Beleggingsfondsen zien vermogen wegstromen

Het vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is in het tweede kwartaal met bijna 20 miljard euro gedaald.

Maarten van der Pas 17 augustus, 2010 | 12:52
Facebook Twitter LinkedIn

Na vier kwartalen van stijgingen is het vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen in het tweede kwartaal gedaald. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De daling kwam uit op circa 4,5 procent, ofwel bijna 20 miljard euro, en werd veroorzaakt doordat beleggers geld weghaalden uit de fondsen en door verliezen die de fondsen leden op hun beleggingen. De verliezen op beleggingen bedroegen in het afgelopen kwartaal in totaal 8 miljard euro. Daarnaast onttrokken beleggers ruim 11 miljard euro aan beleggingsfondsen. Dat hing wel samen met een door enkele grote institutionele beleggers nagestreefde aanpassing van hun beleggingsportefeuille. Het totale fondsvermogen bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal 417 miljard euro.

Verlies
De herwaardering van de beleggingen in het tweede kwartaal van 2010 was ruim 8 miljard euro negatief. Dit resultaat was vooral te wijten aan een verlies van circa 4 procent op de beleggingen in aandelen. Overigens was de daling van de MSCI World index met bijna 12 procent en de AEX met 8 procent nog groter, aldus DNB.

Maar door de stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro bleef het verlies op aandelenbeleggingen voor de fondsen beperkt. Doordat sommige fondsen het valutarisico afgedekt hadden, leden zij echter wel een verlies op valutatermijncontracten. Evenals vorig kwartaal werd een positief resultaat op de beleggingen in obligaties geboekt (1,7 procent), waarbij bedrijfsobligaties het beter deden dan overheidsobligaties.

In het eerste kwartaal steeg het vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen nog met vijf procent. Het totale fondsvermogen kwam eind maart uit op 432 miljard euro.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten