Morningstar Awards 2014 - nominaties obligatiefondsen

Templeton sleept met zijn obligatiefondsen de meeste nominaties in de wacht, namelijk 3. Aberdeen, Invesco en Pioneer volgen met 2. Optimix houdt de Nederlandse eer hoog.

Maarten van der Pas 04 februari, 2014 | 5:53
Facebook Twitter LinkedIn

Net als bij de genomineerde aandelenfondsen zijn er ook bij obligatiefondsen een klein aantal fondshuizen dat de meeste nominaties weet te verdienen. Templeton heeft er 3, waarvan maar liefst 2 in de categorie 'Obligaties wereldwijd' voor Templeton Global Total Return en Templeton Global Bond Fund. Ondanks de negatieve rendementen van deze fondsen in het afgelopen jaar laat beheerder Michael Hasenstab wederom een groot aantal concurrenten in de categorie achter zich. Vorig jaar nam Templeton Global Total Return de Morningstar Award mee naar huis.

Aberdeen, Invesco en Pioneer tellen ieder 2 nominaties. Met Pioneer Funds Euro Bond herhaalt Pioneer zijn goede prestatie van 2013. Toen was het met dit fonds ook genomineerd in de categorie 'Obligaties EUR overheid' en werd het uiteindelijk ook de winnaar. Pioneer Funds Euro Bond lijkt een blijvertje.

Dat geldt ook voor Invesco Euro Corporate Bond. Vorig jaar ging het fonds al met de Award voor beste bedrijfsobligatiefonds aan de haal. Daarnaast werden de twee beheerders, Paul Causer en Paul Reed door de Europese fondsanalisten van Morningstar gekozen tot European Fund Manager of the Year voor obligaties. 

Een opvallend afwezige onder obligatiesfondsen is HSBC, dat vorig jaar nog 2 nominaties had en deze allebei wist te verzilveren in een Award. Ook PIMCO, 's werelds grootste obligatiebelegger, is dit jaar afwezig. Daartegenover is Goldman Sachs een nieuwkomer onder de genomineerden.

Waar vorig jaar Delta Lloyd en Kempen nog een Nederlands tintje aan de nominaties gaven, maar nu afhaken, is nu Optimix met 1 fonds genomineerd in de categorie 'Obligaties EUR gediversifieerd'.

Bekijk in onderstaande slideshows de nominaties per categorie.

Lees ook het fondsrapport
DWS Invest Euro-Gov Bonds / Natixis Souverains Euro / Pioneer Funds - Euro Bond

 

Lees ook het fondsrapport
Invesco Euro Corporate Bond Fund / Oyster European Corporate Bonds / Sparinvest Investment Grade Value Bonds

 

Lees ook het fondsrapport
Aberdeen Global II Euro High Yield Bond Fund / Fidelity Funds - European High Yield / Pictet EUR High Yield

 

Lees ook het fondsrapport
BlackRock Global Funds - Euro Bond / Optimix EuroRente Fonds / Pioneer Funds - Euro Aggregate Bond

 

Lees ook het fondsrapport
Invesco Global Bond Fund / Templeton Global Total Return / Templeton Global Bond Fund

 

Lees ook het fondsrapport
Aberdeen Global - Select Emerging Markets Bond / Goldman Sachs Growth & Emerging Markets Debt / Templeton Emerging Markets BondDe winnaars worden medio april op een feestelijke avond bekend gemaakt.


Bekijk ook de nominaties in andere categorieën

Aandelenfondsen


Mixfondsen

Fondshuizen


Bekijk ook welke obligatiefondsen vorig jaar een Morningstar Award wonnen.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten