Dit zijn de meest recente ratingwijzigingen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben een aantal fondsen opnieuw beoordeeld na een periode Under Review en ze hebben enkele fondsen een hogere Morningstar Analyst Rating gegeven. Bekijk hier het overzicht van alle recente herbeoordelingen van beleggingsfondsen.

Robert van den Oever 27 februari, 2019 | 8:44

Upgrade

Pimco GIS Emerging Local Bond - van Neutral naar Bronze

Dit fonds krijgt van Morningstar-analist Jeroen Siecker een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Bronze. Hoewel er wat personele wisselingen plaatsvonden in 2011 en 2014 heeft Pimco in de afgelopen jaren goede, ervaren nieuwe mensen aangenomen. Bovendien is er een groot team van toegewijde opkomende-marktenanalisten om deze strategie te ondersteunen.

Michael Gomez leidt dit fonds sinds december 2006. De fundamentele analyse die het team toepast is gericht op het vinden van relatieve-waarde kansen op het gebied van valuta, landen, rente en yield-curve. Daarbovenop kan het fonds ook kansen in cash bonds en derivaten benutten als het zo uitkomt.

 

Robeco QI European Conservative Equities - van Bronze naar Silver

De toegenomen overtuiging op de aanpak waarop deze strategie gestoeld is zorgt voor een verhoging an de Morningstar analyst Rating van Bronze naar Silver. Morningstar-analist Ronald van Genderen wijst op de volledig kwantitatief gedreven aanpak die de strategie gebruikt, een gebied waarop Robeco veel ervaring heeft en waar het veel in geïnvesteerd heeft.

Het team achter dit fonds wordt geleid door Pim van Vliet, op wiens academische werk het model is gebaseerd. Hij wordt ondersteund door 5 co-beheerders die alle eveneens zelf in het fonds beleggen, en een groep van 10 quant-onderzoekers.

Het beproefde kwantummodel zoekt voornamelijk aandelen met een laag risico, zoals gemeten aan de hand van hun volatiliteits- en distress-statistieken, maar ook waarderings- en momentumfactoren zijn opgenomen. Over het algemeen is de aanpak zeer gedisciplineerd en herhaalbaar, en het team heeft het model in de loop van de tijd consequent verbeterd. Dat heeft mede bijgedragen aan de hogere overtuiging. De strategie heeft een voorspelbaar rendementsprofiel en heeft de neiging achter te blijven tijdens rally's maar voorop te lopen in volatiele markten. Ook zijn de kosten gunstig in vergelijking met de concurrentie.

 

Nieuwe rating na Under Review

Carmignac Patrimoine - Neutral

De fondsen Carmignac Patrimoine en Carmignac Portfolio Patrimoine krijgen beide een Morningstar Analyst Rating van Neutral. Ze waren Under Review geplaatst na de aankondiging dat naamgever Edouard Carmignac na twee decennia aan het roer zou terugtreden bij deze fondsen per eind januari 2019. Eerder hadden beide fondsen een Bronze-rating.

De nieuwe lead managers zijn Rose Ouahba die al sinds 2007 verantwoordelijk was voor het obligatie-segment van de fondsen, en David Older, die in 2015 bij het fondshuis kwam als technologie-specialist en in 2017 hoofd aandelen bij de Franse firma werd.

Morningstar-analist Mara Dobrescu waardeert de uitgebreide ervaring van beide beheerders, maar zij zullen een flinke kluif hebben aan het herstellen van het vertrouwen bij beleggers na een aantal jaren met magere prestaties. Ook moet de effectiviteit van hun samenwerking op de lange termijn nog bewezen worden.

 

Schroder ISF US Small and Mid Cap Equity en Schroder ISF US Smaller Companies - Bronze

Jenny Jones, die Schroder US Mid Cap en Schroder US Smaller Companies beheert sinds respectievelijk 2004 en 2002, zal per 31 maart terugtreden. Haar co-portefeuillebeheerder Robert Kaynor zal haar als hoofdbeheerder opvolgen.

Kaynor kwam in 2013 bij het fondshuis en werd al snel bevorderd tot researchdirecteur. Met het oog op de opvolging die nu gaat plaatsvinden, kreeg hij jaar na jaar grotere verantwoordelijkheden en afgelopen jaar werd hij officieel aangesteld als co-portefeuillebeheerder. Kaynor is vertrouwd met de strategie van de fondsen, die defensief van aard is, en het zeskoppige analistenteam is stabiel.  

Het vertrek van de zeer ervaren Jones betekent een belangrijke verandering voor het fondshuis, maar toch is er sprake van voldoende continuïteit. Toch is de wijziging een materiële kwestie en Kaynor heeft nog nooit eindverantwoordelijkheid gehad ald lead manager en daarom stelt Morningstar-analist Lena Tsymbaluk de Morningstar Analyst Rating voor deze fondsen op Bronze, waar dat voor de Under Review-periode nog Silver was.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 28 januari t/m 11 februari

- Zo werken de ratings van Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam