We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Doe jezelf niet te kort met shorten

Morningstar is geen voorstander van shorten. Maar mocht u het toch willen doen, dan vertellen we u hier hoe dat aan te pakken me ETFs.

Timothy Strauts, ETF Analyst 27 augustus, 2012 | 12:29
Facebook Twitter LinkedIn

Bij Morningstar raden we de gemiddelde belegger niet aan om aan short selling te doen. Met succes gokken op een neerwaarts marktverloop is bijzonder moeilijk en zelfs voor de meest onverschrokken beleggers is het lastig om een doeltreffende shorting-strategie op consistente wijze uit te voeren. De aandelenkoersen vertonen na verloop van tijd de neiging om te gaan stijgen. Dit is waarom short gaan uitsluitend om tactische redenen kan worden toegepast en dan nog enkel gedurende een korte tijdperiode. Of zelfs helemaal niet wat ons betreft.

Zoals vaker laat Warren Buffet ook zijn licht schijnen op dit fenomeen: ‘Shorting is een interessant onderwerp om van nabij te bekijken. Het heeft al vele mensen geruïneerd en het kan zelfs leiden tot een faillissement. Alles wat we ooit hebben gedacht over shorting is uiteindelijk bewaarheid geworden, maar het is bijzonder pijnlijk. Het is veel gemakkelijker om geld te verdienen aan de long-zijde. Met shorting kunt u geen grote fortuinen verzamelen omdat het risico op zware verliezen betekent dat u geen grote bedragen kunt inzetten.’

Ondanks deze waarschuwingen krijgt Morningstar nog steeds veel vragen over short-selling en wat de beste manier is om dit te doen. Het is onze opdracht onze lezers goed te informeren en daarom bespreken we in dit artikel de manieren waarop u ETFs kunt gebruiken om short-blootstelling te krijgen en de voor- en nadelen van elke methode.

Koop een Inverse ETF
De eenvoudigste en gemakkelijkste manier om short-blootstelling te krijgen is een inverse ETF te kopen. Momenteel bestaan er 244 inverse producten en producten met hefboomwerking met USD 28,8 miljard aan activa. Deze producten zijn populair bij beleggers omdat aanbieders van ETFs de complexiteiten van het beheren van de short-blootstelling voor hun rekening nemen. Ook kunnen, in tegenstelling tot andere shorting-methodes, inverse ETFs en ETFs met hefboomwerking gekocht worden in tal van belastingvriendelijke formules. Het voordeel van deze neerwaartse blootstelling is dat, wanneer u een inverse ETF koopt, u niet méér kunt verliezen dan uw oorspronkelijk belegd bedrag. Het shorten van een effect houdt echter theoretisch gezien onbeperkte potentiële verliezen in.

De meeste inverse ETFs en ETFs met hefboomwerking streven ernaar het dagelijkse rendement van de index te evenaren met een vooropgesteld bedrag. Bijvoorbeeld ProShares Short S&P 500 (SH) streeft ernaar beleggers een negatieve blootstelling van 100 procent te bieden aan het dagelijkse rendement van de S&P 500. Zoals mijn collega Paul Justice gedetailleerd beschreef in zijn artikel Warning: Leveraged and Inverse ETFs Kill Portfolios leidt het aanhouden van deze producten gedurende periodes van meer dan enkele dagen tot zeer slechte beleggingservaringen.

Gezien de ingewikkelde berekening van het voortdurend resetten van de posities aan negatief 100 procent van het dagelijkse rendement, zijn beleggers er niet zeker van dat ze het omgekeerde rendement van de index zullen krijgen voor elke periode langer dan één dag dat ze worden aangehouden. Om de gevolgen van een dagelijkse reset van de hefboomwerking te compenseren, moeten inverse ETFs regelmatig geherbalanceerd worden. Voor een perfecte opvolging moet dit dagelijks gebeuren, maar dit zou ook wekelijks kunnen om de transactiekosten te beperken. Het beheren van een inverse ETF is zeker geen “doe en vergeet”-transactie.

Short een ETF
Bij short-selling van een ETF zoals SPDR S&P 500 (SPY) krijgt u het omgekeerde rendement van het ETF. Als SPY 10 procent daalt, zal uw short positie 10 procent stijgen (vóór vergoedingen). Shorten geeft beleggers onmiddellijk het rendement dat ze intuïtief verwachten in plaats van de van de volatiliteit afhankelijke rendementen die inverse fondsen en fondsen met hefboomwerking bieden wanneer ze langer dan hun dagelijkse berekeningsperiode worden aangehouden.
Een ander voordeel van shorting is dat, omdat vergoedingen zorgen voor lagere rendementen, een short ETF-positie zal genieten van vergoedingen die binnen het ETF worden aangerekend. Gezien de ultralage vergoedingen van SPY (slechts 0,09 procent) is dit effect miniem, maar indien u producten met een hogere vergoeding short, zullen de ETF-vergoedingen uw belegging een licht duwtje in de rug geven.

Een nadeel is als u aandelen leent van de ETFs van iemand anders, het recht bestaat dat ze worden teruggeroepen. Het is dus mogelijk dat u verplicht wordt uw short positie op een ongunstig tijdstip af te sluiten. Hoewel dit minder waarschijnlijk is bij liquide ETFs, kan dit wel degelijk voorvallen bij kleinere fondsen die minder vaak transacties uitvoeren. Het meest waarschijnlijke scenario is dat uw makelaar u een leningkostprijs zal opleggen wanneer het moeilijk wordt om het ETF dat u short te lenen. Tot slot houdt een short verkocht ETF het potentieel op onbeperkte verliezen in omdat het theoretisch gezien tot elk bedrag kan stijgen.

Koop een put-optie op een ETF
Opties op ETFs zijn zeer krachtige middelen die een brede waaier aan beleggingsstrategieën bieden. De meeste optiestrategieën vereisen een grote kennis en opleiding alvorens ze in een portefeuille kunnen worden aangewend. Een eenvoudige manier om short blootstelling te krijgen is om een put-contract te kopen tegen een uitoefenprijs die zo dicht mogelijk bij de huidige marktwaarde van het ETF ligt.

Eenvoudig gesteld verleent een put-contract de koper het recht een onderliggend ETF te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een bepaalde tijdsperiode. Bijvoorbeeld: wanneer ik op 1 december een SPY put-optie koop met een uitoefenprijs van USD 135,00 heb ik het recht om op elk ogenblik 100 aandelen van SPY te verkopen tegen USD 135 tot het contract ergens in december vervalt. Mocht SPY vanaf nu tot december dalen tot USD 120 dan kan ik SPY kopen voor USD 120 en SPY verkopen voor USD 135 wat me een winst oplevert van USD 15 (verminderd met de kosten van de optie).

Anderzijds, wanneer de markt de komende maanden stijgt, zal de put-optie waardeloos vervallen en zal ik enkel het door mij in de optie belegde bedrag verliezen. Dit is een verlies van 100 procent maar ik moest enkel een klein bedrag aan kapitaal vastleggen om de put-optie op SPY-aandelen te kopen. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van put-opties om de markt te shorten is dat u vanaf het begin het worst-case scenario kent.

Niet voor alle ETFs zijn opties beschikbaar. Omdat de ETF-optiemarkten periodes van illiquiditeit kennen, dienen beleggers zich te houden aan de markten waar het actiefst wordt verhandeld. Bijvoorbeeld, ik zou uitkijken naar SPY in plaats van Vanguard S&P 500 (VOO) voor short-blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt. VOO is een prachtig ETF met lage vergoedingen maar met een zeer beperkt optievolume.

Opties vergelijken
De drie verschillende methodes om short blootstelling te verkrijgen hebben allemaal hun voor- en nadelen. Een van de eenvoudigste manieren om het verschil te zien in hun performance is te kijken naar een voorbeeld uit de reële wereld. Stel dat het mei 2011 is en dat u zich zorgen maakt over het feit dat de sudderende Europese schuldencrisis de Amerikaanse aandelenmarkt zal laten dalen. In de volgende grafiek wordt een vergelijking gegeven tussen het totale rendement volgens de drie methoden van 12 mei 2011 tot 16 december 2011. Ik gebruik ProShares Inverse S&P 500 voor blootstelling aan het inverse ETF en SPDR S&P 500 voor shorting en blootstelling aan opties. In deze aannames zijn transactievergoedingen niet inbegrepen.

(Bron: Morningstar)

Opmerkingen
SPY shorten komt met grote voorsprong als winnaar uit de bus in dit voorbeeld. Omdat SPY een van de meest actief verhandelde ETFs is, is het bijzonder eenvoudig om te shorten. Merk op dat het inverse ETF zeer goed presteert gedurende de eerste paar weken, maar achterop begint te lopen naarmate de tijd vordert en de volatiliteit toeneemt. Ook het kostenpercentage van SH heeft met 0,90 procent een beperkt negatieve invloed op het rendement.

De put-optie hinkt achteraan omdat in mei 2011 vele beleggers zich zorgen maakten over het feit dat de Europese toestand zou verergeren. Grotere onzekerheid leidt tot een hogere impliciete volatiliteit, die ervoor zorgt dat prijzen van opties stijgen. Dit betekent dat de opties al vrij duur waren toen dit model voor het eerst werd opgebouwd. De oorspronkelijke kostprijs bedroeg USD 8,34 voor een put-optie met een uitoefenprijs van USD 135.

Deze oorspronkelijke premie voegt een extra kost toe, waardoor het moeilijk wordt voor de put-optie om de concurrentie aan te gaan met direct shorten. Omdat de kostprijs van de put-optie slechts 6,2 procent van de waarde van SPY bedraagt, is het worst-loss scenario een verlies van 6,2 procent. In een scenario waarin de markt een aanzienlijke stijging kende, zou de put-optie nog steeds de best presterende methode geweest zijn omdat ze het kleinste verlies inhield.

Wanneer zou u elke methode moeten gebruiken?
Elke strategie heeft een tijdstip waarop ze op efficiënte wijze kan worden gebruikt. Het kopen van een inverse ETF werkt het best wanneer u gedurende enkele dagen een short-blootstelling wenst. Het kopen van een put-optie is wenselijk wanneer u uw potentiële neerwaartse blootstelling tot een redelijk bedrag wenst te beperken. Voor alle andere scenario’s is het direct shorten van een ETF de beste optie.


Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Timothy Strauts, ETF Analyst  

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings