Apple niet langer de oogappel van hedge funds

American International Group is het nieuwe favoriete aandeel van hedge funds. Morningstar is ondanks de aantrekkelijke waardering echter gematigd positief over de verzekeraar.

Maarten van der Pas 22 februari, 2013 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn

Goldman Sachs heeft een nieuwe lijst van de belangrijkste aandelen in portefeuilles van hedge funds gepubliceerd. De zakenbank noemt deze aandelen de ‘Hedge Fund VIP’: Very Important Positions. Het is een overzicht van vijftig aandelen die door de meeste hedge funds als een top 10-positie worden aangehouden.

Na drie opeenvolgende jaren als de toppositie van hedge funds is Apple nu teruggezakt naar een derde plek met 67 fondsen (11%) die het aandeel van de smartphone-, tablet en computerfabrikant nu als een top 10 holding aanhouden tegen 109 fondsen in het laatste kwartaal in 2012 (19%).
Met stip op 1 staat American International Group (AIG). Aan het einde van het vierde kwartaal van 2012 hielden 117 hedge funds het aandeel van de verzekeraar aan en bij tachtig ervan behoorde AIG tot de 10 grootste posities. Het aandeel AIG staat sinds half november op een winst van 22,5 procent en dit bijna twee keer zo veel als de S&P 500 (koers AIG).

In de tabel onderaan dit artikel staan de tien grootste hedge fund VIPs in combinatie met de waarderingen die de analisten van Morningstar aan de ondernemingen en hun aandelen geven.

Geen concurrentievoorsprong
AIG komt van ver. De financiële crisis rekende de verzekeraar in 2008-2009 keihard af voor de grote risico’s die het had genomen en AIG werd uiteindelijk op de been gehouden met steun van de Amerikaanse overheid. Daarmee is de onderneming opgekrabbeld. “Ofschoon het nog steeds een belangrijke aanwezigheid in opstalverzekeringen en levensverzekeringen heeft is het nieuwe AIG een veel kleinere onderneming die een groot deel van zijn wereldwijde groeipotentie is verloren”, zegt Morningstar-analist Jim Ryan.

Met verkoop van zijn Aziatische dochterondernemingen in levensverzekeringen bestaan de kernactiviteiten AIG tegenwoordig uit het verzekeren van onroerend goed, leven en hypotheken. AIG Property Casualty (P&C, voorheen bekend als Chartis) neemt de helft van de omzet van AIG voor zijn rekening en AIG Life & Retirement (voorheen opererend onder de naam SunAmerica) ongeveer 20 procent. De rest van de omzet komt voornamelijk van financiële dienstverlening zoals het leasen van vliegtuigen, kapitaalmarkten en hypotheekverzekeringen.

P&C biedt AIG de beste mogelijkheden om te groeien op wereldwijde markten. In de eerste helft van 2012 kwam 21 procent van de netto premie-inkomsten uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika en 29 procent uit de regio Azië-Pacific. AIG Life heeft zijn basis in de Verenigde Staten net als de meeste activiteiten van de divisie financiële diensten.

Ryan vindt dat AIG aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt op zijn weg naar herstel, maar dat de verzekeraar desondanks geen ‘moat’ heeft (voorsprong op concurrenten). Hij stelt dat deze weg lang en vol moeilijkheden is. AIG Property Casualty onderpresteerde bij vastgoedverzekeringen en ongevallenverzekeringen en AIG’s levensverzekeraar Life & Retirement opereert op een markt met basisartikelen waar nauwelijks een voorsprong op concurrenten is te bereiken. “AIG was eens marktleider bij verzekeringen maar het zal moeilijk worden om zijn voormalige dominante positive weer te bereiken”, aldus Ryan.

Volatiele winsten
Ofschoon het aandeel AIG ondergewaardeerd is, denkt Ryan dat de grote onzekerheid op korte termijn kan leiden tot volatiele winsten en dat is iets waarmee beleggers rekening moeten houden voordat ze in AIG investeren. Het aandeel noteert nu een Morningstar Rating van 4 sterren op een schaal van 1 tot en met 5, waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. 
Niet alleen bij hedge funds, maar ook bij Morningstar's Ultimate Stock Pickers is AIG in trek.

De Amerikaanse staat heeft zijn belang in AIG inmiddels volledig verkocht en de verzekeraar is nu in het proces van herstel van zijn reputatie en zijn merk. Ryan: “Ik ben van mening dat AIG’s P&C-activiteiten de beste mogelijkheden bieden voor de onderneming om weer voet aan de grond te krijgen. Dan moet wel eerst het opbouwen van reserves zijn voltooid en moet de onderneming catastrofale verliezen weten te beperken. Ik zie in de andere activiteiten van AIG weinig waar ik echt gelukkig van wordt. Met de grote mate van onzekerheid die de onderneming overschaduwt vind ik dat een grote veiligheidsmarge in acht moet worden genomen als wordt overwogen om in het aandeel AIG te beleggen.”

(klik op tabel voor vergroting)
Lees ook Morningstar's analyse van de aandelen Google, Apple, JP Morgan, Microsoft en General Motors.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten