Amerikaanse bedrijfsobligaties te verkiezen boven Europese

De markt voor Amerikaanse bedrijfsobligaties voelt de schokken op de Europese markt voor bedrijfsschuld, maar minder hevig.

Maarten van der Pas 20 juni, 2012 | 15:16
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar huldigt sinds mei 2010 het standpunt dat beleggers momenteel beter in Amerikaanse dan Europese bedrijfsobligaties kunnen investeren. Een ondersteuning van deze these komt van de Morningstar Corporate Bond Index en de Morningstar Eurobond Corporate Bond Index die in deze periode een winst van respectievelijk 16,9 tegen 2,5 procent noteerden. 


Ander ‘bewijs’ voor deze aanbeveling komt uit de hoek van de Federal Reserve Bank of  San Francisco dat recent de studie Are U.S. Corporate Bonds Exposed to Europe? publiceerde. De onderzoekers van de centrale bank van de staat Californië concluderen dat “schokken op de Europese markt voor bedrijfsobligaties vlug worden overgedragen op de Amerikaanse bedrijfsobligatiemarkt. Maar de  transmissie is kleiner dan één op één.”


Het rapport van de FRBSF kwantificeert de effecten van de Europese staatsschuldencrisis van 2009 tot en met 2011 op de markt voor Amerikaanse bedrijfsobligaties. De conclusie is dat een stijging van de spread met 1 procent in de eurozone correleert met een stijging van 0,68 procent van de Amerikaanse spreads.
De onderzoekers keken nog verder en analyseerden de bewegingen in de credit spreads in weken waar er negatief nieuws was en in weken dat kredietbeoordelaars staatsschulden afwaardeerden. De correlatie tussen de Amerikaanse en Europese markt voor bedrijfsschuld was hoger in nieuwsweken (0,67 procent) tegenover afwaarderingsweken (0,44 procent).


Morningstar verwacht niet dat de crisis in Europa snel wordt opgelost –vindt daarvoor steun in het genoemde onderzoek- en blijft daarom aanbevelen om lange termijn Amerikaanse bedrijfsobligaties te verkiezen boven hun Europese tegenhanger.


Fondsen in Amerikaanse bedrijfsobligaties

PIMCO Global Investors Series plc Global Investment Grade Credit Adm Acc USD en BlueBay Investment Grade Bond Fund ACCU-I – USD zijn twee bedrijfsobligatiefondsen in de Morningstar-categorie ‘Obligaties USD bedrijven’ met een Analyst Rating van ‘Bronze’ of hoger. Pimco noteert ‘Silver’ en BlueBay heeft de waardering ‘Bronze’. Dat wil zeggen dat de analisten van Morningstaar verwachten dat het toekomstig rendement van deze fondsen hoger is dan het categoriegemiddelde en de benchmark.

Het begrip ‘USD’ in de categorienaam wijst overigens niet op de nationaliteit van de onderneming, maar op de valuta waarin de obligatie is genoteerd. Er kunnen in het fonds dus ook Europese ondernemingen zitten die obligaties in Amerikaanse dollars hebben uitgegeven. Maar veruit de meerderheid van de ondernemingen waarin de fondsen in deze categorie beleggen is van Amerikaanse origine.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten