Morningstar negatief over SNS Nederlands Aandelenfonds

Morningstar verlaagt zijn Analyst Rating van SNS Nederlands Aandelenfonds naar ‘Negative’. Door een aanhoudend gebrek aan actief beheer van de portefeuille en een niet optimale ondersteuning van beheerder Corné van Zeijl neemt Morningstars vertrouwen in SNS Nederlands Aandelenfonds af.

Ronald van Genderen 21 januari, 2015 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn

SNS Nederlands Aandelenfonds stond na het vertrek van medebeheerder Mariëtte Maassen in april 2014 ‘Under Review’. Nu verlagen de beleggingsfondsanalisten van Morningstar hun Analyst rating van ‘Neutral’ naar ‘Negative’. De belangrijkste reden voor de lagere waardering is het aanhoudende gebrek aan actief beheer van de portefeuille van het fonds. Ondanks het in 2010 verhoogde risicobudget blijft de portefeuille de samenstelling van de benchmark (Euronext AEX Index) zeer nauw volgen. Hoewel een hogere mate van actief beheer niet per se tot bovengemiddeld rendement leidt, is het wel een voorwaarde.

SNS Nederlands Aandelenfonds verhoogde zijn limiet voor de tracking error in 2010 van 2 naar 4 procent en had het voornemen om te sturen op een hogere active share (respectievelijk de mate waarin het rendement van een beleggingsfonds mag afwijken van het rendement van de benchmark en het percentage van de portefeuille dat afwijkt van de benchmark). In de praktijk zien onze analisten fondsbeheerder Corné van Zeijl echter nog geen structureel gebruik maken van de toegenomen bewegingsruimte. De samenstelling van de portefeuille is vrijwel in lijn met de benchmark van het fonds. De active share bedroeg per eind november 2014 circa 6 procent wat zelfs voor dit fonds zeer laag is.

Per eind november 2014 bevatte de portefeuille vijf posities die niet in de benchmark zijn opgenomen, waaronder Arcadis, Nutreco en PostNL. Gezamenlijk bedroegen deze posities echter slechts 1,35 procent van de portefeuille. Omgekeerd werd maar één onderneming buiten de portefeuille gelaten die wel onderdeel is van de benchmark. Dat was Delta Lloyd dat in de index een gewicht heeft van 0,99 procent. Zolang de mate van actief beheer niet structureel omhoog gaat blijft Morningstar dit beleggingsproces negatief beoordelen.

Alleen
Het SNS Nederlands Aandelenfonds wordt al vele jaren beheerd door Van Zeijl (foto), die door zijn vele media-optredens een bekende verschijning is voor beleggers en bedrijven. Hij startte in oktober 2003 bij het fonds en was lange tijd alleen verantwoordelijk. Pas in januari 2012 kreeg hij ondersteuning van een co-beheerder in de persoon van Mariëtte Maassen. Zij was al sinds 2001 werkzaam voor Actiam, maar vertrok in april 2014. Haar positie is niet opnieuw ingevuld, waardoor Van Zeijl het fonds wederom alleen beheert. Er is daarnaast geen ondersteuning door analisten, maar er vindt wel overleg plaats met de overige 7 beheerders. Hoewel zij kunnen dienen als sparringpartner, is Morningstar van mening dat dit geen optimale ondersteuning is aangezien zij niet het volledige universum van Van Zeijl volgen.

Duur
Op het eerste gezicht en voor lange tijd zijn de kosten een positief punt geweest voor SNS Nederlands Aandelenfonds. De jaarlijks doorlopende kosten bedragen 0,53 procent. Vergeleken met een gemiddelde van 0,87 procent in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Nederland’ is het fonds goedkoop. Gezien het feit dat dit fonds dermate dicht tegen de benchmark aan belegt, is Morningstar van mening dat een vergelijking met passieve producten op zijn plaats is.

Zo bedragen de kosten voor twee belangrijke ETFs op Nederlandse aandelen - van iShares AEX ETF en Think AEX ETF - gemiddeld 0,31 procent. SNS Nederlands Aandelenfonds is goedkoop vergeleken met actief beheerde producten, maar duurder vergeleken met passief beheerde ETFs. Dit weerhoudt ons er van om uitgesproken positief te blijven over de kosten.

Morningstar vindt het jammer dat Maassen na haar vertrek niet is vervangen. Van Zeijl vindt weliswaar sparringpartners binnen het aandelenteam van Actiam, maar dit vinden wij niet optimaal. Daarnaast denken wij dat door het gebrek aan actief beheer de kans dat dit fonds op lange termijn waarde toevoegt zeer gering is. Zeker gezien het feit dat de kosten hoger liggen dan die van alternatieve passief beheerde producten als ETFs. Om deze redenen verlagen wij de rating voor dit fonds van ‘Neutral’ naar ‘Negative’.


Lees ook het analistenrapport over SNS Nederlands Aandelenfonds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings