Vergroot uw pensioenbewustzijn

Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance, met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen.

Morningstar Benelux 19 januari, 2015 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

7 Redenen om meteen met je pensioen aan de slag te gaan
Schuif jij ook je pensioen voor je uit? Dan ben je in goed gezelschap, want de meerderheid van de Nederlanders doet dat. Toch is het verstandig om je er wel in te verdiepen. Je kunt (nu al) veel geld besparen.


Vermogensopbouw in box 1 of box 3? 4 Handige stappen voor de ideale mix
Wat is bij vermogensopbouw nou wijsheid: fiscaal vriendelijk in box 1 of met vermogensrendementheffing in box 3? Maak onderscheid tussen "leef pensioen" en "leuk pensioen". 4 Handige stappen.


Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen

In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?


Zelf je pensioen regelen in 5 stappen
Eenvoudige uitleg over hoe je bepaalt hoeveel pensioen je nodig hebt, vaststellen hoeveel je al hebt, berekenen van het doelkapitaal, het structureren van een portefeuille en bijhouden van het pensioenplan.

Hoeveel kost jouw pensioen?
Pensioen is een levenslange uitkering en die uitkering kost geld. Veel geld. Maar hoeveel ongeveer?

Plusminus 70 procent
De norm voor een goed pensioen ligt op 70 procent van het laatst verdiend salaris. Iedereen is bekend met deze vuistregel. Maar waar komt hij eigenlijk vandaan?


Ons enige bewustzijn is modebewustzijn
Slechts 10 procent van de Nederlanders is pensioenbewust. Dit gebrek aan pensioenbewustzijn komt door een gebrek aan motivatie om zich in het eigen pensioen te verdiepen. Wel vinden we een goed pensioen belangrijk, maar toch staan we niet open voor informatie.


Je iPhone of je leven
Er is iets geks aan de hand met levensverzekeringen. We onderkennen allemaal wel het nut ervan, maar toch laten we ze en masse links liggen. Waarom vinden we het weggegooid geld?

Weg met de pensioenen
Wat zou het mooi zijn als er voor pensioendeelnemers een overzichtelijker pensioenregeling zou zijn. En dan het pensioen ook helemaal weg uit de werkgeverssfeer en ingevuld bij de pensioenuitvoerder naar keuze.

In een beleggingsfonds kun je niet wonen
Vanuit beleggingsperspectief opereren veel huishoudens met een hypotheek als een hedge fund. De hefboomwerking keert zich nu tegen hen.

Bloedgeld
Bijna 80 procent van de Nederlandse bevolking heeft zijn nabestaandenpensioen niet op orde. Bewijs jezelf een dienst en ga na hoe jouw nabestaandenpensioen is geregeld.

Jouw pensioen een (schijn)zekerheid?
Dit is geen pensioenregeling, maar een wassen neus!

Pensioenbewustzijn en tijdsgeest?
De tijd waarin ons pensioen als vanzelf goed geregeld was door staat en werkgever is voorbij. Ik durf niet te denken aan de tijd van mijn kinderen...

Het opbouwpercentage wordt verlaagd! Goed nieuws?
Er is veel commotie over de recente plannen om het opbouwpercentage voor pensioen te verlagen. De impact kan verstrekkend zijn en de verlaging is vooral goed nieuws voor de belastingdienst.

Pensioen is niet moeilijk
De aanname dat pensioen ons helemaal niets interesseert klopt niet. Waarom negeren we en masse ons eigen pensioen? Wat is er aan de hand?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten