Nieuwe fondsanalyses: SNS en Banque de Luxembourg

Drie keer een opwaardering van 'Neutral' naar 'Bronze' SNS Euro Obligatiefonds, SNS Euro Mixfonds en BL - Equities America. Het zijn fondsen met een degelijk beleggingsproces, lage kosten en stabiele beheerteams.

Maarten van der Pas 18 juni, 2013 | 10:05
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van SNS en Banque de Luxembourg zijn door de analisten van Morningstar - opnieuw - beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

SNS Euro Obligatiefonds Inc
Morningstar Rating: *****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: obligaties EUR gediversifieerd
Morningstar-analist Han de Vries: "SNS Euro Obligatiefonds biedt degelijkheid tegen lage kosten. Veel van de beslissingen van de beheerteams hebben de afgelopen jaren goed uitgepakt en de prestaties van het fonds zijn degelijk te noemen. In minder goede jaren werd het verlies beperkt. Dankzij de lage kosten wordt het de beheerders ook makkelijker gemaakt om relatief goed te presteren ten opzichte van andere fondsen binnen de categorie. Al met al vinden wij dit fonds een degelijke keuze met de stabiliteit van het team en benedengemiddelde kosten als sterkste punten. We verhogen daarom onze rating naar 'Bronze'."
Naar analyse SNS Euro Obligatiefonds Inc >


SNS Euro Mixfonds Inc
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: mixfondsen EUR neutraal
Morningstar-analist Han de Vries: "SNS Euro Mixfonds is een degelijk fonds met stabiele onderliggende teams en een bovengemiddeld track record.  Het mixfonds is een combinatie van het beleggingsbeleid van SNS Euro Aandelenfonds en het SNS Euro Obligatiefonds. Het beleggingsproces is vrij simpel omdat de bewegingsvrijheid beperkt is. De processen van de onderliggende fondsen zijn degelijk. Positief is dat het aandelenteam actiever kan beleggen doordat het risicobudget in 2011 is vergroot.

Beide onderliggende fondsen hebben over de langere termijn licht bovengemiddelde resultaten neergezet binnen hun Morningstar-categorieën. Daarnaast heeft SNS Euro Mixfonds ook geprofiteerd van een gunstig allocatiebeleid. De prestaties ten opzichte van de categorie zijn dan ook goed: het fonds behaalde in vier van de vijf afgelopen jaren een bovengemiddeld resultaat en ook in 2013 (tot en met mei) is het rendement relatief goed.

Ons vertrouwen in het fonds is gegroeid. We waarderen de stabiliteit binnen de onderliggende teams en het no-nonsense karakter van de verschillende beleggingsprocessen heeft voor een goede ervaring voor beleggers over de langere termijn gezorgd. We vinden dat beleggers aan dit fonds een prima belegging hebben en verhogen onze rating naar 'Bronze'."
Naar analyse SNS Euro Mixfonds Inc >


Banque de Luxembourg -Equities America B Acc
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen Verenigde Staten large cap gemengd
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: "Goed proces en lage kosten maken ons positief over dit fonds in Amerikaanse aandelen van Banque de Luxembourg, maar we hebben ook onze kritiekpunten.

Luc Bauler beheert dit fonds sinds januari 2005. Hij werd ondersteund door medebeheerder Steve Glod, maar deze is sinds januari 2011 verantwoordelijk voor het Japan-fonds van Banque de Luxembourg. Dit maakt de bezetting op het Equities Americas fonds erg krap, omdat Bauler ook niet kan beschikken over analisten. Wat wel voor Bauler spreekt is zijn opgebouwde ervaring met het universum en het feit dat hij een lange termijn horizon hanteert, wat de omloopsnelheid beperkt en waardoor hij zijn bedrijven in het universum door en door kent.

Het rendement op een vijf jaars horizon is goed, maar de laatste jaren heeft het fonds het wel moeilijker. Dit is mede het gevolg van de uitsluiting van sectoren, maar de aandelenselectie is ook niet altijd even consistent geweest. Dit onderstreept onze gereserveerdheid met betrekking tot de werkdruk voor Bauler en de beperkte mankracht voor het diepgaande fundamentele onderzoek. Een factor die een positieve rol speelt zijn de lage kosten.

Dit fonds beschikt over diverse aantrekkelijke eigenschappen, wat ons uiteindelijk wel positief stemt, maar we monitoren de werkdruk en de resultaten van de aandelenselectie zorgvuldig. Het fonds behoudt de 'Bronze' rating."
Naar analyse BL-Equities America B Acc >


Meer recente analyses van beleggingsfondsen:

W.P. Stewart en Fidelity

Robeco en Templeton


ASN en Carmignac


BlackRock en SNS


Kempen, Robeco en Petercam


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten