Herstel Europese economie flauwtjes en ongelijk verdeeld

Morningstar blikt vooruit op Europese economie. Er zijn enkele sectoren met ondergewaardeerde aandelen.

Maarten van der Pas 05 januari, 2011 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

Na een meer optimistisch vooruitzicht voor het laatste kwartaal van 2010 voorspelt de Europese Commissie (EC) voor 2011 een langzamere groei van het BBP. 1,6 Procent tegen 1,8 procent in het afgelopen jaar en van 1,5 procent voor de eurozone waar dat in 2010 nog 1,7 procent was. In vergelijking met de Verenigde Staten bijft Europa achter. Het IMF voorziet een groei van de Amerikaanse economie van 2,7 procent in 2010 en 2,1 procent in 2011.

De eurozone blijft kampen met zorgen over de gezondheid van zijn banken, de grote staatsschulden en structurele problemen die de economische malaise verlengen. Niettemin nam de industriële productie in het derde kwartaal van 2010 maand op maand toe met 0,7 procent (0,3 procent in de eurozone) wat suggereert dat het herstel wellicht een bredere basis heeft.
Terugval van de wereldeconomie is gevaarlijk voor het economisch herstel van exportafhankelijke landen als Nederland, Duitsland en Italië. Dit was het geval in het derde kwartaal waarbij zowel Nederland als Italië 50 basispunten onder de BBP-groeiprognose van de EC bleef.
Onderstaande tabel toont de ongelijkheid in economische groei in Europa. Waar Duitsland zes opeenvolgende kwartalen van groei laat zien is de verwachting voor Spanje dat de economie zal krimpen.


De groei van het BBP is ongelijk verdeeld over Europa




Landen die zware bezuinigingsprogramma’s uitvoeren om hun staatsschuld binnen proporties te brengen, zoals Griekenland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, zullen de pijn komend jaar het hardst voelen. Zelfs voor Nederland, Duitsland en Italië waar de export een belangrijke factor voor het economisch herstel was, kan een terugval van de wereldwijde vraag een hobbel zijn op de weg van herstel in de laatste helft van het jaar.

Tegenwind
Morningstar blijft macro-economische downside risico’s zien voor 2011. In het Verenigd Koninkrijk zal de impact van het de overheidsbezuiniging voor het eerst goed worden gevoeld waarbij een toename van de werkeloosheid in de publieke sector zorgt voor een afnemende vraag. Een andere tegenwind is er in de vorm van een verhoging van de BTW van 2,5 procent tot 20 procent. Morningstar verwacht, dat producenten en retailers het grootste deel van de impact van deze verhoging zullen absorberen, maar gaandeweg het jaar kan de belastingverhoging ook worden afgewenteld op de consument.

Staatsschulden
Het probleem van de Europese overheidstekorten blijft uitdagend. Het hoge tempo waarin de credit spreads strakker werden eindigde aan het einde van vorig jaar. Morningstar denkt echter, dat de rally zich voor sommige landen zich zal voortzetten. Zo verbreedde de credit default swaps (cds) voor Ierland zich tot +560 waar dat begin december nog +542 was. Portugal’s cds liepen op van +448 naar +457 en die van Spanje van +295 naar +325. Opmerkelijk genoeg verbreedden de cds van Frankrijk en Duitsland zich ook: respectievelijk van +83 naar +102 en van +46 naar +54. Morningstar maakt zich geen zorgen voor de toename voor Duitsland en Frankrijk. Maar denkt dat de herwaardering van de kredietwaardigheid van deze standvastige eurolanden een is indicatie van een verhoogd risico van besmetting als gevolg van een toenemende interne afhankelijkheid binnen het Europese financiële systeem.

Onderwaardering
Europese aandelen zijn eerlijk geprijsd, maar er zijn groepen over- en ondergewaardeerde aandelen. De Europese aandelen hebben zich grotendeels hersteld van hun terugval begin december door het steunpakket van de EC voor Ierland. De FTSE 100, CAC 40 en DAX zijn respectievelijk 3,2, 2,0 en 4,2 procent hoger over de laatste dertig dagen. Van de Europese aandelen die Morningstar volgt is de waardering een fractie toegenomen. De bankensector blijft een van de ondergewaardeerde sectoren gezien vanuit het perspectief van toekomstige kasstromen. Sectoren met ondergewaarderde aandelen zijn basismaterialen en gezondheidszorg. In de sector van defensieve consumentengoederen is het dividend van tabaksfabrikanten aantrekkelijk.

De komende weken zal Morningstar dieper in gaan op aantrekkelijke aandelen in de sectoren consumentengoederen, energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, industrie en technologie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten