Opkomende landen: moeilijk om een winnaar te selecteren

Het is zeer lastig om te voorspellen welk opkomend land aan kop gaat in een bepaalde periode. Een overzicht van de fondsen in één opkomend land die naar verwachting een meer dan gemiddeld toekomstig rendement boeken.

Maarten van der Pas 04 juni, 2012 | 14:48
Facebook Twitter LinkedIn

In een serie artikelen onderzoekt Morningstar de voors en tegens van beleggingsfondsen die zich specifiek op één opkomend land richten (zogenaamde sinlge-country emerging-markets fondsen).

Het eerste deel liet zien dat beleggers voor meer dan 20 procent winst (YTD) in Vietnam, Turkije en Thailand moesten zijn. Maar er zijn ook een aantal risico's verbonden aan dit type fondsen en beleggers moeten hun huiswerk doen voordat ze besluiten te investeren (maar dat moet overigens altijd). Zo wees deel twee erop dat beleggers in sinlge-country emerging-markets fondsen vaak al meer in opkomende markten zitten dan ze in de gaten hebben. En de sterke concentratie van deze fondsen op één land en vaak enkele sectoren maakt ze zeer volatiel. In dit derde en laatste deel wordt ingegaan op de kosten en de manager van het fonds.


Kosten

Liefhebbers van fondsen in één opkomend land moeten ook de kosten goed in de gaten houden. Gemiddeld is de Total Expense Ratio (TER) van de 105 in Nederland beschikbare actief beheerde fondsen die zich op één opkomend land richten 2,18 procent. Negatieve uitschieters zijn bijvoorbeeld Kotak Indian Multicap A EUR en Magna Turkey A met een expense ratio van respectievelijk 4,3 en 4,1 procent. Mirae Indian Sector Leader en Olymp Fund Atlant zitten met 1,5 en 1,3 ver onder het gemiddelde. In totaal zitten 36 fondsen op of boven het gemiddelde.


Wordt gekeken naar de passieve single-country emerging markets ETFs dan blijken deze aanzienlijk goedkoper dan hun actieve tegenhangers. Het duurste fonds is db x-trackers FTSE Vietnam met een TER van 0,85 procent (van alle aan Europese beurzen genoteerde  ETFs die een index op één opkomend land volgen). De voordeligste ETF is in dit geval Amundi ETF MSCI China A met een TER van 0,55 procent (waarbij opgemerkt dat van niet alle ETFs de kosten bekend zijn).


Manager

Beleggers zullen ook zien dat de single-country emerging markets fondsen erg variëren als het gaat om de kwaliteit van het management en de beleggingsstrategie. Een hoge omloopsnelheid van het management is een veeg teken net als het gegeven dat de manager nog maar één jaar leiding geeft aan het fonds. Echter bij bijvoorbeeld Schroder Taiwanese Equity is de langstzittende manager al 11 jaar betrokken bij het fonds. Het fonds noteert 4 sterren voor zijn historische rendement en heeft een Bronze-rating, wat wil zeggen dat de analisten van Morningstar verwachten dat het ook in de toekomst een meer dan gemiddeld rendement zal boeken (hoger dan de benchmark en het gemiddelde van de categorie).


Bij ETFs is het management minder belangrijk dan bij actief beheerde fondsen vanwege hun passieve aard, maar de strategie die ze hanteren telt wel degelijk. Het volgen van verschillende indices kan tot een aanzienlijk verschil in rendement leiden. Neem deze twee Brazilië-ETFs die al drie jaar of langer op de markt zijn: EasyETF DJ Brazil 15 EUR (dat de Dow Jones Brazil 15 DR TR Index volgt) en Lyxor ETF Brazil (Ibovespa) A (EUR) (dat de Bovespa Index/Ibovespa volgt). EasyETF heeft een geannualiseerd rendement over de laatste drie jaar van 6,94 procent geleverd waar Lyxor 3,41 procent noteert. Het is een wat ruwe vergelijking, maar laat wel zien dat de gekozen benchmark nogal een verschil kan maken.


Winnaars

Beleggers die alle voors en tegens hebben gewogen en nog steeds in een single-country emerging-markets fonds willen investeren moeten zich ervan bewust zijn, dat het zeer moeilijk is om te voorspellen welk opkomend land aan kop zal gaan in een bepaalde periode. Neem bijvoorbeeld China, dat boekte jaren dubbelcijferige of bijna dubbelcijferige groeicijfers van zijn bbp, heeft de meeste inwoners en een snelgroeiende middenklasse en diverse andere macro-economische pluspunten. China is lang beschouwd als het meest indrukwekkende opkomende land en als een eersteklas beleggingsmogelijkheid.

Maar inmiddels zijn de Braziliaanse, Thaise en Indonesische aandelenmarkten de Chinese markt voorbijgesneld over periodes van vijf en tien jaar. Ook over de laatste drie jaar doen deze drie markten het beter dan China waar de MSCI China Index een geannualiseerd rendement van 11,7 procent noteert (tot en met 26 april van dit jaar) tegenover de MSCI Emerging Markets Index met een winst van 18,8 procent.


Tot slot moeten beleggers zich niet blindstaren op het rendement van een index. De MSCI China A EUR Index heeft over de laatste tien jaar een geannualiseerd rendement van 8,8 procent gerealiseerd. Van de negen China-fondsen die al tien jaar bestaan doen zes het beter dan de index en drie niet. Een belegger kan dus met het verkeerde fonds een lagere winst dan de index halen.


Een hulpmiddel om iets over het toekomstig rendement van een single country emerging markets fonds te weten te komen is Morningstar's Analyst Rating. Waar de bekende Morningstar Rating -de sterrating- iets zegt over het in het verleden behaalde rendement (hoe hoger hoe meer sterren met een maximum van vijf), probeert de Analyst Rating iets over het toekomstig rendement te zeggen. Daarbij interviewen de analisten van Morningstar de beheerder(s) van het fonds en scoren het fonds op de vijf pijlers managementteam, fondshuis, beleggingsproces, prestaties en kosten.

Uiteindelijk is het oordeel: Negative, Neutral, Bronze, Silver of Gold. Hierbij staat 'Negative' voor een beleggingsfonds dat tenminste één zeer zwak punt heeft waardoor het behalen van toekomstige resultaten wordt belemmerd en dat door de analisten als slechter dan vergelijkbare fondsen wordt beschouwd. 'Gold' daarentegen is een uitstekend beleggingsfonds dat zichzelf op alle vijf de pijlers onderscheidt en waarvan de analisten in zeer sterke mate overtuigd zijn. 
Beleggingsfondsen met een 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' rating zullen naar verwachting van Morningstar een rendement boeken dat beter is dan het gemiddelde van de categorie en beter dan de benchmark.

Hieronder staat een tabel met de beleggingsfondsen in één opkomend land -beschikbaar voor de Nederlandse belegger- met een Analyst Rating (en hun sterrenrating en het rendement over de laatste drie jaar):


Single-country emerging-markets fondsen met Morningstar Analyst Rating
Beleggingsfonds Land Analyst Rating Morningstar Rating Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR %
East Capital Russia
Rusland Silver *** 14.3
Franklin India
India Silver **** 7.7
Fidelity Funds - China Focus
China Silver ***** 7.7
East Capital LUX Russian
Rusland Silver *** 12.4
Comgest Growth India
India Silver ***** 7.3
HSBC GIF Indian Equity India Bronze * 0.5
Robeco Chinese Equities
China Bronze *** 8.4
Allianz RCM Korea Fund Zuid-Korea Bronze *** 15.1
Goldman Sachs India Equity Portfolio India Bronze **** 8.6
Schroder ISF China Opportunities China Bronze **** 6.7
First State Indian Subcontinent Fund India Bronze ***** 19.4
BNPP L1 Equity Russia Rusland Bronze **** 11.9
Schroder ISF Taiwanese Equity Taiwan Bronze **** 16.3
Amundi Funds Equity Brazil Brazilië Bronze **** 11.1
JP Morgan Russia Rusland Bronze ** 9.2
East Capital Turkish Fund Turkije Neutral ** 13.4
JP Morgan Funds - JF India Fund India Neutral *** 6.4
BlackRock Glb India Fund India Neutral *** 2.9
Fidelity Funds - India Focus India Neutral *** 8.2
BlackRock Global Funds - China Fund China Neutral **** 7.8
Allianz Gbl Inv RCM China China Under Review **** 6.4
(bron: Morningstar per 4/6/2012)


Lees ook de voorafgaande delen

De wereld over voor uitbundig rendement

Voor meer dan 20 procent winst (YTD) moesten beleggers in Vietnam, Turkije en Thailand zijn. Toch kleven er serieuze risico’s aan single-country emerging-market fondsen en ETFs.


Opkomend land: blootstelling, concentratie en volatiliteit

Beleggers in sinlge-country emerging-market fondsen zitten vaak al meer in opkomende markten dan ze in de gaten hebben. En de sterke concentratie van deze fondsen op één land en vaak enkele sectoren maakt ze zeer volatiel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten