Laurent Dobler en Arnaud Cosserat fondsmanagers van het jaar

De Morningstar European Fund Manager of the Year Award in de categorie ‘Europese aandelen’ gaat naar Laurent Dobler en Arnaud Cosserat van Comgest.

Maarten van der Pas 14 maart, 2012 | 13:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dobler (foto) en Cosserat krijgen de erkenning voor hun werk bij het Franse vlaggenschipfonds Renaisscance Europe (maar ze zijn ook verantwoordelijk voor alle Europese aandelenfondsen van Comgest die gezamenlijk met hetzelfde proces worden beheerd). De twee managers leiden Comgest’s buitengewoon stabiele team van acht managers van fondsen in Europese aandelen.

Net als hun collega’s focussen Dobler en Cosserat voornamelijk op kwaliteit en groei bij de selectie van aandelen. Deze benadering heeft het neerwaartse risico voor beleggers aanzienlijk verkleind. Zo verloor Renaissance Europe in 2008 14 procentpunt minder dan het gemiddelde verlies van zijn concurrenten in de categorie ‘Europese large cap groei aandelen’. Dat kwam deels omdat de managers zeer sceptisch bleven over aandelen uit de financiële sector, wat hun al langer bestaande visie reflecteert.

In 2011 pluste het fonds 1,98 procent (in Euro) waar concurrenten gemiddeld een verlies van 9,6 procent boekten. Deze winst was grotendeels te danken aan de kracht van de nadruk op kwaliteitsaandelen door de fondsmanagers. De aanpak van Dobler en Cosserat kan leiden tot periodes van underperformance, maar hun vaardigheid om het vermogen van beleggers te beschermen tijdens forse marktdalingen heeft ertoe geleid dat de twee een uitstekende staat van dienst hebben opgebouwd. Hun fonds kan met vertrouwen worden gebuikt door beleggers.

Gold-rating
Het Renaissance Europe fonds van Comgest is in Nederland niet verkrijgbaar. Comgest Europe is een fonds in dezelfde Morningstar-categorie ‘Europese large-cap groei-aandelen’ wat ook door Dobler wordt beheerd en waarover Nederlandse beleggers wel de beschikking hebben. Het fonds krijgt van Morningstar de -hoogste- Gold-rating. Morningstar-analist Thomas Lancereau benadrukt de robuuste beleggingscultuur van het beheerteam en de goede resultaten die over de lange termijn zijn behaald.

Voor de Morningstar European Fund Manager Award nomineren en kiezen analisten van Morningstar fondsmanagers die zich afgelopen jaar hebben onderscheiden met een excellente strategie en die hebben bewezen op de lange termijn een goede rentmeester te zijn van het kapitaal van beleggers. De prijs werd donderdag uitgereikt tijdens de Morningstar European Investment Conference in Wenen. Er zijn twee categorieën: Europese aandelen en wereldwijde aandelen. Charles Richardson en Andrew Headley van Veritas Global Equity Income en Veritas Global Focus wonnen in de laatste categorie.


Nederlandse Morningstar Awards
Op vier april worden de Nederlandse Morningstar Awards uitgereikt. Bekijk wie de genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen zijn:

Genomineerde beleggingsfondsen Morningstar Awards 2012 (per categorie)

Genomineerde fondshuizen Morningstar Awards 2012

Genomineerde beleggingsfondsen Morningstar Awards 2012 (per fondshuis)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten