Philippe Igigabel (HSBC) beste belegger in euro-obligaties

Beheerder Philippe Igigabel van HSBC GIF Euro High Yield Bond is door de analisten van Morningstar uitgeroepen tot European Fund Manager of the Year in de categorie ‘obligaties genoteerd in euro’. “Het fonds blijft één van Morningstars favorieten.”

Maarten van der Pas 19 maart, 2015 | 21:04
Facebook Twitter LinkedIn

De prestigieuze Morningstar European Fund Manager of the Year Award werd donderdagavond 19 maart uitgereikt tijdens de Morningstar Institutional Conference Europe in Amsterdam.

Philippe Igigabel (foto) heeft een buitengewone staat van dienst bij HSBC GIF Euro High Yield. Hij is co-manager van het fonds sinds 2000 en werd hoofdbeheerder in 2003. Hiermee is hij onder Europese high yield fondsen één van de beheerders met het langste track record. Igigabel past met grote overtuiging zijn strategie toe, die nog het beste wordt gekarakteriseerd door de overwogen positie van zijn fonds in achtergestelde obligaties van banken en verzekeraars.

De beleggingsstrategie is voornamelijk gebaseerd op de selectie van obligaties. Analisten elimineren emittenten met een aanzienlijk risico om op de korte en middellange termijn in gebreke te blijven. Daarna identificeren zij die obligaties waarvan de kwaliteit zal verbeteren en die een aantrekkelijke waardering hebben.

Afwijken van benchmark
Igigabel heeft de eindverantwoording voor de constructie van de beleggingsportefeuille. Hij aarzelt niet om af te wijken van de benchmark en vergelijkbare high yield fondsen. HSBC GIF Euro High Yield Bond heeft een grote positie in investment grade obligaties (met kredietwaardering van BBB of hoger) en dat is een atypische positionering voor een high yield fonds. Deze blootstelling is het gevolg van een grote inzet op achtergestelde obligaties van banken en verzekeraars. Igigabel beschouwt deze effecten ondergewaardeerd, zelfs toen de fundamenten van financiële uitgevers in zijn ogen aanzienlijk verbeterden.

De fondsbeheerder blijft achter zijn benadering staan, zelfs in tijden waarin het niet in trek was zoals in 2011. Dat gaf beleggers de gelegenheid om het langetermijnrendement van het fonds volledig te oogsten. Over drie, vijf en tien jaar staat HSBC GIF Euro High Yield in de top 25 van de Morningstar-categorie ‘Obligaties EUR high yield’. 2014 Was een moeilijk jaar voor beleggers in high yield obligaties door de uitverkoop van de markt in het derde kwartaal, maar HSBC GIF Euro High Yield deed het beter dan 90 procent van zijn concurrenten.

De voorkeur van Igigabel voor emittenten van obligaties met hogere kredietwaardigheid en de kwaliteit van zijn obligatieselectie in de sectoren financiële dienstverlening en telecom werden volledig beloond. In aanvulling op zijn excellente langetermijnrendement laat Igigabel een bovengemiddeld rentmeesterschap zien door zijn persoonlijke belegging in het fonds. Hiermee komen zijn belangen meer overeen met die van zijn beleggers.

“Beleggers zijn in goede handen bij Philippe Igigabel. HSBC GIF Euro High Yield Bond heeft zijn waarde bewezen en Morningstar blijft volledig overtuigd van zijn verdienste voor beleggers”, schrijft Morningstar-analist Mara Dobrescu in haar analyse van het fonds.


Score HSBC GIF Euro High Yield Bond op de 5 pijlers van de Mornintstar Analyst Rating
Beleggingsproces: Positive
De strategie is gebaseerd op de selectie van obligaties en tactisch beheer van marktblootstelling. Het fonds heeft een aanzienlijk grotere blootstelling aan achtergestelde obligaties van banken en verzekeraars in vergelijking met concurrenten.

Rendement: Positive
Beheerder Igigabel heeft een solide track record opgebouwd van verslaan van de categorie.

Beheerteam: Positive
Igigabel staat sinds 2003 aan het roer van het fonds en krijgt ruggensteun van een groot team van kredietanalisten.

Fondshuis: Neutral
HSBC behandelt zijn beleggers redelijk, meer sommige terreinen zoals de structuur voor de beloning van de fondsmanagers zijn voor verbetering vatbaar.

Kosten: Neutral
De kosten van HSBC GIF Euro High Yield Bond zijn in lijn met het gemiddelde van de categorie.


Bekijk de prestaties van HSBC GIF Euro High Yield Bond >(Klik op grafiek voor vergroting)


Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2014 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' komen dan ook in aanmerking.

Met een positieve Analyst Rating geven Morningstar’s fondsanalisten aan, dat ze verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de index en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund European Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Lees ook het artikel Het Award-seizoen barst los over het verschil tussen de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten