Winnaars Morningstar Awards 2013 obligatiefondsen

HSBC gaat met twee Awards naar huis. Alle winnende obligatiefondsen hebben een Analyst Rating 'Bronze' of 'Silver' en zullen naar verwachting in de toekomst een meer dan gemiddeld rendement boeken.

Maarten van der Pas 04 april, 2013 | 22:19
Facebook Twitter LinkedIn

HSBC zet netjes zijn twee nominaties om in een Award. Daarmee laat het Pioneer en Templeton achter zich die ook ieder twee keer genomineerd waren, maar allebei één onderscheiding in de wacht wisten te slepen.

Toekomstig rendement
Ofschoon de Morningstar Awards historisch rendement waarderen is het mooi om te zien dat alle winnende obligatiefondsen een Analyst Rating 'Bronze' of 'Silver' hebben. Deze kwalificatie zegt wat over het toekomstig rendement. Van fondsen met een rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' verwachten de analisten van Morningstar dat het op termijn (door een economische cyclus heen) beter dan het gemiddelde van de categorie en/of de benchmark zal presteren.

Net als bij de genomineerde aandelenfondsen waren er ook in de obligatiecategorieën fondsen voor het tweede jaar op rij voorgedragen voor een Award. Delta Lloyd, Pioneer en HSBC streken hier met de eer. Dat bevestigt volgens Morningstar's head of research Benelux San Lie dat de goede prestaties van deze fondsen geen toevalstreffer zijn. Delta Lloyd wist zijn nominatie echter niet nog een keer te verzilveren.

Erkenning
De Morningstar Awards zijn een erkenning voor die beleggingsfondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten. Dat wil niet zeggen dat de Awards een koopsignaal zijn, want rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar de winnende fondsen zijn het waard om op de radar van beleggers te staan. De Awards zijn een mooie aanleiding om de portefeuille nog eens tegen het licht te houden en mogelijkerwijs wat fondsen te ruilen tegen één of meerdere winnaars.

Hieronder volgt per obligatiecategorie het winnende beleggingsfonds:

Pioneer Funds Euro Bond
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Managers: Tanguy Le Saout (foto links), Cosimo Marasciulo (foto rechts)
Fondshuis: Pioneer Investments
Naar rendement en analyse Pioneer Funds Euro Bond A EUR ND >

Morningstar over de winnaar: "De laatste underperformance van Pioneer Funds Euro Bond dateert al weer van 2008. Daarna noteert het fonds jaarlijks een stabiele outperformance. De Morningstar Analyst Rating is 'Bronze'."

Invesco Euro Corporate Bond Fund
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Managers: Paul Read (foto links), Paul Causer (foto rechts)
Fondshuis: Invesco Global Asset Management
Naar rendement en analyse Invesco Euro Corporate Bond Fund A Acc >

Morningstar over de winnaar
: "Invesco Euro Corporate Bond wordt met Paul Read en Paul Causer beheerd door twee zeer ervaren obligatiebeleggers. Top-down analyse speelt bij hen een grote rol en ze durven convictie te tonen, bijvoorbeeld de grote positie in financiële dienstverleners in 2011. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating 'Silver'."
HSBC GIF Euro High Yield Bond
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Managers: Philippe Igigabel
Fondshuis: HSBC Global Asset Management
Naar rendement en analyse HSBC GIF Euro High Yield Bond A Acc >

Morningstar over de winnaar
: "HSBC Euro High Yield Bond heeft één van de grootste beheerteams in de markt met maar liefst vijf beheerders en 32 analisten. Die zijn niet bang om contraire beslissingen te nemen. Was vorig jaar ook genomineerd. Het fonds een de Morningstar Analyst Rating 'Silver'."
HSBC GIF Euro Bond
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Managers: Jean-Philippe Munch
Fondshuis: HSBC Global Asset Management
Naar rendement en analyse HSBC GIF Euro Bond A Acc >

Morningstar: "HSBC Euro Bond heeft in Jean-Philippe Munch een ervaren beheerder die wordt omgeven door een solide team van analisten. Het fonds is sinds 2009 overwogen in bedrijfsobligaties waardoor het risiconiveau iets hoger ligt dan gemiddeld. Dit is echter ruimschoots goedgemaakt met rendement. Morningstar Analyst Rating is 'Silver'."
 

Templeton Global Total Return
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Managers: Michael Hasenstab (foto), Sonal Desai
Fondshuis: Franklin Templeton Investments
Naar rendement en analyse Templeton Global Total Return A Acc € >

Morningstar over de winnaar: "Templeton Global Total Return wordt geleid door de ervaren beheerders Michael Hasentab en Sonal Desai, die worden bijgestaan door een groot analistenteam. Het duo schrikt er niet voor terug om vrij van de benchmark te beleggen."

Lees ook:

Winnaars Morningstar Awards 2013 aandelenfondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 mixfondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 fondshuizen 

Winnende beleggingsfondsen Morningstar Awards 2013 (per fondshuis)

Over de Morningstar Awards

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten