Telefónica interessant aandeel ondanks Spaanse crisis

De koers van Telefónica is ten ongerechte mee weggezakt door de economische problemen in Spanje. Vergeleken met KPN, Belgacom, Deutsche Telekom, Vodafone en France Telecom is het behoorlijk ondergewaardeerd.

Maarten van der Pas 18 juni, 2012 | 0:59
Facebook Twitter LinkedIn

Telefónica heeft zijn aandelenkoers de laatste tijd zien kelderen door de economische problemen en schuldencrisis in Spanje. Morningstar-analist Allan Nichols vindt echter, dat de markt te sterk reageert omdat Spanje voor minder dan dertig procent de omzet en het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de telco bepaalt. Sinds de jaren negentig heeft de leidende telecommaatschappij in Spanje over de hele wereld uitgebreid, waardoor andere landen in - in met name Zuid-Amerika -  in dit opzicht belangrijker zijn geworden.

Telefónica heeft zijn balans laten expanderen door overnames, de aankoop van frequenties voor mobiele telefonie, investeringen in LTE (Long Term Evolution ofwel de nieuwe standaard voor snel mobiel dataverkeer 4G) en een groot dividend. Recent hebben enkele kredietbeoordelaars laten weten de schuldpositie van Telefónica  in de gaten te houden met een mogelijke afwaardering tot gevolg en dat heeft de behoefte om de schuld te reduceren op de voorgrond gezet.


Fusie
Eind mei maakte Telefónica bekend dat het mogelijk delen van zijn activiteiten in Duitsland en Zuid-Amerika afstoot via een beursgang. Hoewel de onderneming enkele interessante activiteiten in Zuid-Amerika heeft die solide omzetgroei genereren en succesvol verkocht kunnen worden, denkt Nichols dat het voor een deel van de Duitse onderneming moeilijk zal worden om de fair value te ontvangen. Buiten Brazilië, waar Telefónica Brasil al een beursnotering heeft, zijn veel van de activiteiten in Latijns-Amerika een duopolie tussen Telefónica en America Movil. Veel van deze bedrijven waren ooit aan de beurs genoteerd en er kan weer vraag naar de aandelen komen, omdat ze erg winstgevend zijn en nog steeds nieuwe abonnees aantrekken.


In Duitsland is Telefónica onder de naam O2 de kleinste aanbieder van telecomdiensten. KPN is iets groter en heeft onlangs bekendgemaakt dat het zijn Duitse activiteit E-plus wellicht van de hand doet. “Ik heb al eerder gesteld dat een fusie tussen Telefónica en KPN in Duitsland zinvol zou zijn en veel kostenvoordeel oplevert. Er gaan geruchten dat beide ondernemingen nu tot elkaar komen. Maar een probleem dat ik zie, is dat de moedermaatschappijen het zich niet kunnen veroorloven om elkaar contant te betalen en geen van hen zal een overname willen doen met de huidige onderwaardering van hun aandelen. Als op de één of andere manier een overeenkomst kan worden gesloten dan is dat fantastisch voor Telefónica en KPN, omdat een fusie in één land veel kostenvoordeel en groei oplevert. ”

Nichols ziet dat ook private equity partijen Europese telecommaatschappijen kopen en die zouden O2 kunnen overnemen tegen een redelijke prijs. Hij denkt dat een gedeeltelijke beursgang niet opbrengt wat Telefónica verwacht.


Naast deze mogelijke, toekomstige deals verkocht Telefónica begin juni de helft van zijn belang in China Unicom voor 1,4 miljard dollar. De onderneming heeft ook in zijn dividend gesneden en verkleinde het deel van het dividend dat cash wordt uitbetaald. Telefónica verwacht nu in november een interimdividend te betalen van EUR 0,40 per aandeel in cash en een slotdividend in aandelen van EUR 0.90 per aandeel in mei 2013. Door de meerderheid van het dividend in aandelen te betalen in plaats van contant wordt meer dan EUR 3 miljard aan cash bespaard, hoewel het tot enige verwatering leidt.


Kasstroom

Ofschoon Telefónica het in Spanje duidelijk moeilijk heeft vanwege de economische crisis en hoge werkeloosheid en zijn balans is toegenomen blijft de telecommaatschappij een solide vrije kasstroom genereren en groeit de omzet in Zuid-Amerika. De toename van het aantal belabonnementen in Zuid-Amerika vertraagd, maar de omzet uit dataverkeer is nog beperkt en dat biedt verdere mogelijkheden voor omzetgroei. “Ik verwacht dat Telefónica er uiteindelijk in slaagt om zijn schuld te verkleinen en dat zou tot een herstel van zijn aandelenkoers moeten leiden”, aldus Nichols.


Afgezet tegen vijf andere  Europese telecommaatschappijen (KPN, Belgacom, Deutsche Telekom, Vodafone en France Telecom) behoort Telefónica tot de meer aantrekkelijke telecomaandelen (zie tabel). Wat betreft concurrentievoordelen (economic moat) gaan de meeste telco’s gelijk op met hun waardering:  narrow. Dat betekent dat er een kleine voorsprong op concurrenten is. 


France Telecom is het meest ondergewaardeerd met een verhouding koers/fair value van 0,46. Het aandeel noteert vijf sterren wat maximale onderwaardering aangeeft (op een schaal van 1 tot 5). Telefónica is na France Telecom het meest ondergewaardeerd met 0,62 op de voet gevolgd door Deutsche Telekom met 0,68. Maar het feit dat DT geen concurrentievoordelen heeft (moat = none) pleit tegen de Duitse telecomaanbieder, ondanks dat het aandeel momenteel 5 sterren heeft. Het ontbreekt aan duurzame concurrentievoordelen. KPN behoort wat betreft onderwaardering tot de middenmoot, gevolgd door het Britse Vodafone. Het aandeel Belgacom is volgens Morningstar redelijk gewaardeerd met een koers/fair value van 1,00. Het staat dan ook op drie sterren.


Wordt gekeken naar de combinatie moat en koers/fair value dan is France Telecom het meest aantrekkelijke aandeel. “Het staat op Morningstar lijst met ‘Aanbevolen Aandelen’ en is onze favoriete telecommaatschappij in Europa”, stelt Nichols.


6 Europese telco's vergeleken
Koers Fair value Koers/ Uncertainty Economic Morningstar
fair value moat Rating
-Telefónica EUR 9.89 EUR 16.00 0.62 High Narrow ****
-KPN EUR 7.95 EUR 11.00 0.72 Medium Narrow ****
-Belgacom EUR 22.00 EUR 22.00 1.00 Medium Narrow ***
-Deutsche Telekom EUR 8.12 EUR 12.00 0.68 Medium None *****
-Vodafone GBX 173.70 GBX 198.00 0.89 Medium Narrow ****
-France Telecom EUR 9.80 EUR 21.00 0.46 Medium Narrow *****
(bron: Morningstar per 18/6/2012)

Lees ook de analyses van KPN, Belgacom en France Telecom

Bekijk welke ondernemingen behoren tot Morningstar's Aanbevolen Aandelen

Lees ook Belang America Movil in KPN is interessante deal

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten