Triodos Groenfonds - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Groen investeren in meer dan 300 projecten. Een gedeelte van het belastingvoordeel wordt doorgegeven aan de debiteur.

Freddy van Mulligen 12 maart, 2009 | 9:31
Facebook Twitter LinkedIn

Daniël Povel maakte in 2006 de overgang van ABN Amro naar het groene Triodos. Sinds 1 maart 2006 is hij bij het Triodos Groenfonds voor de beleggingen verantwoordelijk en sinds 1 januari 2009 mag hij zich de fondsmanager noemen.

Het Groenfonds heeft een vermogen van 460 miljoen euro en verdeeld zijn vermogen over leningen aan meer dan 300 klanten. Qua duurzaamheid is het groenfonds streng in de leer. Povel en zijn zeskoppig team zetten alle leningen rechtreeks uit bij de ondernemers, staan dus letterlijk soms met de laarzen in de modder en nemen niet genoegen met het officiële groene labeltje Men wil vooruitstrevend zijn en doordat er geen tekort is aan groene projecten kiest men bijvoorbeeld liever voor investeringen in kassen die energie opleveren dan in kassen die slechts energie besparen.

Een kwart van de portefeuille is uitgezet bij agrarische bedrijven in de biologische landbouw. Momenteel is dat een segment dat het moeilijk heeft. Boeren durven de overstap naar duurzame landbouw niet te maken omdat ze het hen minstens twee jaar kost voordat ze zichzelf biologisch mogen noemen en in de tussentijd liggen de inkomsten stil. Maar ook daar voorziet Triodos Bank in met speciale kredieten.

Bijna de helft van de portefeuille is gestoken in alternatieve energie. Niet alleen windmolens worden gefinancierd, maar ook vergistingsinstallaties en andere innovatieve methoden van energieopwekking.

De rest van de portefeuille wordt ingevuld met landschapsiniatieven en duurzaam bouwen. In Veenendaal staan bijvoorbeeld 1450 woningen die werken met warmte/koude opslagsystemen die met behulp van het groenfonds zijn gefinancierd. Onder de stad Groningen is een wateropslag gefinancierd.

Naast de belastingvoordelen die de overheid beleggers in het fonds gunt, is het stabiele rendement gebaseerd op de regelmatige kasstromen een plus. Er is tot op heden geen debiteur geweest die niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan en de accountants van het fonds waarderen de leningen met behulp van de gedaalde kapitaalmarktrente.

Duurzame overwegingen zijn belangrijk, maar de beheerder kijkt verder. Voordat het fonds met geld over de brug komt, wordt er een uitvoerige meerjarenraming gemaakt van de onderneming die een lening vraagt. In de tarieven die het fonds zijn debiteuren rekent, wordt een deel van het fiscale voordeel van beleggers doorgegeven aan de bedrijven. Via de website van Triodos kunt u met behulp van Google maps zien of Triodos ook bij u in de buurt een boerderij, windmolen of begrafenisonderneming financiert.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten