Uitverkoop onder banken en verzekeraars

Adriaan Bonauer, 14 oktober, 2002 | 17:40
Facebook Twitter LinkedIn
In September eindigde de trend van de relatieve outperformance van de sector doordat een horde van beleggers zich tegelijkertijd naar de uitgang bewoog. Een stagnerende economie, dalende aandelenkoersen en de vooruitzichten opeen golf van faillissementen, met name in Duitsland, droegen bij aan de slechte prestaties.

Beleggerssentiment

Terwijl de MSCI Europa 13.1% daalde in de vier weken voorafgaande aan 8 oktober, verloor de MSCI Europa Financials 21%. Ook bekeken op een wereldschaal ziet het er niet beter uit: de MSCI Wereld daalde 10.6% en de MSCI Wereld Financials verloor 14.9%.

Het be

scheiden optimisme dat een maand geleden leek te verschijnen, is helemaal verdampt. Dalende aandelenkoersen doen de inkomsten van banken wereldwijd geen goed. Een paar ondernemingen slagen erin om deze negatieve trend te ontkomen. Financiële waarden hebben hun reputatie van een veilige haven of defensieve sector verloren.

Vooruitzichten

Optimistische geluiden met betrekking tot de sector zijn verstomd. Dit kan een kans zijn voor moedige beleggers die graag tegen de markt in handelen. Verscheidenen ondernemingen worden verhandeld tegen ongekend lage niveau’s die we niet eerder hebben gezien. Dat betekent niet dat ze niet nog verder kunnen dalen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten