Meest geraadpleegde beleggingsfondsen in maart

De maandelijkse duik in het gedrag van bezoekers op morningstar.nl. Er zijn maar liefst 3 nieuwkomers, waarvan één 'Negative' fund?!

Maarten van der Pas 02 april, 2012 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

1. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)

2. BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR
(rating: Gold/*** categorie: aandelen sector grondstoffen)

3. Kempen Global High Dividend
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)

4. 
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)

5. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)

6. Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)

7. BlackRock Global Funds World Gold A2 EUR
(rating: Gold/**** categorie: aandelen sector edelmetalen)

8. DWS Top Dividende
(rating: Bronze/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)

9. BNP Paribas Netherlands Fund
(rating: negative/** categorie: Aandelen Nederland)

10. Aberdeen Global Emerging Markets Fund
(rating: Gold/***** categorie: Aandelen emerging markets)


Er zijn een aantal opvallende verschuivingen in de afgelopen maand als het gaat om de beleggingsfondsen die het meest zijn opgezocht op morningstar.nl. Carmignac delft het onderspit en valt met twee fondsen (Carmignac Patrimoine A en Carmignac Investissement A) uit de top 10. Ook Skagen Global staat er niet langer meer in. Zoeken naar de reden waarom deze fondsen minder populair waren is speculatief. Dat een neutraal geörienteerd mixfonds verdwijnt (Carmignac Patrimoine) is niet gek nu beleggers meer in de risk on-modus lijken te zitten. Een mixfonds is een prima ruggengraat voor een beleggingsportefeuille, maar je moet ze niet voor de hele spannende winsten hebben.

Skagen Global en Carmignac Investissement zijn twee wereldwijd large cap fondsen voor respectievelijk waarde- en groeiaandelen. Met een economische groei die in Europa allesbehalve overtuigend is doen beleggers er goed aan hun aandelenportefeuille te spreiden over de wereld. Vreemd dat dan juist deze fondsen minder in trek waren. Het zijn ook niet de minste fondsen met een Morningstar Analyst Rating van 'Silver' (Skagen) en 'Gold' (Carmignac).

Nieuwkomers
Wat is er voor in de plaats gekomen? De nieuwkomers zijn: DWS Top Dividende, BNP Paribas Netherlands Fund en Aberdeen Global Emerging Markets Fund. Met DWS Top Dividende ruilt het ene dividendfonds voor het andere (Skagen Global). Met manager Thomas Schüssler had ik eind vorig jaar een interview over zijn dividenstrategie, waarom zijn fonds onderwogen is in de financiële sector en het risico dat ondernemingen hun dividend schrappen als gevolg van de recessie. DWS Top Dividende is ook genomineerd voor de Morningstar Awards en woensdag 4 april weten we of het deze prijs in de wacht sleept. Overigens is er ook een interview met Jorik van den Bos. Hij is beheerder van Kempen Global High Dividend Fund, nummer vier in deze top 10 en concurrent van DWS Top Dividende in de categorie 'wereldwijde waarde-aandelen'. En om het rijtje compleet te maken, er is een een interview met Knut Harald Nilsson van Skagen Kon-Tiki (nummer vijf in de top tien).

Verbazingwekkend
BNP Paribas Netherlands Fund is terug van weggeweest, nadat het in januari nog in dit maandoverzicht stond en in februari niet meer. Het is echter verbazingwekkend dat een fonds met de schamele waardering van twee sterren en de kwalificatie 'Negative' het tot de tien meest geraadpleegde fondsen schopt. Een aardig alternatief zijn Robeco Hollands Bezit (Bronze/***) en Add Value Fund (geen Analyst Rating/*****). Overigens bestaan de top vijf posities van het BNP Paribas-fonds uit  Shell, Unilever, Ahold, KPN en ING. De belegger investeert met dit fonds weliswaar in Nederlandse aandelen, maar heeft met de eerste drie ondernemingen een flinke blootstelling aan de wereldeconomie. Shell, Unilever en Ahold halen het gros van hun omzet uit het buitenland.

Opkomende markten
Met Aberdeen Global Emerging Markets Fund komt er een derde opkomende markten-fonds in de lijst. Dit fonds stond vorige maand volop in de belangstelling omdat het in België de Morningstar Award in de categorie 'Aandelen emerging markets' won. Dat de opkomende markten ruim vertegenwoordigd zijn in de top tien is niet vreemd, omdat daar de economische groei zit.

Grondstoffen
BlackRock is met zijn mijnbouwfondsen World Mining en World Gold een vaste waarde in deze maandelijkse overzichten. Ik ga er vanuit dat achter de interesse in deze fondsen die in mijnbouwbedrijven en -bij het goudfonds- meer specifiek in gouddelvers beleggen interesse in grondstoffen schuilt. Dat beleggers belangstelling hebben in grondstoffen, daar is veel voor te zeggen. Los van de stijgende grondstofprijzen vormen grondstoffen een natuurlijke hedge tegen inflatie.

Maar beleggen in mijnbouwers via een fonds is een wel heel indirecte blootstelling aan grondstoffen. Het is dan ook de vraag waarom er geen grondstof-ETF opduikt in de top tien. Met zo'n ETF zit een belegger dichter op de grondstofprijzen.


Lees ook
Meest geraadpleegde beleggingsfondsen in februari

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten