Ontkoppeling is onzin

Opkomende markten staan niet los van ontwikkelingen elders ter wereld, zoals de afgelopen jaren vaak is gesuggereerd door aanhangers van “ontkoppeling”.

Freddy van Mulligen 27 oktober, 2008 | 13:26
Facebook Twitter LinkedIn
In een
crisis wordt het blikveld van media en beleggers nauwer en overheerst het lokale nieuws. Je leest minder dan een paar maanden geleden over opkomende markten in Azië, Latijns Amerika en Europa. Dat neemt niet weg dat daar hele rake klappen vallen.

Het zwaarst getroffen in de financiële crisis zijn de aandelenmarkten in opkomende landen. Fondsen die beleggen in Rusland verloren dit jaar tot nu toe gemiddeld 67% van hun waarde. Elders als in China, Korea, Latijns Amerika of India is het niet veel beter. Kijkt u de cijfers maar na op Morningstar.nl.

Het staat in schril contrast met stijgingen uit voorgaande jaren, de vermeend

e gunstige economische vooruitzichten en de ontkoppeling van opkomende economieën. Opkomende markten zouden volgens aanhangers van ontkoppeling minder meedeinen met bewegingen in Europa en de VS omdat de toenemende binnenlandse economische bestedingen opkomende markten een eigen dynamiek zou geven.

Deze ontkoppeling is op twee manieren (nog) niet de waarheid gebleken. Allereerst financieel niet. Opkomende markten blijken markten met een hoge bèta te zijn. Als het goed gaat elders, gaat het extra goed in opkomende markten en dit verband werkt helaas ook andersom. Internationale beleggers hebben de neiging om zich tijdens een crisis terug te trekken op hun eigen terrein en de meest risicovolle beleggingen – en dat zijn opkomende markten – af te bouwen. De nieuwe status van Azië als geldschieter van de wereld, heeft daar tot nu toe niets aan afgedaan.

Economisch gezien is er ook slechts gedeeltelijk sprake van een ontkoppeling. De hoeveelheid exporten van goederen (China) of grondstoffen (Rusland) vallen terug in hoeveelheid en of prijs, wat de economische groei drukt. Verschillende fabrieken in Shenzhen sloten de afgelopen weken hun deuren en duizenden medewerkers staan op straat. Maar van recessie is in China nog lang geen sprake. De overheid wakkert de bouwwoede en bestedingsdrang van Chinezen dermate aan dat de economische groei misschien geen 12% per jaar meer zal zijn, maar allicht een “schamele” 8 of 9%.

Elders in de wereld vergaat het opkomende markten een stuk moeilijker. Het IMF was tot nu toe angstvallig stil in de crisis, maar komt nu in actie door Oekraïne en Hongarije geld te lenen en allicht zal ook Pakistan zich melden. In Argentinië – spread van bijna 2000 basispunten boven Amerikaanse treasuries - heeft de overheid de pensioenen genationaliseerd om aan geld te komen. Gelukkig is de Argentijnse aandelenmarkt nauwelijks van belang, zelfs niet in regionaal perspectief.

Opkomende markten zijn en blijven kwetsbaar omdat ze in de perceptie van beleggers risicovol zijn en omdat de economische groei afzwakt. Daarbij werken veel bedrijven met een vrij hoge leverage en is er een hoge blootstelling aan grondstoffen. Toch staan veel landen er redelijk tot goed voor als men kijkt naar macro-economische variabelen. Waar in het VK 87% van het BBP uitstaat aan hypotheekleningen, komt dit cijfer in de meeste opkomende markten niet boven de 15% uit. In China bedragen de hypotheekleningen 10% van het BBP, in Turkije 4% en in Rusland slechts 1%. De buitenlandse reserves van opkomende markten staan op een recordniveau en het niveau van buitenlandse leningen staat op een historisch laag punt. De waardering van opkomende markten is met ongeveer acht maal de winsten (voor MSCI Emerging Markets) historisch laag, maar wel hoger dan wat u momenteel voor onze eigen AEX-index betaalt.

Fundamenteel gezien staan opkomende markten er dus behoorlijk voor, maar de aandelenmarkten zijn niet losgekoppeld van de rest van de wereld en goede fundamentals bieden geen garantie voor onkwetsbaarheid. Een vergelijking met financiële instellingen dringt zich op. Ook veel financiële instellingen waren gezond, maar liggen inmiddels wel aan het overheidsinfuus. Uitkijken dus met opkomende markten en gespreid aankopen voor wie durft.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten