Morningstar Revenue Atlas: hier komt de omzet van bedrijven echt vandaan

De Morningstar Revenue Atlas geeft inzicht in waar de resultaten van bedrijven werkelijk gehaald worden. Want de vestigingsplaats zegt lang niet alles over herkomst van omzet en winst. De Morningstar Revenue Atlas maakt duidelijk welke landen de omzet echt binnenbrengen.

Robert van den Oever 11 juni, 2019 | 10:00

De vestigingsplaats van een bedrijf zegt lang niet alles over waar de resultaten werkelijk behaald worden. Bijvoorbeeld Ahold Delhaize boekt, naast zijn thuismarkten Nederland en België, een groot deel van de omzet in de Verenigde Staten, zo'n 60% van de groepsomzet per jaar maar liefst. Het aandeel Ahold Delhaize in de AEX-index aan Euronext Amsterdam is een Nederlands aandeel, maar het resultaat komt dus onderliggend voor meer dan helft uit een heel andere regio.

Morningstar is op zoek gegaan naar de herkomst van de omzet van bedrijven. Dat zegt meer over hun businessmodel dan hun vestigingsplek. Uit dit onderzoek vloeit de Morningstar Revenue Atlas voort. Van 46 land-specifieke aandelenindices is onderzocht waar de omzet van de bedrijven die er deel van uitmaken, precies vandaan komt. Dan blijkt dat nationale indices veel internationaler zijn, als we kijken naar hun onderliggende resultaten.

Europese landen sterk verweven
Een van de belangrijke conclusies van de Morningstar Revenue Atlas is dat Europese markten sterk onderling verweven zijn. Bijvoorbeeld de bedrijven in de aandelenindices van Frankrijk en Duitsland halen maar een kwart van hun omzet uit hun thuisland. Zij leunen sterk op de hen omringende landen in de eurozone.

Verder springt in Europa Zwitserland eruit doordat de bedrijven daar de minste omzet uit eigen land halen: slechts 10%.

Met de aanstaande Brexit in het vooruitzicht is het goed om te beseffen dat van de Morningstar UK Index slechts 29% van de omzet in de Britse markt wordt behaald. De omzet die de Britse bedrijven in de eurozone boeken, beloopt 15% van hun totaal.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten halen zo'n tweederde van de omzet van hun aandelenmarkt uit de interne markt en eenderde wordt in gebieden buiten de VS geboekt. Hoewel de VS een sterke binnenlandse economie met een hoge vraag hebben, bestaat de landenindex voor een belangrijk deel uit multinationals die samen zorgen dat toch nog eenderde van buiten de landsgrenzen komt.

Opkomende landen
Verder komt uit de Morningstar Revenue Atlas naar voren dat bedrijven in opkomende markten meer op de thuismarkt gericht zijn dan in volwassen markten. Bijvoorbeeld, Mexico, India, Rusland en Zuid-Afrika halen 60-70% van de omzet uit eigen land.

Het kan nog hoger, want China haalt 87% van de omzet van de Morningstar China Index uit eigen land, en dat is opmerkelijk voor een economie die als export-gedreven bekend staat. Dat komt omdat een kwart van de weging van de index bestaat uit Tencent en Alibaba, die giganten zijn op de Chinese thuismarkt.

Maar Indonesië staat van de opkomende landen bovenaan met 93% van de omzet van zijn landenindex die afkomstig is van zijn thuismarkt.

Onderstaande wereldkaart laat per land zien hoeveel procent van de omzet van de Morningstar landenindex van het betreffende land op de thuismarkt wordt behaald:

(klik op afbeelding voor vergroting)

In een volgend deel over de Morningstar Revenue Atlas bekijken we de blootstelling van de 46 landenindices aan de eurozone en aan de Verenigde Staten. Sommige landen zijn zeer sterk verbonden aan de Amerikaanse economie, en ondervinden meer invloed van ontwikkelingen in de Amerikaanse economie dan in die van hun eigen land.

 

Lees meer:

- Morningstar Revenue Atlas: zoveel invloed hebben de VS en eurozone

- Ultimate Stock Pickers slaan kwaliteitsnamen in

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam