Grootste concurrent van Albert Heijn in België kleurt oranje

Met de benoeming van Frans Muller als topman van Delhaize neemt de Nederlandse invloed in het Belgische supermarkt landschap toe. De bestuurswissel is geen reden tot aanpassing van Morningstar's waardering van de retailer.

Laurent Deckers 05 september, 2013 | 17:59
Facebook Twitter LinkedIn

De grootste concurrent van Albert Heijn in België krijgt een Nederlands tintje nu Frans Muller (foto) de nieuwe topman van supermarktketen Delhaize wordt. Voor Morningstar is de bestuurswissel geen reden om zijn fair value en stewardship rating voor Delhaize aan te passen. De verwachting is, dat Muller het beleid van de retailer niet drastisch gaat wijzigen. Positief is dat de nieuwe CEO zijn sporen heeft verdiend in de retailsector bij Metro en Cash & Carry. Hij heeft de juiste technische expertise en ervaring en past in de cultuur van Delhaize.

Rentmeesterschap
Delhaize krijgt van Morningstar een Stewardship Rating ‘Standard’. Voor deze waardering van het rentmeesterschap dat het bestuur van een onderneming aflegt, kijken Morningstar’s aandelenanalisten naar besluiten van het bestuur over allocatie van kapitaal en factoren als de financiële hefboom, investeringsstrategie, timing en waardering van investeringen, beleid rond dividend en aandeleninkoop, uitvoering, beloning en boekhoudpraktijken. De waarderingsstandaarden zijn 'Exemplary', 'Standard' en 'Poor'.

Morningstar beloont Delhaize met een ‘Standard’ stewardship rating, omdat het vindt dat de besluiten van het management van de onderneming om te investeren in het winkelnetwerk, prijsniveau en assortiment passende stappen zijn in een extreem uitdagende omgeving. De analisten menen dat deze initiatieven, die in bescheiden mate de omzet op basis van hetzelfde aantal winkels hielpen groeien, meer klanten naar de winkels hebben getrokken.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid