Vooruitblik energie-aandelen

Morningstar geeft zijn verwachtingen voor de energiesector in het eerste kwartaal. En presenteert enkele favoriete aandelen.

Eric Chenoweth, CFA 31 januari, 2011 | 10:55 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Door de ongezien hoge wereldwijde vraag, de dalende voorraden en het krimpende aanbod ziet het er aan het begin van 2011 goed uit voor de olieprijzen. De fundamentals voor aardgas zouden heel 2011 moeten verbeteren, naarmate het aantal gasplatformen afneemt.
  • Dankzij de overname van Atlas Energy krijgt Chevron toegang tot de Marcellus-schalie in Pennsylvania, nadat eerder al grote geïntegreerde maatschappijen zoals Royal Dutch Shell en ExxonMobil activiteiten in de regio waren gestart. Morningstar verwacht dat dit slechts het topje van de ijsberg is.
  • Globaal genomen lijken de waarderingen in de energiesector na de enorme opleving van het vierde kwartaal in 2010 enigszins overgewaardeerd. Aan het begin van 2011 lijken Large-Caps iets ondergewaardeerd, terwijl Mid-Caps en Small-Caps overgewaardeerd lijken.
Top aandelen sector energie          
Onderneming Morningstar Fair value Concurrentie- Onzekerheid  Koers/
  Rating (USD) voorsprong Fair value Fair value
Range Resources ***** 86 Narrow High 0.73
Energy Transfer Equity **** 51 Narrow High 0.76
ExxonMobil *** 86 Wide Medium 0.92
(Bron: Morningstar per 31/1/2010)          

Morningstar heeft uit zijn lijst van aandelen met vier en vijf sterren twee aandelen geselecteerd om in de gaten te houden. Een van onze geselecteerde aandelen, Energy Transfer Equity, is een midstream onderneming die voornamelijk actief is in het vervoer van aardgas in Texas en het zuiden van de Verenigde Staten. Ook kozen we een exploratie- en productiemaatschappijen: Range Resources. Range heeft een dominante positie in de aardgas- en vloeistoffenrijke Marcellus-schalie in Pennsylvania. ExxonMobil is de geïntegreerde energieonderneming met de interessantste waardering. Ofschoon we de aandelen interessanter vonden binnen het bereik van de 50 en 60 dollar, wordt deze uitstekende onderneming nog steeds verhandeld met een redelijke korting ten opzichte van onze schatting van de reële waarde.

Morningstar's basisscenario voor de olieprijzen ligt voor de jaren 2013 en daarna zo'n 11 procent onder de futuresmarkt, terwijl onze vooruitzichten voor de aardgasprijzen voor diezelfde periode circa 30 procent hoger liggen dan de futuresmarkt.

Range Resources
Range Resources is één van de eerste die voet heeft gezet in de mogelijk fenomenale Marcellus-schalie in het Appalachen Basin. Met een grondgebied van ongeveer 1 miljoen netto acres (zo'n 40,5 miljoen hectare) lijkt het erop dat Range de komende jaren aanzienlijke waarde uit de Marcellus-formatie zal onttrekken.
Omdat Range er vroeg bij was, heeft het bijzonder gunstige leasevoorwaarden kunnen bedingen. In combinatie met de aantrekkelijke kostenstructuur en het productieprofiel van afzonderlijke bronnen, zijn de activiteiten bijzonder voordelig, tegen aardgasprijzen van nauwelijks 4 dollar per duizend kubieke voet.
Range’s geplande verkoop van activa in de Barnett-schalie zou de financieringsonzekerheid moeten doen afnemen, en zijn zware investering in de hoogrenderende bronnen van de Marcellus-schalie zou nog vele jaren moeten worden vertaald in solide rendementen op het kapitaal.

Energy Transfer Equity
Energy Transfer Equity is volgens Morningstar op dit moment een van de weinige midstream energieondernemingen van waarde. Als eigenaar van belangen als general partner in zowel Energy Transfer Partners als Regency Energy Partners zal Energy Transfer Equity weldra kunnen profiteren van de distributiegroei bij beide onderliggende partnerships.
Bij ETP staan er twee enorme pijpleidingprojecten op stapel en bij Regency wordt steeds meer vooruitgang geboekt, onder andere met een pas aangekondigd project in Eagleford. De groei van ETE zal volgens ons de komende jaren dan ook versnellen naar een groei van twee cijfers.

ExxonMobil
Het aandeel Exxon is teruggezakt van 5 sterren eind 2010 naar 3 sterren begin 2011. Exxon’s kapitaalrendement ligt geregeld hoger dan dat van zijn concurrenten. Dat Exxon in staat is te kiezen uit enkele van de beste megaprojecten ter wereld, ligt mede aan de basis van deze hogere rendementen. Als onderneming die al bewezen heeft projecten op tijd en binnen het budget te leveren, is ze voor megaprojecten een voorkeurpartner.
De hoge rendementen worden daarnaast ondersteund door Exxon’s vermogen om zijn wereldwijde netwerk voor de productie, het transport en de raffinage van olie en aardgas, alsmede de productie van chemische stoffen, te integreren en zijn vermogen om de kosten over het hele systeem te verlagen. Deze eigenschappen bieden bescherming in tijden van zwakkere grondstoffenprijzen.


Aandelenrapporten
Morningstar heeft van onderstaande ondernemingen in de energiesector een aandelenrapport beschikbaar: ExxonMobil, Shell en Total.


Video
Bekijk ook de video over BlackRock Global Funds New Energy waarin Morningstar dit fonds analyseert en beoordeelt.


Meer achtergrond
Meer diepgang en achtergrond bij de energiesector is te lezen in het vervolgartikel Aandelen energiesector enigszins overgewaardeerd.
Handige tools
Zoek en vindt energie-aandelen met de Aandelen Quickrank.

Zoek en vindt beleggingsfondsen in de energiesector met de Fonds Screener.

ETFs in de energiesector zijn te vinden met de ETF Screener.

Het uitgebreide researchrapport van dit aandeel is beschikbaar voor institutionele beleggers, vermogensbeheerders en private bankers. Voor meer informatie over de ruim 1500 wereldwijde aandelen- en creditresearchrapporten kunt u terecht bij Chris Surr via chris.surr@morningstar.com.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Eric Chenoweth, CFA  Eric Chenoweth, CFA, is an associate director of stock analysis with Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings