Opkomende markten geraakt door risicomijdende beleggers

Voor het eerst sinds november 2011 zagen beleggingsfondsen in opkomende markten een uitstroom.

Maarten van der Pas 28 juni, 2012 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn
Waar Europa al enige tijd uit de gratie is bij beleggers, zijn opkomende markten nog steeds gewild. 'Aandelen opkomende markten wereldwijd' is de meest populaire Morningstar-categorie van beleggingsfondsen in 2012 en ze trokken dit jaar al EUR 5,4 miljard aan. Maar door risicomijdend gedrag bij beleggers in mei zagen ze voor het eerst sinds november vorig jaar een uitstroom van kapitaal.

Naast deze categorie met aandelen in diverse opkomende markten zagen ook categorieën met aandelen uit specifieke opkomende landen of regio's een grote uitstroom. De categorie 'Chinese aandelen' zag netto EUR 905 miljoen wegstromen. Voor 'Azië ex-Japan' was dat EUR 386 miljoen, voor 'Opkomend Europa' EUR 263 miljoen, voor 'Aandelen Rusland' EUR 214 miljoen, voor 'Aandelen India' EUR 210 miljoen, voor

'Aandelen BRIC' 155 miljoen en voor 'Aandelen Latijns-Amerika' EUR 137 miljoen.

Op het niveau van beleggingsfondsen was het meest opmerkelijke slachtoffer Aberdeen Global Emerging Markets, één van de populairste Europese fondsen voor opkomende markten in de afgelopen jaren. Tot aan mei boekte dit fonds een instroom van 34 van de 35 voorafgaande maanden. Maar in mei noteerde het een netto uitstroom van EUR 220 miljoen, de eerste maand met een outlfow sinds augustus 2011 en de grootste sinds tot nu toe (de gegevens van Morningstar gaan terug tot 2007). De inflow van Aberdeen Global Emerging Markets van meer dan EUR 7 miljard sinds de start in 2009 is reden voor bezorgdheid gezien de relatieve illiquide aard van aandelen uit opkomende markten. Maar dit fonds heeft van Morningstar de waardering 'Bronze' gekregen wat de overtuiging van de fondsanalisten reflecteert.

Lees ook
Risico-aversie treft Europese beleggingsfondsen

"Europese aandelen bieden koopmogelijkheid"

Analyse Aberdeen Global Emerging Markets

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten