Marktbarometer februari: Europese aandelen zijn duurder geworden

Alle segmenten van de style box met zijn 9 aandelenbeleggingsstijlen deden het goed in Europa afgelopen maand. Daardoor werd de Europese aandelenmarkt als geheel duurder.

Fernando Luque 07 maart, 2017 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

Februari was een goede maand voor Europese aandelen. Alle negen sementen van de style box die de Morningstar Marktbarometer telt, lieten positieve rendementen zien. De consequentie daarvan is dat de markt als geheel duurder is geworden. Momenteel zien we geen uitgesproken goedkope segmenten in de europese aandelenmarkt.

European Market Barometer Style Valuation Feb 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Bij de Large Caps hebben de Groei-aandelen duidelijk de Waarde-aandelen verslagen met een rendement van 4,3% tegen 1,1% (in euro's). Het verschil is nog groter als we kijken naar de rendementen sinds het begin van dit jaar. Dan zien we 0,5% rendement voor Large Cap Waarde vergeleken met 4,9% voor Large Cap Groei. De onderstaande tabel laat eveneens zien dat in de eerste twee maanden van dit jaar de Groei-stijl het beter heeft gedaan dan Waarde in Large, Mid en Small Caps:

European Market Barometer Style Feb 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Bij de Large Caps waren de bedrijven die het meest bijdroegen aan het positieve resultaat over februari te vinden in de sector defensieve consumentengoederen, in het bijzonder Unilever, Anheuser-Busch Inbev en Heineken. Zij sloten de maand af met rendementen van respectievelijk 19,9%, 7,4% en 12,5%.

Van de twee bierbrouwers in dat rijtje geeft Morningstar momenteel de voorkeur aan Anheuser-Busch InBev. Dat aandeel, dat volgens de Morningstar Rating 4 sterren heeft, kent een korting ten opzichte van de Fair Value die Morningstar voor het aandeel berekent. De verhouding koers/Fair Value bedraagt momenteel 0,88.

De sector defensieve consumentengoederen als geheel boekte in februari een rendement van 5,9%, als goede tweede achter de sector gezondheidszorg die 6,4% koerswinst boekte.

Uit de gezondheidssector noemen we Novartis en AstraZeneca die achtereenvolgens 8,4% en 15% rendement boekten. De sector is relatief goedkoop met een gemiddelde verhouding tussen koers en Fair Value van 0,92. In de sector geeft Morningstar de voorkeur aan Roche. Dat is een van de weinige Europese bedrijven die van Morningstar 5 sterren krijgt toebedeeld.

European Market Barometer Sector Feb 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Aan de Waarde-kant waren het de Franse banken die het deze stijl verhinderen om beter te scoren over februari. De drie babnken BNP paribas, Societe Generale en Credit Agricole moesten alledrie 7% prijsgeven vanwege de onzekerheid en de zorgen omtrent de aankomende Franse presidentsverkiezingen. De sector boekte het minste resultaat met slechts 0,4% rendement over de afgelopen maand. Maar de financiële sector is in de ogen van Morningstar wel afdoende gewaardeerd met een koers/Fair Value verhouding van 1,02.

European Market Barometer Sector Valuation Feb 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Vanuit het oogpunt van waardering is de telecomsector veruit de aantrekkelijkste met een koers/Fair Value verhouding van 0,91 en met een dividendrendement van 4,2%. De sector telt meerdere bedrijven die 4 Morningstar sterren hebben: Vodafone, Telefonica, Orange, Millicom International Cellular en SFR Group.

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer januari: grote verschillen tussen sectoren

Marktbarometer december: geen enkel segment ondergewaardeerd

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten