Nieuwe ratingwijzigingen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben afgelopen week drie rating-wijzigingen doorgevoerd in het fondsenuniversum dat zij volgen. Bekijk ze alledrie.

Robert van den Oever 17 oktober, 2018 | 11:11

Nieuwe rating

Allianz Structured Return - Bronze

Het fonds Allianz Structured Return krijgt een Bronze-rating van Morningstar-analist Francesco Paganelli. Het fonds volgt dezelfde stratgeie als het Amerikaanse fonds AllianzGI Structured Return, maar dan volgens andere implementatieregels. Paganelli is van mening dat dit fonds een solide optie is in het universum van liquid alternatives. Het fonds mikt op een absoluut rendement dat 5% boven de EONIA rate ligt.

Het fonds profiteert van een sterk en stabiel team van vier beheerders en vier analisten. Hoofdbeheerder Greg Tournant kwam in 2002 bij Allianz begon in 2005 met de structured products groep en brengt 20 jaar relevante ervaring mee. Het optiehandel-proces bestaat uit drie systematieken die systematische en discretionaire elementen bevatten. De performance fee structuur van het fonds biedt ruimte voor verbetering, maar helpt wel om de belangen van de beheerders op één lijn te brengen met die van de eindbeleggers en dat ondersteunt onze positieve visie op het fonds.

 

Downgrade

PGIM Jennison US Growth - van Gold naar Silver

De aanpak van het PGIM Jennison US Growth fonds kan ertoe leiden dat het team volatiele bedrijven selecteert, en het voor risico aangepaste rendement is aan het dalen, hoewel het fonds opd e lange termijn excellente resultaten heeft geboekt. Bovendien is Morningstar-analist Fatima Khizou van mening dat het talent van het beleggingsteam niet tot in alle sectoren reikt en dat beperkt de mogelijkheden ten aanzien van beleggen in de sectoren technologie en consumentengoederen.

Daarom verlaagt analist Khizou de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds van Gold naar Silver, om het gedaalde niveau van convictie weer te geven.

 

Nieuwe rating na Under Review

DWS Invest German Equities - van Silver naar Bronze

Na het vertrek van hoofdbeheerder tim Albrecht kreeg co-beheerder Christoph Ohme in september 2018 de leiding over het DWS Invest German Equities fonds. Ohme was sinds 2009 co-beheerder. Het vertrek van Albrecht betekent een significante verzwakking van het fonds, stelt Morningstar-analist Barbara Claus, zeker zo kort na het vertrek van Henning Gebhardt eind 2016 die tot dan toe hoofdbeheerder was. Enige geruststelling komt van het bewezen proces van het fonds dat over de lange termijn goede resultaten heeft geboekt.

Ook beheerder Ohme zelf brengt continuiteit, want hij is sinds oktober 2014 de hoofdbeheerder van het fonds DWS German Equiites Typ 0 waar hij goede resultaten heeft laten zien. Alles bij elkaar houden we een positieve convictie op het fonds, maar op een lager niveau dan voor de managerswissel. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Silver naar Bronze.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 1 t/m 7 oktober 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam