Wereldwijde aandelenfondsen en mixfondsen slaan de klok in januari

Beleggers hadden in januari op deze website veel belangstelling voor wereldwijde aandelenfondsen en mixfondsen. En zelfs ook op emerging markets fondsen. Dividendfondsen zijn uit de gratie. Ook was er aandacht voor de nodige Nederlandse aandelen.

Maarten van der Pas 07 februari, 2014 | 0:31
Facebook Twitter LinkedIn

Lees ook de fondsrapporten
Kempen Global High Dividend Fund - R / Ethna-AKTIV E A / ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / Delta Lloyd Deelnemingen Fonds / Robeco NVBNP Paribas Obam N.V. Classic IncRobeco Emerging Markets Equities D EUR / Skagen Kon-Tiki A / Skagen Global A / ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / DWS Top Dividende LD / Kempen European High Dividend Fund - RCarmignac Patrimoine A EUR accBNP Paribas Netherlands Fund Classic Class


Ook in 2014 kijken we weer elke maand naar wat de meest geraadpleegde beleggingsfondsen en aandelen op morningstar.nl zijn. Een soort van barometer die het sentiment onder beleggers peilt. Zeker niet wetenschappelijk verantwoord en statistisch representatief, maar het geeft wel aan waar de interesse van beleggers zit. Aangevuld met een beetje voor de vuist weg redeneren over wat beleggers doen en waarom ze dan doen. Volgens het aloude adagium: ter lehringe ende vermaeck.

Door het jaar heen verandert het overzicht van meest opgezochte beleggingsfondsen niet veel, leert de ervaring. De top 15 bestaat uit een redelijk vaste kern waarbij fondsen onderling soms stuivertje wisselen als het om hun plek op de lijst gaat. Aan de staart komt er eens een fonds bij of valt er eentje af. Maar vergeleken met het jaaroverzicht 2013 heeft de januari-lijst een meteen een aantal opvallende verrassingen.

Dividendfondsen
Kempen Global High Dividend Fund stond vorig jaar steevast op 1 en bekleedt die positie nog steeds. Het dreef mee op de populariteit van dividendbeleggen. Maar nu kan de belangstelling van beleggers weleens een andere reden hebben. KGHDF gaat namelijk op slot. Het vermogen onder beheer wordt te groot om de beleggingstrategie nog goed uit te kunnen voeren en daarom hebben de fondsbeheerders onder leiding van Jorik van den Bos besloten tot rigoureuze maatregelen. Er komt een hard close. Wegens succes gesloten. Morningstar-analist Jeffrey Schumacher vindt het een verstandig en ook een moedig besluit. Rentmeesterschap richting beleggers en winstmaximalisatie gaan volgens hem nu eenmaal niet samen.

Overigens zit Kempen's kroonjuweel momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Het lukt het dividendfonds en enige Nederlansde beleggingsfonds met de hoogste Morningstar Analyst Rating Gold al twee jaar niet om de categorie en de benchmark te verslaan.

Om nog even door te gaan met dividendfondsen. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds zakt van de 2de naar de 11de plek. En DWS Top Dividende heeft ook weleens hoger gestaan dan op 12. Beleggers lijken minder trek in dividend hebben. Het kan een effect van het tapering besluit van de Amerikaanse centrale bank Fed zijn. Hierdoor liep de rente op en rentegevoelige sectoren reageerden negatief. Hier zijn juist veel dividendaandelen te vinden. En dividendaandelen, in casu kwaliteitsaandelen, kunnen de hoge stijging van de aandelenkoersen vorig jaar niet bijhouden. Beleggers richten zich op een ander type aandeel.

Wereldwijde aandelen
Een nieuwkomer in het maandoverzicht is ASN Duurzaam Aandelenfonds. Niet vreemd, want dit fonds presteerde in 2013 buitengewoon goed met een rendement van 30,56 procent. Daarmee nestelde het zich bij de 2 procent beste fondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’. Terecht dat het in de belangstelling van beleggers staat. Als bekroning van het goede werk is het fonds, onder beheer van Bram Ragetlie en Hans Slomp genomineerd voor een Morningstar Award.

De categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ is goed vertegenwoordigd in het maandoverzicht, naast ASN Duurzaam Aandelenfonds zijn ook Robeco en BNP Paribas Obam genoteerd. Dat Obam zo hoog staat wekt de verbazing, want met een Morningstar Analyst Rating Neutral en een Morningstar Rating van 1 ster houdt het niet over. Vorig jaar boekte Obam weliswaar een winst van 14,40 procent, maar blijft daarmee achter op ASN (plus 30,56 procent) en Robeco (plus 21,25 procent). Morningstar-analist Ronald van Genderen sprak onlangs met Obam-beheerder Sander Zondag en komt binnenkort met een nieuwe Analyst Rating. De vraag is of Zondag het bekende fonds weer op de rails heeft gekregen.

Met Skagen Global staat er nog een fonds in wereldwijde aandelen bij ,zij het dat dit fonds zich specifiek richt op waarde-aandelen. Het fonds is een vaste waarde in het maandoverzicht.

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds klimt van een 9de naar een 5de plaats. Het fonds in Nederlandse small- en midcap aandelen is de laatste jaren geen hoogvlieger. Terwijl fonds mindere periode kent. Maar Morningstar laat zich door tegenvallend rendement op de korte termijn niet meteen van de wijs brengen en vindt dit fonds voor de lange termijn nog steeds een goede belegging.

Opkomende markten
Ondanks alle negatieve publiciteit staan er 'gewoon' nog twee emerging markets fondsen in de top 15: Robeco Emerging Markets Equities en Skagen Kon-Tiki. maar het zijn wel fondsen met een Analust Rating van respectieveijke Bronze en Gold. Een teken dat de analisten van Morningstar er vertrouwen in hebben dat deze fondsen op termijn door een economische cyclus heen beter presteren dan de benchmark en/of de categorie. Skagen Kon-Tiki sloot 2013 zelfs af met winst van 5 procent.

Mixfondsen
Naast aandelenfondsen maken mixfondsen de dienst uit. Ethna klimt omhoog naar de 2de plek. Het krijgt binnenkort een Morningstar Analyst Rating. Vorig jaar was dit fonds nog genomineerd voor een Morningstar Award, maar dit jaar niet. Een opvallende afwezige in het overzicht is ING Dynamic Mix Fund IV. Dit offensieve mixfonds kwam vorig jaar sterk opzetten en is dit jaar genomineerd voor een Morningstar Award.

Carmignac Patrimoine was altijd een vaste waarde in de maandelijkse top 15, maar valt nu ver terug van 5 naar 14. Het fonds werd september vorig jaar door Morningstar een tree teruggezet van een Analyst Rating Gold naar Silver. Carmignac Patrimoine is nog steeds een goed fonds, maar is niet meer het beste. Morningstar-analist Thomas Lancereau zette een aantal kanttekeningen in zijn analyse van het neutrale mixfonds.

Opheffing
Een opmerkelijke aanwezige in het overzicht is het BNP Paribas Netherlands Fund. De belangstelling van beleggers lijkt eerder ingegeven door de recente ontwikkelingen bij dit fonds dan door de prestaties. BNP Paribas gaat dit fonds samenvoegen met BNP Paribas Small Companies Netherlands Fund. Voor Morningstar reden om beide fondsen Under Review te zetten. Om het verdwijnen van BNP Paribas Netherlands Fund hoeven beleggers geen traan te laten, want het had een Analyst Rating Negative. Het Small Companies Netherlands Fund deed het met een rating Neutral niet veel beter.

Morningstar Awards
Inmiddels zijn de nominaties voor de Morningstar Awards 2014 bekendgemaakt (aandelenfondsen, obligatiefondsen, mixfondsen en fondshuizen). Eens zien of er in het volgende maandoverzicht over februari enkele genomineerde fondsen opduiken.

 

Lees ook de aandelenrapporten
Fiat, Shell, Unilever, Aegon, Berkshire Hathaway, ArcelorMittal en ING.

Onder de koersen die afgelopen maand het meest werden geraadpleegd op deze site bevinden zich veel aandelen die op Morningstar's lijst met 'Aanbevolen Aandelen' staan, zoals FiatUnileverAegon en Berkshire Hathaway. Uiteraard goed dat beleggers er naar kijken, want het zijn op dit moment aantrekkelijke aandelen. De aandacht voor Shell zal komen door de winstwaarschuwing van de olie- en gasgigant. Shell heeft een geloofwaardigheidsprobleem, oordeelde Morningsgar-analist Stephen Simko.

ING heeft de weg naar boven gevonden en de koers van het bankconcern klimt de afgelopen maanden gestaag omhoog. Maar het aandeel noteert een Morningstar Rating van 3 sterren waarmee het in ogen van Morning redelijk of fair is gewaardeerd (op een schaal van 1 tot en met 5 sterren staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd). Morningstar's fair value voor ING, de waarde van de onderming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom, is EUR 10,00 per aandeel en de aandelenkoers zit op hetzelfde niveau.

ArcelorMittal heeft ook terecht de aandacht van beleggers. Het boekte solide kwartaalcijfers en heeft een Morningstar Rating van 4 sterren. De markt onderwaardeert 's werelds grootste staalconcern op dit moment.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten