Facebook: still to be liked?

Kun je het een fondsbeheerder kwalijk nemen dat hij aandelen Facebook heeft gekocht?

San Lie 30 augustus, 2012 | 0:07
Facebook Twitter LinkedIn

Als ik onze database er op nasla, dan zie ik dat er sinds de emissie in mei meer dan 1000 institutionele beleggers in het aandeel Facebook zijn ingestapt. Het merendeel daarvan komt overigens uit de Verenigde Staten, maar kijken we dichter bij huis dan zien we dat ook partijen als KBC, Lombard Odier, Pictet, DWS, Delta Lloyd en ING voor een aantal van hun beleggingsfondsen en mandaten posities in het geplaagde bedrijf zijn aangegaan.

Zo had KBC Equity Fund New Shares per eind juli 6.320 aandelen Facebook in portefeuille, wat daarmee een gewicht van 0.65 procent in de portefeuille had. Delta Lloyd L Technology Trends, beheerd door Dirk-Jan Dirksen, had op 30 juni ruim 2400 aandelen in portefeuille, een weging van overigens slechts 0.09 procent in zijn fonds. En ook ING kocht Facebook aan voor alle Dynamic Mix fondsen.

Zoals ik u al eerder liet weten, ben ik zelf geen gebruiker van Facebook en daarmee geen kenner. Ik vroeg mij toen af hoe (lange termijn)fondsbeheerders tegen de beursgang aankeken? Jack Neele en Richard Speetjens, beheerders van het Robeco Global Consumer Trends Equities Fund, reageerden meteen!

Zij gaven aan “zeer overtuigd” te zijn het business model en de aantrekkelijke marktpositie van het sociale netwerk en stapten in het aandeel. “Facebook biedt adverteerders een unieke 'targeting' methode om klanten te benaderen en daarom gebruiken veel merk (en andere) ondernemingen Facebook om klanten te benaderen en zelfs om in dialoog met de klant te gaan, hetgeen potentieel enorm krachtig is”, aldus de fondsbeheerders.

Hierbij gaven ze meteen als grootste zorg aan, dat de verschuiving richting smartphones de zogenaamde “monetization” (ofwel het ten gelde maken van de gebruikers en de bedrijven die via Facebook willen adverteren) niet ten goede zal komen, aangezien mobiele telefoons minder geschikt zijn voor display advertising. Ook de hoge waardering was een zorgenpunt.

Nog steeds overtuigd
Vorige week waren wij op bezoek bij Robeco en in de gelegenheid de situatie rondom Facebook nog eens met de beheerders te bespreken. Beide heren gaven aan nog steeds overtuigd te zijn van het business model. Anders dan een tv-advertentie kan een adverteerder via Facebook veel gerichter adverteren en daarmee veel beter haar doelgroep bereiken.

Tsja, je kunt er van denken wat je wilt en het er mee eens zijn of niet, maar ik vind dat de heren hun investment case goed hadden onderbouwd. Het aandeel Facebook past wat mij betreft ook prima in een thematisch georienteerd consumentenfonds dat zich richt op structurele winnaars in hun bedrijfstak.

Mijn collega-analist Jeffrey Schumacher is het Robeco Global Consumer Trends Equities Fund nu op zijn merites aan het beoordelen. Hierbij kijkt hij uiteraard verder dan de aankoop van het aandeel Facebook. Eerder gaf Sander Kleine het fonds de waardering 'Bronze', waarmee hij zijn overtuiging uitsprak dat het fonds op lange termijn beter presteert dan de benchmark en/of het categoriegemiddelde. Ik ben benieuwd met welk oordeel Jeffrey binnenkort komt.


Wilt u ook weten wat Morningstar's aandelenanalisten van Facebook vinden? Lees dan ook Nog steeds vrienden met Facebook en Morningstar zet waarde Facebook op 32 dollar per aandeel.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Facebook Inc A170,16 USD7,19Rating

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings