Meest geraadpleegde beleggingsfondsen in februari

De maandelijkse duik in het gedrag van bezoekers op morningstar.nl. Waar zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards?

Maarten van der Pas 29 februari, 2012 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn

1. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)

2. BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR
(rating: Gold/*** categorie: aandelen sector grondstoffen)

3. Kempen Global High Dividend
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)

4. 
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)

5.
Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)

6. 
Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)

7.
Carmignac Patrimoine A
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)

8. BlackRock Global Funds World Gold A2 EUR
(rating: Gold/**** categorie: aandelen sector edelmetalen)

9. Skagen Global
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)

10. Carmignac Investissement A
(rating: Gold/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap groei)


Het is opmerkelijk dat er in februari veel beleggingsfondsen van plaats zijn gewisseld in de maandelijke top 10. Grote stijgers zijn Robeco Emerging Markets Equity van plek 9 naar 5 en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds van 7 naar 4. Opkomende markten zijn nog steeds de plek waar groei wordt verwacht en het is dus logisch dat beleggers kijken naar goede fondsen, hoewel er in ogen van Morningstar ook nog betere emerging market fondsen zijn met een Gold-rating. Dit fonds is recent nog samen met enkele andere Robeco-fondsen door onze analisten opnieuw geanalyseerd en heeft zijn zilveren status behouden. 

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds is één van de genomineerden voor de Morningstar Awards in de categorie 'Aandelen Nederland' wat de verhoogde aandacht kan verklaren.
Eén opvallende daler is Carmignac Patrimoine A dat terugviel van de derde naar de zevende plaats. In het algemeen is nu te zien dat beleggers weer meer risicobereidheid hebben en daarom wellicht een neutraal mixfonds terzijde schuiven.

De genoemde verschuivingen zijn binnen de top 10, in vergelijking met januari bevat bovenstaand lijstje negen dezelde fondsen en is er maar één fonds verdwenen in casu is er één nieuwkomer. Skagen Global komt binnen op 9 en dat is ten koste gegaan van BNP Paribas Netherlands Fund. Dat laatste fonds heeft een 'Negative' rating dus wordt niet erg gemist.

Aan BNP Paribas Obam maak ik geen woorden meer vuil.

Handige lijstjes
Morningstar heeft afgelopen maand enkele handige overzichten met fondsen gepubliceerd, waaronder de genomineerden voor de Morningstar Awards. 45 Fondsen verdeeld over 15 categorieën, maar waarvan er slechts één in deze top 10 terugkomt (het eerdergenoemde fonds van Delta Lloyd)?! Ik had er toch wel meer verwacht. Waar San Lie, head of research van Morningstar Benelux, er voor waarschuwt om niet klakkeloos fondsen te kopen die genomineerd zijn of op 4 april een award winnen, zijn de genonimeerde fondsen wel de moeite waard om te bekijken. Dat klinkt tegenstrijdig, maar zit zo.

De Morningstar Awards worden uitgereikt aan dié fondsen die over het afgelopen jaar en de jaren daarvoor toegevoegde waarde aan beleggers hebben geleverd in termen van rendement en risico. Die fondsen en hun beheerders worden in het spotlicht gezet. De Awards belonen vooral de prestaties in het verleden... en die garanderen niets voor de toekomst.

Maar met zijn kwalitatieve Analyst Rating proberen de analisten van Morningstar juist ook wat over toekomstge prestaties te zeggen. Van de fondsen die een Gold, Silver of Bronze rating krijgen verwacht Morningstar dat ze op termijn een hoger rendement boeken dan het gemiddelde van de categorie waarin ze zitten.
De genomineerde fondsen voor de awards rechtvaardigen in het algemeen een nadere bestudering, en de fondsen die genomineerd zijn én een waardering Gold, Silver of Bronze achter hun naam hebben helemaal. Welke fondsen dat zijn ziet u hier.

Onbekend
Wat bij de genomineerde fondsen kan worden geconcludeerd is dat een aantal relatief onbekende fondsen goede prestaties levert. Maakt onbekend onbemind? Als dat zo is, dan is dat ten onrechte. Nog eens de genomineerde fondser voor de Morningstar Awards per categorie, per fondshuis en ook nog de genomineerde fondshuizen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten