Vertrek El-Erian bij Pimco roept vraagtekens op

Op korte termijn zal het vertrek van Mohamed El-Erian bij Pimco weinig invloed hebben. De impact op langere termijn is ongewis. Wie speelt nu de rol van advocaat van de duivel bij Pimco en geeft Bill Gross tegengas?

Maarten van der Pas 22 januari, 2014 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

Het vertrek van Mohamed El-Erian (foto) bij Pimco zal op korte termijn weinig veranderen. De impact op langere termijn is wel een vraagteken. Dat zegt Morningstar’s beleggingsfondsanalist Eric Jacobson bij het verrassende bericht dinsdag dat El-Erian (55) zijn functies als chief executive officer (ceo) en co-chief investment officer (co-coo) bij Pimco per medio maart neerlegt.

“El-Erian was lead manager bij twee beleggingsfondsen, Pimco Global Advantage Strategy Bond en Pimco Global Multi Asset, maar dat zijn twee relatief kleine fondsen. Als de geschiedenis leidend is, dan zal Pimco snel de huidigo co-managers promoveren tot leidende managers en meer dan waarschijnlijk extra managers aanstellen om hen te ruggensteun te geven. Dat zagen we in het verleden”, aldus Jacobson.

De operationele verantwoordelijkheden van El-Erian lijken volgens de analist in goede handen bij Douglas Hodge, die wordt gepromoveerd van coo naar ceo. “Dat brengt Pimco terug naar de managementstructuur die de vermogensbeheerder had voordat El-Erian ceo werd, een waarmerk van wat een succesvolle verdeling van taken was tussen de ceo en Pimco’s chief investment officer (cio) Bill Gross.”

Roerig vaarwater
Op langere termijn is de impact van El-Erian’s vertrek een groter vraagteken, meent Jacobson. “El-Erian had een belangrijke stem in het investmen committee vanPimco en was één van slechts een handvol mensen die over de juiste eigenschappen beschikte die nodig zijn om de meningen van Gross (foto) uit te dagen of te beïnvloeden. Er staan goede mensen klaar om in het investment committee plaats te nemen, maar het is nog te bezien of ze de rol van advocaat van de duivel effectief op zich te nemen, een taak die El-Erian altijd zeer waardevol en succesvol op zich heeft genomen.”

het werd algemeen aangenomen dat El-Erian de volledige controle over de beleggingstrategie van Pimco zou krijgen op het moment dat Gross (69) met pensioen zou gaan.

El-Erian vertrekt op moment dat Pimco in roerig vaarwater verkeert. De fameuze en reusachtige aanbieder van obligatiefondsen (EUR 1,5 biljoen onder beheer) leed vorig jaar een recorduitstroom van USD 41,1 miljard als gevolg van tegenvallende rendementen, blijkt uit cijfers van Morningstar. Pimco’s vlaggenschip Total Return Bond Fund, dat onder leiding staat van Gross, noteerde één van de grootste out flows. In de eerste negen maanden van 2013 kromp het ooit grootste beleggingsfonds ter wereld met USD 37,5 miljard.

Overigens blijft Morningstar -voorlopig- vertrouwen houden in Pimco Total Return Bond Fund en vond het augustus vorig jaar nog te vroeg om het fonds te straffen voor teleustellende beleggingen. Het behield de hoogste Morningstar Analyst Rating Gold.

Adviseur
El-Erian, die voor het eerst bij Pimco kwam werken in 1999 en in 2007 nog eens terugkwam, blijft wel aan als adviseur van Allianz. De Duitse verzekeraar is eigenaar van de vermogensbeheerder. Pimco heeft Andrew Balls en David Ivascyn aangesteld als deputy chief investment officers waarbij Pimco-oprichter Gross chief investment officer blijft. Balls was vorig jaar als beheerder van Pimco GIS Euro Bond Fund genomineerd voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award, maar zag die prijs aan zich voorbijgaan.


Lees de brief van Mohamed El-Erian en de brief van Bill Gross die zij naar aanleiding van El-Erian's vertrek bij Pimco schreven aan klanten.


Lees ook

Beleggingsfonds van de week: PIMCO GIS Total Return Bond Fund
's Werelds grootste obligatiefonds PIMCO Total Return Bond Fund wordt geplaagd door tegenvallend rendement en forse uitstroom. Morningstar ziet dit echter als een incident en staat nog steeds achter zijn waardering 'Gold'.

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet
Het komt regelmatig voor dat een fondsmanager besluit om zijn carrière –al dan niet gedwongen– elders voort te zetten. Wat moet een belegger in zo’n geval doen? Morningstar laat zien waar haar fondsanalisten bij een managerwissel op letten en hoe een belegger zelf de gevolgen kan analyseren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten