Vluchten in obligaties uit opkomende landen

Blootstelling aan opkomende markten is inmiddels een onderdeel van de meeste beleggingsportefeuilles.

Maarten van der Pas 18 oktober, 2012 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

Na high yield obligaties en bedrijfsobligaties zijn obligaties uit opkomende landen de derde obligatiecategorie die momenteel veel belangstelling en kapitaal van beleggers trekt. Op hun zoektocht naar yield komen beleggers met de huidige onzekere economische prognoses en volatiele aandelenkoersen uit bij de meer gewaagdere obligaties.
Niet onterecht want de Morningstar- categorieën ‘obligaties opkomende markten wereldwijd’, ‘obligaties opkomend markten wereldwijd – euro gericht’ en ‘obligaties opkomende markten wereldwijd – lokale valuta’ behoren tot de best presterende obligatiecategorieën dit jaar tot en met september. Zie onderstaande tabel:

Obligatiecategorieën met hoogste rendement  
Morningstar Category Total Ret YTD (Mo-End) EUR Base Currency
GBP High Yield Bond 20.43 US Dollar
Global High Yield Bond - GBP Hedged 17.01 US Dollar
GBP Corporate Bond 16.68 US Dollar
GBP Flexible Bond 16.01 US Dollar
EUR High Yield Bond 15.08 US Dollar
Europe High Yield Bond 15.05 US Dollar
Global Emerging Markets Bond 13.99 US Dollar
Convertible Bond - Global, GBP Hedged 13.68 US Dollar
Global High Yield Bond 12.93 US Dollar
Global Emerging Markets Bond - EUR Biased 12.48 US Dollar
Global Emerging Markets Bond – Local Currency 11.92 US Dollar
Global Bond - GBP Hedged 11.89 US Dollar
USD High Yield Bond 11.87 US Dollar
Emerging Europe Bond 11.78 US Dollar
Global High Yield Bond - EUR Hedged 11.31 US Dollar
EUR Corporate Bond 9.81 US Dollar
USD Corporate Bond 9.77 US Dollar
(Bron: Morningstar Direct 18/10/2012)    


Schuldbewijzen van overheden en ondernemingen in opkomende landen worden steeds meer een volwassen beleggingscategorie. Het beeld uit de jaren tachtig en negentig van chronisch met schuld overladen opkomende markten bestaat niet meer. De Aziatische valutacrisis in 1997 en de Russische roebelcrisis in 1998 spoorden veel overheden in opkomende landen aan om hun balans op te schonen.

Tegenwoordig groeien opkomende economieën niet alleen harder dan ontwikkelde economieën, in veel gevallen zijn ze ook financieel gezonder. De schuld/bbp ratio van deze landen is veel lager dan die in westerse, ontwikkelde economieën. De kredietwaardigheid van opkomende landen is enorm toegenomen. Dat leidde tot kleinere spreads met Amerikaanse staatsobligaties en goede rendementen voor obligatiefondsen gericht op opkomende markten en in valuta’s met vrije wisselkoersen.

Volgens vermogensbeheerder Pimco was in 1996 meer dan 70 procent van de valuta’s van opkomende markten gekoppeld aan de dollar, terwijl in 2007 85 procent van deze valuta’s zich vrij bewoog. De vrije wisselkoersen zorgden voor een toename van uitgifte van schuld in de lokale munt.

De aanzienlijke structurele veranderingen in de wijze waarop deze zich ontwikkelende economieën worden bestuurd hebben geleid tot een significante verschuiving in de activaspreiding van internationale beleggers. Een blootstelling aan opkomende markten is inmiddels een onderdeel van de meeste beleggingsportefeuilles, waarbij beleggers worden gelokt door relatief hoge rendementen en de toenemende overtuiging van een lager risico.

Voorsprong
De meeste opkomende markten hebben de wereldwijde crisis veel beter doorstaan dan hun ontwikkelde tegenhangers. Door de indrukwekkende overschotten op de lopende rekening die de overheden van opkomende markten in de jaren vóór de wereldwijde crisis van 2009-2009 hebben opgebouwd, hoefden ze geen grote leningen af te sluiten om tijdens de ergste fasen van de crisis uitgebreide economische stimuleringspakketten te financieren. Als resultaat hiervan is de kredietwaardigheid van opkomende landen verbeterd. De rente op schuldpapier van sommige opkomende landen is nu significant lager dan die op obligaties van een aantal problematische ontwikkelde landen. Vooral de perifere landen van de eurozone verdienen volgens sommigen niet langer het predicaat 'ontwikkeld'.

Deze achtergrond stelde staatsobligaties uit opkomende landen in staat gesteld om krachtig te herstellen van de dip na de panieksituatie eind 2008 en begin 2009. Sinds 2010 zijn de resultaten goed. De problemen in de markt voor staatsschuld van landen in de eurozone hebben daar zeker toe bijgedragen. Maar gesteund door het in vergelijking strengere monetaire beleid in opkomende markten deden ze het gewoon beter.

Zelfs als de schuldsituatie van de ontwikkelde markten – en vooral die van de eurozone – wordt opgelost, is menigeen het erover eens dat de vooruitzichten voor schuld uit opkomende markten relatief goed blijven. Deze economieën zullen waarschijnlijk een flinke voorsprong behouden op hun ontwikkelde evenknieën. De vooruitzichten zijn dan ook gunstig: een relatief jonge bevolking die steeds meer te besteden heeft. Dat ontwikkelt de interne consumptie en maakt de opkomende economieën minder afhankelijk van de export.

Lees ook het vervolg over bedrijfsobligaties en risico’s bij beleggen in emerging market debt. En een overzicht van de beste beleggingsfondsen voor obligaties uit opkomende landen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten