Nationale-Nederlanden is één van de gezondere verzekeraars in Europa

ING zet met de beursgang van Nationale-Nederlanden (NN) de laatste stap in zijn herstructureringsproces. “ING krijgt als pure bank een opgeschoonde balans. En NN is één van de financieel gezondere verzekeraars in Europa.”

Maarten van der Pas 06 juni, 2014 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

ING brengt zijn verzekerings- en vermogensbeheertak Nationale-Nederlanden (NN) snel naar de beurs in Amsterdam. Voor eind december 2015 moet meer dan 50 procent van NN zijn afgestoten en eind 2016 moet volgens plan heel de verzekeraar los zijn van ING. Het financiële concern bevestigde donderdag de plannen voor een notering van een minderheidsbelang binnen 2 maanden als de marktomstandigheden het toelaten.

De aangekondigde beursgang is voor Morningstar geen reden om de fair value van ING nu aan te passen. “Er verandert weinig aan het onderliggende economische profiel van de onderneming”, vertelt Morningstar-analist Vincent Lui. “ING blijft voorlopig een meerderheidsbelang in NN houden met een lock-up van één jaar en de drie Aziatische partijen RRJ, Temasek en SeaTown commiteren zich voor EUR 150 miljoen aan de beursgang.”

RRJ, Temasek en SeaTown investeren in totaal EUR 1,275 miljard. In ruil daarvoor krijgen zij zodra NN de stap naar de beurs zet een belang ter waarde van EUR 150 miljoen en achtergestelde obligaties van ING ter waarde van EUR 1,125 miljard die in verschillende delen kunnen worden omgezet in aandelen NN.

Laatste stap
De beursgang van NN is de laatste stap in de herstructurering van bank-verzekeraar ING Groep. Nog even kort de aanleiding. De afsplitsing van de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten werd door de Europese Commissie afgedwongen nadat ING in financiële crisis van 2009 met EUR 10 miljard door de Nederlandse overeind moest worden gehouden. ING verkocht zijn Aziatische verzekeringsactiviteiten (exclusief Japan) in 2012 en bracht zijn Amerikaanse verzekeraar in 2013 naar de beurs. NN bestaat uit de Europese en Japanse verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING en Nationale-Nederlanden.

De beursgang van NN is volgens Lui gunstig voor ING en NN. “Als ING in 2016 volledig afstand heeft gedaan van zijn belang in NN dan is het een pure bank. Dat geeft de onderneming een sterkere identiteit en, belangrijker nog, een opgeschoonde balans. Daarbij komt nog dat ING Bank zijn blootstelling aan de Europese staatsschuldencrisis veel sneller heeft afgebouwd dan zijn verzekeringsdivisie, wat de Tier 1-ratio van de bank heeft geholpen en beleggers meer vertrouwen moet geven.”

Als pure verzekeraar komt NN goed uit een vergelijking met Europerse concurrenten, stelt Lui. “Met de recente kapitaalinjectie van EUR 850 miljoen van ING is NN als zelfstandige verzekeraar één van de beter gekapitaliseerde verzekeraars in Europa. Een solide basiskapitaal is cruciaal, vooral om de Europese Commissie naar verwachting met Solvency II strengere eisen aan het kapitaal van verzekeraars gaat afdwingen.”

Financieel persbureau Bloomberg stelde onlangs op basis van ingewijden, dat de waarde van NN EUR 8 miljard bedraagt en de komende beursgang tot EUR 2 miljard moet opleveren. Het zou daarmee de grootste Europese gang naar de beurs van dit jaar zijn. Concrete details bleven donderdag echter uit. Er wordt op dit moment gewerkt aan de afronding van het prospectus, waarin alle details over de beursgang staan zoals de prijsstelling van het aandeel en het tijdspad.


Lees ook het aandelenrapport over ING Groep >

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ING Groep NV16,23 EUR-0,72Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten