Mixfondsen en dividendfondsen blijven op radar van beleggers

De biotechnologiehype is al weer voorbij, zo blijkt uit het maandelijkse overzicht van de meest populaire beleggingsfondsen op deze website. Mixfondsen en dividendfondsen blijven sterk vertegenwoordigd. En nieuw: de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën.

Maarten van der Pas 07 mei, 2014 | 17:27
Facebook Twitter LinkedIn

Lees ook de fondsrapporten
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / Ethna-AKTIV E A / Kempen Global High Dividend Fund - R / ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc / BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating / ING Dynamic Mix Fund IV / Vanguard Global Stock Index Inv EUR / Kempen European High Dividend Fund - R / ING Dynamic Mix Fund III / Franklin Biotechnology Discovery / Delta Lloyd Deelnemingen Fonds /BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc / Robeco Emerging Markets Equity D EUR / DWS Top Dividende LD


De veranderingen in de 15 meest populaire of messt opgezochte eggingsfondsen op morningstar.nl was in april niet zo groot als in maart. Toen was er sprake van een aardverschuiving met flink wat nieuwe fondsen. Vorige maand is het vooral stuivertje wisselen als het om de hoogte van de notering gaat. Wat zegt dit nieuwe overzicht over de trends en het sentiment bij beleggers?

Het meest opvallend is ING Dynamic Mix Fund III dat nieuw binnenkomt op de tiende plek. Dat het mixfonds een Morningstar Award heeft gewonnen in de categorie ‘Mixfondsen EUR neutraal’ zal ongetwijfeld hebben bijgedragen. Maar belangrijker nog: mixfondsen hebben momentum.

De financiële markten gedragen zich grillig wat tot onzekerheid onder beleggers leidt: waarin te beleggen? Mixfondsen bieden dan met hun combinatie van aandelen en obligaties en keus in diverse risicoprofielen een gemakkelijke oplossing. Dat verklaart de aanwezigheid van vier andere mixfondsen in de top 15: ING Dynamic Mix Fund IV (een offensievere variant van Dynamic Mix Fund III), BlackRock Mix Fonds 2 en 4 (daarover later meer) en Ethna-AKTIV (al maanden een vaste kracht).
In het artikel ING’s Ewout van Schaick en Valentijn van Nieuwenhuijzen mixen aandelen en obligaties tot aantrekkelijke beat wordt uitgebreid ingegaan op de populariteit van mixfondsen en de Dynamic Mix Funds van ING.

Ik vroeg me eerder af waarom de twee mixfondsen van BlackRock zich in dit maandoverzicht manifesteerden. Naast de boven beschreven opkomst van mixfondsen heeft het er vast ook mee te maken dat Rabobank sinds vorig jaar 5 mixfondsen van BlackRock aanbiedt aan zijn particuliere klanten (BlackRock Mix Fonds 1 tot en met 5, met een oplopend risico van zeer defensief tot offensief). Rabobank ruilde de actief beheerde mixfondsen van Robeco juli vorig jaar in voor deze passieve fondsen van BlackRock, naar eigen zeggen vanwege gebruiksgemak en lage kosten.

Enige index tracker
Een opvallende stijger in het ‘klassement’ is Vanguard Global Stock Index dat klimt van de elfde naar de achtste stek. De enige index tracker in de lijst lijkt zijn positie te verstevigen. De biotechnologiehype is al weer voorbij. De Morningstar-categorie ‘Aandelen sector biotechnolgie’ stond vorige maand op een verlies van 5,14 procent (zie de tabel onderaan dit artikel met de best en slechtst renderende Morningstar-categorieën). Dexia Eqs L Biotechnology is dan ook uit de top 15 verdwenen. Franklin Biotechnology Discovery staat er nog wel in, maar is de grootste daler van een zesde naar een elfde plek en het lijkt een kwestie van tijd voordat deze herinnering aan momentum is verdwenen.
De grootste daler is Ethna-AKTIV E-T. Dit mixfonds stond vorige maand nog op 10 en valt in april buiten de top 15.

In de top 3 was het stuivertje wisselen. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds is de nieuwe nummer 1 (kwam van 3). Ethna-AKTIV E A zakt van 1 naar 3 en BlackRock Mix Fonds 4 stijgt van 3 naar 2. In de staart van de lijst zijn er ook enkele wijzigingen. Skagen Global is het derde fonds dat vorige maand zijn plek in de top 15 verloor. Wel opvallend, want fondsen in wereldwijde aandelen zijn best in trek onder beleggers, zie ASN Duurzaam Aandelenfonds en het eerdergenoemde Vanguard Global Stock Index. Skagen Global is met zijn Analyst Rating Silver toch niet de minste en de analisten van Morningstar verwachten dat het in de toekomst de benchmark verslaat en/of beter presteert dan de categorie. Wellicht is het feit dat dit fonds dit jaar tot en met april wat achterloopt op de index en de categorie de reden dat het uit de gratie is bij beleggers.

Dividendfondsen
Andere nieuwe binnenkomers zijn Robeco Emerging Markets Equity en DWS Top Dividende. Twee oude bekenden die lange tijd deel uitmaakten van de top 15 en pas recent uit de lijst zijn gevallen. Ofschoon de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’ dit jaar tot en met april op een verlies van 0,96 procent staat, is er de laatste maanden wel een kleine opleving. Dat verklaart wellicht de teruggekeerde interesse in Robeco's opkomende markten fonds.

Dividendfondsen spinnen garen bij de volatiliteit op de aandelenmarkten. De Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd - dividend’ (waarin ook ING Hoog Dividend Aandelen Fonds en Kempen Global High Dividend Fund zitten) is dit jaar tot en met april de best presterende categorie wereldwijde aandelen met een winst van 2,45 procent. Van deze drie dividendfondsen presteert DWS Top Dividende momenteel het beste, gevolgd door ING en Kempen. Logisch dat beleggers de weg naar het fonds weer weten te vinden. 
De Morningstar-categorie 'Aandelen Europa - dividend' doet het met een rendement van 4,0 procent nog beter. Een beleggingsfonds uit deze categorie in de top 15 is Kempen European High Dividend Fund dat op de 9de plek staat.

Hoogste en laagste rendementen
De Morningstar-categorieën met het hoogste en laagste rendement in april en in dit jaar tot en met april staan in onderstaande tabellen. Het zijn hele specifieke aandelencategorieën, zoals 'Aandelen Turkije' of 'Aandelen sector technologie'. Ik verwacht dan ook niet snel een fonds uit één van deze categorieën in het maandoverzicht. Dat is maar goed ook, want wie belegt nou in een fonds dat zich alleen op Turkse aandelen of één bepaalde sector richt? Dat is wel heel erg momentum gericht. Bij een bredere categorie kan ik het me eerder voorstellen dat een fonds in het overzicht opduikt. Beleggingsfondsen in aandelen uit frontier markets en in Europees of Amerikaans vastgoed presteren goed dit jaar. Toch ontbreken ze nog in het maandelijkse overzicht.

Dat geldt ook voor de winnaars van de Morningstar Awards. Alleen ING Dynamic Mix Fund III staat in de lijst en met ASN Duurzaam Aandelenfonds en ING  Dynamic Mix Fund IV staan er ook nog twee genomineerde fondsen bij. Winnaars van de Morningstar Awards verdienen een plek op de radar van beleggers. Daarom volgen hier nog een keer de winnende aandelen-, obligatie- en mixfondsen.
(Klik op tabel voor vergroting)
(Klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten