Beheer uw beleggingen met de Portefeuilletool

Volg en analyseer uw beleggingsportefeuille met handige hulpmiddelen en meldingen van uw rendement.

Maarten van der Pas 13 augustus, 2012 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Het gebruik van Morningstar’s Portefeuilletool begint het invoeren van uw beleggingen. Heeft u dat gedaan dan ziet u op de overzichtspagina de Morningstar Rating  -sterrating van de fondsen waarin u heeft belegd, de koers, het rendement over één dag en het gewicht van de belegging in uw totale portefeuille.


Naast de tab ‘Overzicht’ ziet u ook tabs voor onder meer ‘Lange termijn’ en ‘Eigenschappen’. Onder ‘Lange termijn’ ziet u –zoals de naam al zegt- het rendement over diverse langere tijdspannen. Ook geeft Morningstar naar haar maatstaven een beoordeling van het risico van uw belegging in vergelijking met de categorie waarin het zich bevindt. Bijvoorbeeld het risicoprofiel van uw fonds in Europese large-cap waarde-aandelen in verhouding de andere fondsen in de Morningstar-categorie ‘aandelen Europa large-cap waarde’.

 

Onder ‘Eigenschappen’ ziet u de aandelen- en obligaties Style Box die de stijl van uw belegging aangeeft. Bij aandelen wordt een onderscheid gemaakt tussen de marktkapitalisatie van de onderneming (small-, mid- of large-cap) en of het een waarde- of groeiaandeel betreft. Het fonds heeft een positie in één van de negen vakjes waaraan u kunt zien in welk type ondernemingen het belegt en of het waarde- of groeiaandelen aanhoudt, of beide (gemengd).


Obligaties worden verdeeld afhankelijk van hun duration of rentegevoeligheid (kort, medium of lang) en de kredietkwaliteit (hoog, medium of laag). Het fonds scoort op één van de negen vakjes en u kunt zien of het investeert in kort- of langlopende obligaties met meer of minder risico.


Naast de Style Box worden ook nog de ratio’s koers/winst en koers/boekwaarde getoond en van obligaties de gemiddelde kredietkwaliteit.

 

Met de functionaliteit ‘Alerts’ kunt u aangeven of u dagelijks of wekelijks via een e-mail op de hoogte wilt worden gehouden van de rendementontwikkelingen van uw portefeuille.


X-Ray

Een krachtige functie in de Portefeuilletool is de X-Ray. Die analyseert op globaal en gedetailleerd niveau de eigenschappen van uw beleggingsportefeuille zoals de verdeling tussen aandelen en obligaties en de spreiding over regio’s en sectoren. U kunt er mee zien of er niet teveel overlap is tussen uw beleggingen. Een uitgebreide uitlegt van deze tool vindt u hier.

 

Om de Portefeuilletool te kunnen gebruiken moet u zich eenmalig aanmelden voor een toegangsnaam en een wachtwoord. Hiermee heeft u ook toegang tot de volledige analistenrapporten over beleggingsfondsen. U kunt ook aangeven of u Morningstar’s  wekelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen en maandelijks speciale nieuwsbrieven over ETFs en hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten