Beleggingsstijl is van belang bij fondsselectie

Voor veel beleggers is de portefeuille van hun beleggingsfonds een black box. Dat is jammer want als één ding wat zegt over wat u van uw fonds kunt verwachten, is het wel de portefeuilleinhoud en de daaruit af te leiden stijl. De portefeuille is de derde stap in de selectie van een fonds, eerder schreven we al over rendement en risico.

Freddy van Mulligen 10 mei, 2001 | 18:08
Facebook Twitter LinkedIn
Veel beleggers hebben geen idee hoe de portefeuille van hun fonds eruit ziet. Ze weten vaak enkel of een fonds een aandelen- of obligatiefonds is en soms in welke regio of sector het fonds belegt. Het is belangrijk om u op de hoogte te stellen wat de fondsmanager met het aan hem toevertrouwde geld doet. De achterliggende vraag daarbij is of u met die portefeuille de door u gewenste doelen kan bereiken. Iemand die zijn middelen pas weer over twintig jaar nodig heeft, doet er bijvoorbeeld niet verstandig aan om zijn geld in een garantiefonds te beleggen. Evenzo is een mixfonds met 85% aandelen ongeschikt voor iemand die een mixfonds prefereert vanwege het lage risico.

Beleggingsstijl: waardering en omvang

Beleggingsstijl is een breed begrip waar veel aspecten bijhoren die te maken hebben met de manier waarop de beleggingsportefeuille wordt ingevuld. Een nuttig startpunt bij het bestuderen van de stijl van een fonds is de Morningstar Style Box. Deze stylebox combineert twee stijlelementen namelijk omvang en waardering.

Omvang geeft aan of een fonds in ondernemingen met een kleine marktkapitalisatie belegt of juist in de grotere ondernemingen op de beurs. Grote ondernemingen (Large-Caps) zijn gemiddeld genomen wat minder risicovol dan de zogenoemde Small-Caps. De laatstgenoemde daarentegen genereren over een langere periode vaak een hoog rendement en bieden specifieke kansen omdat ze gevoelig zijn voor lokale economische ontwikkelingen.

De waardering geeft aan of een fonds in zogenaamde groeiaandelen dan wel waardeaandelen belegt. Waardeaandelen zijn laag gewaardeerd en hebben doorgaans een wat lagere verwachte winstgroei. Van groeiaandelen wordt een hoge groei van winst en cashflow verwacht, wat een hogere waardering rechtvaardigt. Waardeaandelen zijn minder risicovol en hebben de naam dat ze een hoger rendement opleveren. De laatste jaren hebben groeiaandelen de waardeaandelen echter met een overtuigende voorsprong verslagen. Als u onnodige risico’s wilt vermijden, moet u in uw portefeuille een spreiding aanbrengen tussen waarde en groei en tussen kleine en grote beursondernemingen.

Omzet, regio’s en sectoren

Ook de regio- en sectorspreiding zijn van belang. Aziatische markten en opkomende markten zijn bijvoorbeeld vaak zeer risicovol. Ook kunt u met de sectorspreiding of landenspreiding van een fonds of van uw portefeuille zien of u niet te geconcentreerd in één bepaalde sector of bepaald land belegt. Een vergelijking van de portefeuille van een fonds op twee verschillende tijdstippen levert ook veel inzichten op. U kunt een indruk krijgen hoe hoog de omzet is in de portefeuille. Als fondsmanagers voortdurend de portefeuille veranderen en u na een jaar niets meer van de vorige portefeuille herkent, weet u dat de fondsmanager zeer actief is. Daar horen hoge transactiekosten bij. Tenslotte geeft het aantal aandelen dat een fonds in portefeuille heeft een goede indruk van de spreiding. Enkele honderden namen betekent een goede spreiding, maar geen uitgesproken keuzes. Minder dan enkele tientallen namen duidt op een lage spreiding en op een risicovolle strategie.

In een beleggingsfonds kijken is een leuke ervaring. U krijgt een goede indruk wat er met uw geld gebeurt en wat u kan verwachten van het fonds.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten