Europese beurzen lijden forse verliezen

De Europese beurzen leden maandagmiddag forse verliezen.

AFN / Redactie, 08 augustus, 2011 | 16:36
Facebook Twitter LinkedIn

Eerder op de dag lieten de Europese graadmeters nog een opvallend herstel zien dankzij steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de onrust op de financiële markten te beteugelen ging de ECB maandag over tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen. In reactie hierop daalden de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties.

Ook de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, lieten weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer dat nodig is.

Dit herstel was echter van korte duur. De afwaardering van de kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten en de schuldenproblematiek in Europa zorgden voor een zeer nerveuze handelsdag.

De AEX-index in Amsterdam daalde maandagmiddag ondanks de steunmaatregelen 4,1 procent tot 284,33 punten. De MidKap zakte 5,2 procent tot 448,69 punten. Frankfurt zakte onder druk van de Duitse automakers 4,7 procent.

Europa
De beurzen in Parijs en Londen daalden 4,1 en 3,4 procent. In Milaan en Madrid bedroegen de verliezen 2,6 en 2,3 procent. In New York lieten de Amerikaanse beurzen verliezen zien tot 4,2 procent.

De aandelen van banken en verzekeraars, die eerder op de dag nog een opmerkelijk herstel lieten zien, moesten terrein prijsgeven. Zo zakte ING 7,8 procent, daalde Aegon 6,6 procent en verloor SNS Reaal 5,5 procent. Delta Lloyd leverde 6,2 procent in. In Frankfurt daalde Commerzbank 7,7 procent en in Parijs ging Société Générale 7,5 procent lager.

De onzekerheid onder beleggers kwam maandag sterk tot uiting in de prijs van goud. Die steeg tussentijds tot een recordniveau van 1715 dollar per troy ounce (31,1 gram). Later zakte de prijs weer tot onder de 1700 dollar. Maandagochtend (Nederlandse tijd) werd de grens van 1700 dollar per troy ounce voor het eerst in de historie doorbroken.

De euro was maandag 1,4160 dollar waard tegen 1,4155 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 3,7 procent tot 83,65 dollar.

Bekijk ook beleggingsfondsen 'aandelen Europa large cap gemengd' met Elite en Superior rating en ETFs 'aandelen Europa large cap gemengd' met 4 en 5 sterren rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten