Niet over één nacht ijs bij keus tussen actief en passief

De Financiële Telegraaf verkoos twee ETFs tot financieel product van het jaar. ETFs winnen terecht de harten van beleggers omdat ze goedkoop zijn en omdat veel actief beheerde fondsen de index niet weten te verslaan. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. 

San Lie 18 december, 2014 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn

Vanguard kreeg dinsdag op de traditionele kerstborrel van De Financiële Telegraaf uit handen van Jaap van Duijn de prijs DFT Financieel Product van het Jaar. Juryvoorzitter Van Duijn noemde het Vanguard S&P 500 ETF "een fantastisch product” vanwege de zeer lage kosten van slechts 0,07 procent per jaar. 7 Basispunten: dat is bijna voor niets.

Ook de Publieksprijs ging naar een passief beleggingsfonds, namelijk het Think Global Real Estate ETF van het Nederlandse indexhuis Think ETF’s. De Amsterdamse vermogensbeheerder kreeg de helft van de 1200 stemmen die op DFT.nl werden uitgebracht.

Doorbraak ETFs
Hiermee lijken ETFs definitief de harten van beleggers te hebben gewonnen. En geef ze eens ongelijk. Zoals ik al vaker in mijn columns en elders heb beargumenteerd: het gros van de actief beheerde beleggingsfondsen heeft geen bestaansrecht. Simpelweg omdat ze op lange termijn niet doen wat ze behoren te doen: de benchmark verslaan. Nu moet je een dergelijke uitspraak zeker nuanceren en ik ben dan ook blij dat er op dit moment een intensieve discussie op het internet plaatsvindt, waarin een en ander in het juiste perspectief wordt geplaatst.

Actief is niet dood
Want laten we wel zijn: ondanks het feit dat beide bovenstaande winnaars terecht met de bokaal naar huis gaan, zijn er zeker nog steeds actief beheerde beleggingsfondsen die wel bestaansrecht hebben. Als fondsanalisten van Morningstar proberen we die op te sporen en geven ze dan het stempel 'Gold', 'Silver' of 'Bronze'. Zulke beleggingsfondsen zijn ook te vinden onder de fondsen die afgelopen jaar 'DFT Financieel Product van de Maand' waren. van het afgelopen jaar. Om er een paar te noemen: Robeco BP Global Premium Equities, Alken European Opportunities en Kempen Orange Fund. In mijn optiek allemaal prima fondsen om in te beleggen.

Zelfs in volwassen, liquide markten
Dat het zelfs in hele volwassen en liquide markten ook nog lukt om de index - en daarmee de ETFs - te verslaan laat een fonds als W.P. Stewart Holdings zien. Dit actief beheerde fonds, dat zelf de S&P 500 als benchmark neemt, heeft sinds zijn oprichting in 1989 een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 10,61 procent en bleef daarmee op jaarbasis de S&P 500 met 1,37 procent voor.

Daarmee wil ik zeker niet de glans afhalen van de dikverdiende prijs voor Vanguard, want ik vind dat een klasseproduct. Maar het geeft wel aan dat een belegger zeker niet over één nacht ijs moet gaan alvorens hij een beleggingsproduct overweegt aan te kopen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten