Dexia zoekt Zorba

Morningstar is sceptisch over het voortbestaan van de Belgische bank.

Maarten van der Pas 04 oktober, 2011 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

Wordt het nog wat met Dexia? Topman Jos Clijsters denkt van wel. Nou zal hij als kersverse bestuursvoorzitter de laatste zijn om te zeggen dat hij er niet meer in gelooft, want dan kan hij bij Dexia beter meteen het licht uit en de deur op slot doen. Morningstar is heel wat sceptischer. De Europese bankensector wordt momenteel behoorlijk murw gebeukt door de zich maar voortslepende staatsschuldencrisis in de eurozone. Dexia zit in de hoek waar erg extra harde klappen vallen omdat het nog aan het opkrabbelen is van een vorige knock-out.
De problemen van Dexia zijn drieledig. Ten eerste is de bank zich nog steeds aan het herstellen van de schade die de vorige financiële crisis heeft aangericht aan zijn balans. Dexia zette fors in op risicovolle financiële producten en investeringen waarmee het zijn marges opblies. Toen de waarde hiervan ineenstortte moest Dexia flink afschrijven en werd het in leven gehouden met een overheidsinfuus van 6 miljard euro. Als gevolg daarvan moet het nu op last van de Europese Commissie onder delen verkopen waardoor de groei op middellange termijn waarschijnlijk negatief is.

Ten tweede moet Dexia zichzelf opnieuw uitvinden als een op consumenten gerichte bank. De crisis heeft de basis onder het oude businessmodel (goedkoop geld met een hefboom uitlenen aan gemeentelijke overheden in Europa) weggeslagen. Morningstar is bang dat Dexia als retailbank op irrationeel de concurrentie aangaat in de competitieve Belgische bankensector. Dat levert aandeelhouders uiteindelijk nog meer pijn op. Of dat Dexia te afhankelijk wordt geld uit Turkije, waar de bank zijn activiteiten snel uitbreidt. Zelfs als Dexia een levensvatbare strategie heeft twijfelt Morningstar of het ooit nog de winstgevendheid van weleer haalt.

Maar het meest drukkende probleem –als derde- is natuurlijk Dexia’s blootstelling van 4,3 miljard euro aan Griekse staatsobligaties. Politici doen hun best om een faillissement van Griekenland te bezweren, maar wie naar de financiële markt luistert hoort een duidelijk signaal van ernstig rekening houden met een Grieks failliet. (Op moment van schrijven van deze column was het zo ver nog niet.) Een faillissement van Griekenland slaat een enorm gat in het eigen vermogen van Dexia, drijft de bank nog verder af van zijn doel om de balans op orde te brengen en dwingt Dexia waarschijnlijk tot het aantrekken van nieuw kapitaal.

Zefs zonder een faillissement van Griekenland heeft Dexia geen gemakkelijke weg voor zich. In de eurozone is Dexia de bank met de meeste problemen (Griekse banken daargelaten). Zijn blootstelling aan staatsschuld van de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Spanje en Griekenland) is groter dan zijn Tier 1 kernkapitaal. De bank heeft een onvoldoende depositobasis om zijn kredietportefeuille te steunen en heeft een te hoge hefboom. Afschrijvingen op zijn Griek staatspapier en andere activa hebben Dexia’s eigen vermogen aangetast, juist op het moment dat de bank zijn vermogen probeert te versterken om aan de nieuwe kapitaaleisen van Basel III te voldoen. Daarbij verwacht Morningstar nog diepere afschrijvingen.

Morningstar gaat er vanuit dat Dexia een claimemissie gaat doen met alle verwatering voor bestaande aandeelhouders van dien en vraagt zich af of dit moment met de recente managementwissel niet dichterbij is gekomen. Maar wat Dexia ook doet en welke veranderingen het ook ondergaat, het reduceert vrijwel zeker de winstgevendheid van de bank op lange termijn. Is er nog een financiële Zorba aan wie Dexia zich kan optrekken?

Deze column verscheen eerder in MoneyTalk.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten