Morningstars sterren voor aandelen

De sterren die Morningstar aan beleggingsfondsen geeft zijn bekend. Een dergelijke beoordeling is er echter ook voor aandelen. Een uitleg.

Maarten van der Pas 29 juli, 2015 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar kent - ook - aan aandelen sterren toe: 5 sterren voor de meest aantrekkelijke aandelen en 1 ster voor de minst aantrekkelijke. Onze sterrenrating is gebaseerd op de door onze analisten geschatte reëele waarde of fair value van een bedrijf per aandeel. De analisten van Morningstar komen tot deze geschatte reële waarde door te voorspellen hoeveel vrije kasstroom het bedrijf in de toekomst zal genereren. Dat wil zeggen de hoeveelheid kasgeld dat een bedrijf over heeft, nadat het al zijn kosten en investeringen heeft betaald en wat dus onder meer beschikbaar is voor dividenduitkering aan de aandeelhouders van dat bedrijf. Deze waarde wordt vervolgens aangepast door rekening te houden met tijd en risico. Kasgeld dat volgend jaar wordt gegenereerd, is meer waard dan cash dat over enkele jaren wordt gegenereerd. Zo ook is kasgeld van een stabiel bedrijf dat consistent winstgevend is meer waard dan dat van een onderneming in een sterk cyclische sector.

Aandelen die worden verhandeld tegen een prijs die beduidend lager is dan de door Morningstar geschatte reële waarde, krijgen veel sterren. Voor hoogwaardige bedrijven vereisen we een kleinere onderwaardering dan voor middelmatige bedrijven. Dat is om één eenvoudige reden: Morningstar heeft meer vertrouwen in zijn kasstroomprognoses voor sterke bedrijven en dus ook in zijn waardeschattingen van dergelijke bedrijven. Als de marktprijs van een aandeel aanzienlijk hoger is dan de door ons geschatte reële waarde, krijgt dat aandeel weinig sterren, ongeacht hoe geweldig we het betrokken bedrijf vinden. Zelfs het beste bedrijf is een slechte zaak als een belegger teveel voor zijn aandelen betaalt.
Kortweg: 1 ster bij een aandeel staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren staat voor maximaal ondergewaardeerd. 3 Sterren betekent dat een aandeel redelijk of fair is gewaardeerd. De koers zit op of nabij het nievau van de fair value die de aandelenanalisten van Morningstar aan het aandeel geven.

Aantrekkelijk
In tegenstelling tot marktprijzen veranderen Morningstar's schattingen van de reële waarde of fair value niet zo vaak. Een aandeel kan dus sterren bijkrijgen of verliezen louter op basis van veranderingen in de aandelenkoers. Als wij de reële waarde van een aandeel op 50 euro schatten en het aandeel daalt tot 40 euro zonder veel verandering in de waarde van het betrokken bedrijf, krijgt dat aandeel er één of meer sterren bij. Onze schatting van wat het bedrijf waard is, is niet veranderd, maar de aandelen zijn als belegging aantrekkelijker tegen 40 euro dan ze waren tegen 50 euro.

Omdat we ons focussen op de langetermijnwaarde van bedrijven en niet zozeer op kortetermijnbewegingen in de aandelenkoersen, is het mogelijk dat we nu en dan uit de pas lopen met de globale aandelenmarkt. Aandelen die hoog staan, maken relatief weinig kans op onze hoogste waardering van 5 sterren. Wanneer de markt echter daalt, zullen waarschijnlijk veel meer aandelen 5 sterren vergaren. Hoewel je meer aandelen met een vijf sterren zou verwachten naarmate de markt stijgt, vinden we activa aantrekkelijker wanneer ze goedkoop zijn.

Morningstars sterrenratings worden elke nacht na sluiting van de markten berekend en de volgende werkdag bekendgemaakt.

Schematisch ziet de sterrenrating er als volgt uit:
Lees ook
Hoe Morningstar aandelen onderzoekt en waardeert

Vragen en antwoorden bij Morningstars waardering van aandelen

Aandelen als een kasteel met een slotgracht

15 Geboden voor het beleggen in aandelen


20 Tips voor het beleggen in aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten