Geld is ook niet alles

Wat is een ander woord voor rijkdom? Kapitaal. En als we het hebben over kapitaal, denken we veelal meteen aan geld, of anders gezegd: aan financieel kapitaal. Maar er is meer onder de zon dan alleen maar geld. Er zijn nog andere soorten kapitaal te onderscheiden die aan je rijkdom bijdragen, zoals menselijk kapitaal en sociaal kapitaal.

Greetje Remmerde 04 oktober, 2016 | 15:20

Onder menselijk kapitaal, in het Engels human capital genoemd, wordt je vermogen om geld te verdienen verstaan. Opleidingsniveau en vaardigheden spelen hier bij een belangrijke rol. Dit menselijk kapitaal is het grootst als je jong bent en enige jaren werkervaring hebt en neemt af naarmate je ouder wordt. Om vroeger of later met werken te kunnen stoppen, moet je gedurende je levensloop jouw menselijk kapitaal geleidelijk aan omzetten in financieel kapitaal.

Onder sociaal kapitaal vallen de netwerken waar je deel van uitmaakt. Het gaat over de relaties die je onderhoudt met andere mensen: vrienden, familie, de gemeenschap waar je deel van uit maakt. Sociaal kapitaal stelt je in staat om hulpbronnen te mobiliseren: je kunt elkaar helpen, dingen voor elkaar doen. Sociaal kapitaal kan heel ver gaan, voor mensen in armoede is het soms de enige manier om rond te kunnen komen.

Wat te doen voor een goed pensioen?
Investeer in je menselijk kapitaal. Zorg dat je interessant blijft op de arbeidsmarkt. Blijf actief en volg zo nu en dan eens een opleiding. Let er op dat je een voldoende deel van je opbrengsten converteert naar financieel kapitaal en geef aandacht aan je sociale contacten.

Kom je dan nog te kort?
Gebruik dan je creativiteit. Je zou kunnen betogen dat bijvoorbeeld de zonnepanelen op je dak, of je moestuin bronnen zijn waar je kapitaal uit kunt putten. Tenzij je de oogst naar de markt brengt of de opgewekte stroom aan het net terug kan leveren, levert het natuurlijk geen inkomsten op, maar gaat het veeleer om een besparing op je maandelijkse lasten en dat kan op zich al heel handig zijn.

Er zijn nog voorbeelden te noemen van mensen die hun kapitaal te gelde hebben weten te maken: zo was er iemand die sieraden maakt voor de hobby en toevallig werd de voor de grap begonnen webwinkel een groot succes. Of wat te denken van degene wiens taarten, gebakken met het fruit uit eigen moestuin, zo goed aansloegen dat ze er wel een handel in kon beginnen? Toevalstreffers wellicht, maar misschien is het wel eens leuk om voor jezelf te bedenken welke kapitaalbronnen, naast het financiële kapitaal, jou rijkdom kunnen verschaffen.

Lees ook eerdere columns van Greetje Remmerde:

- Oma's weddenschap

Pensioenhervorming: de tussenstand

Stop uitstelgedrag: 3 redenen om te beginnen met pensioensparen

Eerder stoppen met werken in zes stappen

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Greetje Remmerde  Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen.