannie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten