Sector financiële dienstverlening: 3 interessante aandelen

Morningstar belicht drie aandelen in de sector financiële dienstverlening die beleggers op hun radar moeten hebben.

Jim Sinegal 24 januari, 2012 | 13:57 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar geeft over het algemeen de voorkeur aan financieel sterke ondernemingen met een solide concurrentiepositie die een solide kasstroom genereren door de hele conjunctuurcyclus heen. De onderstaande vijf ondernemingen voldoen aan deze criteria en noteren naar onze mening tegen aantrekkelijke waarderingen.

Banco Bradesco
Banco Bradesco bevindt zich in een uitstekende positie om te profiteren van gunstige demografische en macro-economische trends, met name de groeiende Braziliaanse middenklasse. De Braziliaanse bankmarkt is in feite een oligopolie, waarin de meeste spelers in het verleden goede rendementen hebben behaald, ondanks de volatiliteit die is verbonden aan een snel groeiende economie.

Als de op twee na grootste speler is Banco Bradesco goed gepositioneerd om te profiteren van bbp- en kredietverstrekkingsgroei in het land. Morningstar vindt ook het conservatieve beleid van de bank positief, dat blijkt uit de solide kapitaalniveaus, de uitstekende kredietkwaliteit en de sterke reservepositionering. De Braziliaanse economie is enigszins afhankelijk van China en de inflatie- en valutavraagstukken spelen altijd een rol. Wij menen echter dat Banco Bradesco een aantrekkelijke risico/rendement-ratio biedt tegen 73 procent van onze reële waarde (fair value).

Charles Schwab
Morningstar denkt dat de consolidatie in de op particulieren gericht effectenmakelaardij de afgelopen tien jaar de concurrentiedruk in deze sector heeft verlaagd. Ongeveer 40 procent van Schwab’s omzet vloeit voort uit vermogensbeheer en draagt verder bij aan het concurrentievoordeel van de onderneming. Wij zijn ook onder de indruk van de operationele discipline van het management in de loop van de tijd en menen dat Schwab het zelfs goed zal doen in een klimaat met meer concurrentie.

Ook Schwab is een financiële onderneming die lijdt onder de lage rentestanden, maar de winst zou stevig oplopen als de rente stijgt, dankzij een terugkeer van de vergoedingen op geldmarktfondsen en een verhoging van de nettorentemarge. Omdat het aandeel noteert op slechts 50 procent van onze raming van de reële waarde (fair value), denken wij dat Schwab een redelijk geprijsd groeiaandeel is, met een stijgingspotentieel in een gunstiger economisch klimaat.

Berkshire Hathaway
Berkshire’s omvang en de leeftijdsopbouw van het managementteam leiden er vrijwel zeker toe dat de maatschappij nooit meer echt opzienbarende resultaten zal boeken. Toch denkt Morningstar dat het  nog altijd betere rendementen kan behalen dan de markt, vooral als het aandeel tegen de juiste koers wordt gekocht. Of dit nu komt door echte structurele voordelen, zoals GEICO’s direct-salesmodel en de kracht van Berkshire’s balans, of door beheerdeskundigheid zoals Ajit Jains vermogen om ongebruikelijke staartrisico’s in kaart te brengen, Berkshire Hathaway's vele dochterbedrijven zijn over het algemeen zeer aantrekkelijke bedrijven.

Aan Warren Buffetts kapitaalallocatievaardigheden hoeft duidelijk niet te worden getwijfeld en Berkshire kondigde onlangs plannen aan voor het terugkopen van aandelen, die waarde kunnen toevoegen in het geval dat de markten blijven dalen. Berkshire’s eenvoudige bedrijfsactiviteiten zijn afhankelijk van de gezondheid van de wereldeconomie. De bereidwilligheid van het bedrijf om ook groot in te zetten, zorgt ook voor het risico dat er ooit een grote fout wordt gemaakt  (vooral onder nieuw management).  Morningstar vindt dat de portefeuille van kwaliteitsbedrijven het overwegen meer dan waard is als de koers ver onder het huidige niveau daalt.
Analyse aandeel Berkshire Hathaway B >


Meer financiële dienstverlening
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector financiële dienstverlening. Maandag begonnen we met een algemene verwachting voor de bankensector.

In dit overzicht passeren enkele ondernemingen in de revue. Ze zijn gelinkt naar een analyse van de onderneming en het aandeel. Bekijk ook de andere financiële aandelenanalyses die op morningstar.nl beschikbaar zijn:

Aegon
Aegon is het risico van zijn productmix aan het terugdringen.

Berkshire Hathaway
Berkshire bleef een solide basis houden tijdens de financiële crisis en staat klaar om de komende jaren verder te pionieren.

HSBC (Aanbevolen Aandeel)
Morningstar meent dat HSBC’s relatief goede prestaties een sterke come-back voorspellen wanneer de condities gunstiger zijn.

ING
ING heeft stappen gezet om de steun van de Nederlandse overheid terug te betalen.

Invesco
De aandelen Invesco zijn eindelijk genoeg gestegen om de kloof met BlackRock en Franklin Resources te dichten.

JP Morgan Chase
J.P. Morgan is een conservatief geleide bank, maar zijn complexe balans van 2 biljoen dollar is niet zonder risico's.

KBC
KBC kan zich niet veel tegenslagen meer veroorloven.

Wells Fargo (Aanbevolen Aandeel)
Wells Fargo is een winnaar van de financiële crisis. Zelfs met Basel III-eisen ziet zijn kapitaalpositie er sterk uit.


Vooruitblik 2012
Dit artikel maakt deel uit van een serie met Morningstar's verwachtingen voor 2012. Lees ook:

Outlook sector defensieve consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector defensieve consumptiegoederen
Er is bij producenten van defensieve consumptiegoederen nog steeds druk op de marges, kansen in opkomende markten, afsplitsingen, spin-offs als overnamedoelwitten en op een aantal plekken waarde.

Defensieve consumptiegoederen: opkomende markten compenseren ontwikkelde markten
Een uitgesproken stijging van de consumentenbestedingen in de ontwikkelde markten zal nog een aantal kwartalen op zich laten wachten, maar opkomende markten bieden groeikansen.

Defensieve consumptiegoederen: spin-offs kunnen in 2012 overnamedoelwit worden
Managementteams kijken nog steeds zorgvuldig naar hun productportefeuilles om waarde vrij te maken. Morningstar sluit splitsing Unilever niet uit.

Defensieve consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook sector cyclische consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector cyclische consumptiegoederen

De waardering van ondernemingen reflecteert niet volledig de vertraging in consumentenbestedingen in 2012. Morningstar blijft selectief en focust op structurele winnaars.

Amazon.com één van de winnaars verkoop consumentenelektronica
E-commerce blijft het traditionele verkoopmodel voor consumentenelektronica verstoren.

Cyclische consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector cyclische consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook sector technologie en telecom
Morningstar's visie op de technologie- en telecomsector
Hoewel sommige er zwakker voorstaan, verwachten wij dat goed gepositioneerde technologie- en telecombedrijven het goed zullen blijven doen.

Morningstar's visie op de software-, hardware en chipindustrie
Softwarereuzen stappen in cloud computing. Markt voor smartphones en tablets krijgt verder vorm. Specifieke dynamiek voor elk segment van chipmarkt.

Morningstar’s visie op telecom-, internet- en IT-ondernemingen
France Telecom is favoriet telecomaandeel. Google heeft enorme voordelen. IT-budgetten kunnen bijna niet lager.

Sector technologie en telecom: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten hebben.


Outlook sector financiële dienstverlening
Morningstar’s visie op de sector financiële dienstverlening
De problemen in Europa werpen een schaduw over de financiële sector, maar verschillende katalysatoren voor hogere aandelenkoersen lijken aan de horizon te verschijnen.

Sector financiële dienstverlening: 3 interessante aandelen
Morningstar belicht drie aandelen in de sector financiële dienstverlening die beleggers op hun radar moeten hebben.


Outlook aandelenmarkt en Amerikaanse economie
Verwachtingen voor de aandelenmarkt
Ook als de economie niet sterk aantrekt, kan de aandelenmarkt het toch goed doen in 2012. Er zijn aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren.

Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie
De kansen op een opwaartse verrassing in 2012 zijn aanzienlijk groter dan die op een neerwaartse. Onvoorspelbare risico's blijven in Europa desondanks op de loer liggen.

Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën
Wat zijn de gevolgen van de Europese staatsschuldencrisis en de vertragende Chinese economische groei voor de Amerikaanse economie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jim Sinegal  Jim Sinegal is the associate director of the financial team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten