Winnaars Morningstar Awards 2013 aandelenfondsen

MFS en First State grote winnaars met elk twee awards. Add Value Fund heeft het beste fonds in Nederlandse aandelen.

Maarten van der Pas 04 april, 2013 | 22:20
Facebook Twitter LinkedIn

MFS kon dit jaar eigenlijk geen Award missen. Het fondshuis had vier nominaties in drie verschillende categorieën en verzilvert er twee. Hetzelfde geldt voor First State dat twee van de drie nominaties omzet in een prijs. Aberdeen is de grote verliezer en keert ondanks twee nominaties met lege handen terug naar huis.

Geen eendagsvliegen
Bij de genomineerde beleggingsfondsen in de aandelencategorieën waren er dit jaar twee opvallende trends. Zo behoorden een aantal fondsen -van MFS, Vontobel, Aberdeen, First State en Franklin Templeton- dat voor het tweede jaar op rij tot de selectie. Dat is een positief signaal, want daaruit blijkt dat deze fondsen geen eendagsvliegen zijn.
Daarnaast was het opmerkelijk dat er bij de categorieën voor internationale aandelen geen enkel Nederlands beleggingsfonds was genomineerd. Nederlandse fondshuizen kunnen bij Europese, Amerikaanse of wereldwijde aandelen niet meekomen. "In grotere landen is het aanbod van aandelenfondsen groter en is de vijver met talentvolle stock-pickers ook groter. Daarmee dringen buitenlandse fondsen eerder door tot de genomineerden en winnaars", aldus San Lie, head of research van Morningstar Benelux.

Erkenning
De Morningstar Awards zijn een erkenning voor die beleggingsfondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten. Dat wil niet zeggen dat de Awards een koopsignaal zijn, want rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar de winnende fondsen zijn het waard om op de radar van beleggers te staan. De Awards zijn een mooie aanleiding om de portefeuille nog eens tegen het licht te houden en mogelijkerwijs wat fondsen te ruilen tegen één of meerdere winnaars.

Hieronder volgt per aandelencategorie het winnende beleggingsfonds:
Add Value Fund
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Managers: Willem Burgers (foto links), Hilco Wiersma (foto rechts)
Fondshuis: Keijser Capital Asset Management
Naar rendement en analyse Add Value Fund

Morningstar over de winnaar: "Add Value Fund is recent toegevoegd aan de lijst beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating krijgt de waardering 'Bronze'. Het fonds heeft een geconcentreerde bottom-up portefeuille met small en mid cap aandelen en is daardoor niet zonder risico. De historische rendementen zijn uitstekend, vandaar de vijf sterren."


Comgest Growth Europe
Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Managers: Arnaud Cosserat, Franz Weiss, Laurent Dobler (foto)
Fondshuis: Comgest Asset Management
Naar rendement en analyse Comgest Growth Europe Acc >

Morningstar over de winnaar: "Laurent Dobler en Arnaud Cosserat van Comgest Growth Europe werden vorig jaar verkozen tot Morningstar European Fund Manager of The Year. Ze leiden een stabiel team achter een fonds met een geconcentreerde portefeuille die is gericht op kwaliteitsnamen. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating 'Gold'."

MFS Meridian Funds - European Smaller Companies Fund
Analyst Rating: -
Morningstar Rating: *****
Managers: Peter Fruzzetti
Fondshuis: MFS Investment Management
Naar rendement en analyse MFS Meridian European Smaller Companies A1 EUR >

Morningstar over de winaar: "MFS Meridian European Smaller Companies Fund behoort voor het tweede jaar op rij tot de genomineerden. Een teambenadering kenmerkt het beheer van de meeste fondsen van MFS en dat geldt ook voor dit Europese small cap fonds. Na een uitstekend 2011 kende dit fonds in 2012 weer een bijzonder succesvol jaar. Des te knapper is het risicoprofiel, dat over de langere termijn benedengemiddeld is."Vontobel US Value Equity
Analyst Rating: -
Morningstar Rating: ****
Managers: Edwin Walczak (foto), Matthew Benkendorf
Fondshuis: Vontobel Asset Management
Naar rendement en analyse Vontobel US Value Equity B >

Morningstar over de winnaar: "Vontobel US Value Equity houdt dit jaar de eer voor de actief beheerde fondsen hoog in deze categorie. Dit fonds heeft het derde jaar op rij met een bovengemiddeld rendement afgesloten. Het risiconiveau is duidelijk lager dan het categoriegemiddelde. Ondanks de naam is het fonds meer op groei- dan op waardeaandelen gericht." 

First State Asia Pacific Sustainability
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Managers: David Gait (foto), Millar Mathieson
Fondshuis: First State Investments
Naar rendement en analyse First State Asia Pacific Sustainability A >

Morningstar over de winnaar: "First State Asia Pacific Sustainability heeft een groot, stabiel beleggingsteam dat zich richt op ondernemingen die uitblinken op duurzame factoren. Dit fonds neemt grote actieve bets met een focus op het beperken van neerwaarts risico en heeft over de langere termijn één van de laagste downside capture ratios in de categorie. De Morningstar Analyst Rating is 'Bronze'."

MFS Meridian Funds - Global Equity Fund
Analyst Rating: -
Morningstar Rating: ****
Managers: David Mannheim (foto), Roger Morley, Sanjay Natarajan, Ben Kottler, Michael Cantara
Fondshuis: MFS Investment Management
Naar rendement en analyse MFS Meridian Funds - Global Equity Fund A1 USD Acc >

Morningstar over de winnaar:"MFS domineerde deze categorie met twee nominaties. Er is een goede beleggingscultuur bij het fondshuis met een onderzoekzoeksgedreven bottom-up proces. MFS Meridian Global Equity Fund wint de award met toprendementen tegen benedengemiddeld risico over de lange termijn."
First State Global Emerging Markets
Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Managers: Jonathan Asante (foto), Glen Finegan
Fondshuis: First State Investments
Naar rendement en analyse First State Global Emerging Markets A >

Morningstar
: "First State lijkt heer en meester bij de beleggingsfondsen in aandelen uit opkomende markten. Vorig jaar was het ook al genomineerd met twee fondsen. First State Global Emerging Markets richt zich bij de aandelenselectie op kwaliteit, duurzame winstgroei en waardering. Dit fonds kan achterblijven in momentumgedreven markten, maar het langetermijnrendement is uitstekend. Het heeft een Morningstar Analyst Rating 'Gold'."Lees ook:

Winnaars Morningstar Awards 2013 obligatiefondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 mixfondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 fondshuizen 

Winnende beleggingsfondsen Morningstar Awards 2013 (per fondshuis)

Over de Morningstar Awards

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten