ETF: een markt van 130 miljard US dollar

Uit een recente studie van Merrill Lynch blijkt dat de markt voor Exchange Traded Funds enorm groeit. Er zijn wereldwijd zo’n 250 trackers verkrijgbaar die gezamenlijk een vermogen van bijna 130 miljard US dollar onder beheer hebben.

Fernando Luque 02 augustus, 2002 | 14:24
Facebook Twitter LinkedIn
Uit de Global ETF Guide, de publicatie van het door Merrill Lynch uitgevoerde onderzoek naar Exchange Traded Funds, blijkt dat de markt voor deze producten in het afgelopen jaar spectaculair is gegroeid. “Op een moment dat de beurzen wereldwijd instorten zijn de trackers één van de weinige, zo niet de enige, sectoren in de branche die hun beheerd vermogen hebben zien toenemen” is het commentaar van het rapport.

Uit het onderzoek is gebleken dat er vandaag de dag wereldwijd 246 ETF’s bestaan die een totaal beheerd vermogen van 130 miljard US dollar hebben. Het grootste gedeelte hiervan komt uit de Verenigde Staten, daar zijn 102 trackers goed voor een volume van 90 miljard.

De meest populaire producten zijn de Nasdaq 100 QQQ (een tracker op de Nasdaq 100) en de S&P 500 SPY (dit fonds volgt de S&P 500). Het volume van deze twee telt op tot 41% van het totale vermogen onder beheer. Het fonds dat in het afgelopen jaar het meest is gegroeid is de iShares MSCI EAFE, het volume van dit fonds is met 3.8 miljard US dollar toegenomen sinds de oprichting in augustus 2001. De MSCI AEFE index belegt in Europa, Australië en Azië, inclusief Japan en is bij uitstek geschikt voor investeerders uit de Verenigde Staten die internationaal willen beleggen.

Voor Europa is de ETF markt betrekkelijk nieuw, maar wint ook hier aan populariteit. In april 2000 lanceerde Merrill Lynch de eerste tracker. Nu zijn er 106 (een jaar geleden waren dat er 30 en het jaar daarvoor waren het er nog maar 3). Het beheerd vermogen is in een jaar tijd verdrievoudigd tot een totaal van 8 miljard euro.

Ook de Aziatische en Japanse markten maken een enorme bloeiperiode door. Vorig jaar nam het aantal ETF’s met 23 nieuwe trackers toe tot een totaal van 24, waaronder er 17 alleen in Japan werden gelanceerd. Hoewel het aantal producten op de Aziatische en Japanse markt veel kleiner is dan in Europa, verslaan Azië en Japan Europa in termen van beheerd vermogen met een bedrag van 14 miljard US dollar.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten