Finalisten Pan-Europan Morningstar Awards in categorie Outstanding Portfolio Manager

Morningstar reikt binnenkort de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 uit. De finalisten voor deze prestigieuze prijzen zijn onlangs bekendgemaakt en nu gaan we dieper in op elk van de drie categorieën. We beginnen met de categorie Outstanding Portfolio Manager en lichten de drie genomineerde fondsbeheerders nader toe.

Robert van den Oever 11 november, 2019 | 9:31
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar reikt dit jaar voor het eerst de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence uit. Deze Awards bekronen de deskundigheid van fondsmanagers, aanstormend beleggingstalent en fondshuizen die hebben laten zien dat ze over uitstekende beleggingsvaardigheden beschikken. Ze onderscheiden zich door uitstekende beleggingsrendementen over de lange termijn en hebben de moed om eigen, tegendraadse keuzes te maken waar hun eindbeleggers van profiteren. Ook hebben ze bewezen dat ze hun belangen op één lijn hebben staan met die van hun eindbeleggers.

De Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence kent drie categorieën: Outstanding Portfolio Manager, Rising Talent en Outstanding Investment House.

Morningstar heeft de finalisten in de drie categorieën eerder bekendgemaakt, en nu krijgt u per categorie een uitgebreide toelichting op elk van de drie finalisten. We beginnen deze reeks met de finalisten in de categorie Outstanding Portfolio Manager. Dat zijn:

 

Laurent Dobler, Comgest  4899  1x1  120x120Laurent Dobler, Comgest

Laurent Dobler trad in 1991 toe tot de in Parijs gevestigde boetiek Comgest. Hij is een getalenteerde belegger en analist die de afgelopen drie decennia vorm heeft gegeven aan de robuuste en gedisciplineerde kwaliteitsaanpak van Comgest. Fondsen worden collectief beheerd bij Comgest, maar Dobler heeft het langste dienstverband in het Europese aandelenteam.

Hij beheert het in Frankrijk gevestigde fonds Renaissance Europe sinds 1993 en de in Ierland gevestigde versie, Comgest Growth Europe, sinds de oprichting in 2000. In die rol heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de indrukwekkende resultaten van de strategie, zowel op absolute als op voor risico gecorrigeerde basis. Beide fondsen hebben momenteel een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Naast zijn analytische deskundigheid en zijn vaardigheid als en portefeuillebeheerder waar beleggers profijt van hebben gehad, is Dobler ook betrokken geweest bij het werven, trainen en coachen van de volgende generatie portefeuillebeheerders bij Comgest. Ten slotte investeert hij een betekenisvol deel van zijn persoonlijke portefeuille in de strategie, en dat onderstreept zijn niet aflatende inzet om zich als een verantwoordelijke rentmeester in te zetten voor het vermogen van zijn eindbeleggers.

 

Philippe Igigabel, HSBC vierkant 125x125Philippe Igigabel, HSBC

Philippe Igigabel heeft twee decennia beleggingservaring. Hij begon zijn carrière in portefeuillebeheer als co-manager bij HSBC GIF Euro High Yield Bond in 2000, en schoof in 2003 door naar de rol als hoofdbeheerder. Hij is al bij het Europese high-yield universum betrokken sinds dat in de late jaren ’90 begon, en daarmee is hij een van de meest ervaren portfoliomanagers die we in dit universum volgen. HSBC GIF Euro High Yield heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Gedurende zijn dienstverband heeft Igigabel altijd vastgehouden aan zijn aanpak op basis van hoge overtuiging en waardering. Hij heeft bijvoorbeeld niet geaarzeld om het risico geleidelijk te verminderen in perioden waarin de markt volgens hem te hard van stapel loopt (zoals in 2017). Omgekeerd heeft hij systematisch geprofiteerd van marktdips (zoals in de loop van 2018) om de namen in te slaan die hij fundamenteel gezond achtte. De selectiviteit van Igigabel is ook een kenmerk van zijn aanpak. Slechts 10% tot 30% van de hoogrentende obligaties die elk jaar worden uitgegeven voldoen doorgaans aan zijn strenge kwaliteitscriteria en worden als goed gewaardeerd beschouwd.

Dankzij dit gedisciplineerde proces heeft het fonds een uitstekend trackrecord neergezet en valt het in het bovenste kwartiel van zijn categoriegenoten over een periode van 10 en 15 jaar (tot en met september 2019), zowel op absolute als op risico-gecorrigeerde basis. Het heeft ook grotendeels wanbetalingen vermeden, wat een bewijs is voor de kwaliteit van de onderliggende effectenselectie en de fundamentele analyse die is uitgevoerd door het sterke team van Europese kredietanalisten van HSBC GAM.

 

Michael Krautzberger, Black Rock vierkant 125x125Michael Krautzberger, BlackRock

Michael Krautzberger is een van de meest ervaren portefeuillebeheerders op het gebied van euro-obligaties. Hij beheert het Gold-rated BGF Euro Bond-fonds sinds oktober 2005. Tevens is hij hoofdportefeuillemanager van BGF Euro Short Duration dat een Silver rating heeft en van BSF Fixed Income Strategies dat een Bronze rating heeft. Krautzberger leidt momenteel ook het 14-koppige Euro Fixed Income-team van BlackRock, dat 10 portefeuillebeheerders omvat.

Door de jaren heen heeft Krautzberger zijn expertise bewezen door het combineren van visies en ideeën van zijn team met BlackRock's bredere middelen in portefeuilles die consistent waarde toevoegen door een breed scala van voornamelijk relatieve-waardestrategieën te gebruiken.

De zeer collegiale en teamgerichte aanpak die Krautzberger door de jaren heen heeft geïmplementeerd, heeft geleid tot een indrukwekkend trackrecord bij BGF Euro Bond Fund, omdat het consistent zijn concurrenten en zijn benchmark op absolute en voor risico gecorrigeerde basis heeft weten te verslaan. Vrijwel alle onderliggende strategieën die worden gebruikt in de portefeuilles van Krautzberger, inclusief staats-, gesecuritiseerde en inflation-linked obligaties, valuta's en looptijd en yield-curve tactieken, hebben bijgedragen aan de prestaties.

Het gediversifieerde rendementsprofiel van zijn portefeuilles onderstreept zijn vermogen om de beste ideeën van het team te combineren tot samenhangende portefeuilles, en ook de kwaliteit van de ideeën die door zijn team worden gegenereerd.

 

Uitreiking op 14 november
De uitreiking van de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 zal plaatsvinden tijdens de Morningstar Investment Conference in Parijs op 14 november aanstaande.

Awards 2019 banner 600x225 uitsnede

Alle finalisten
Hier vindt u alle finalisten voor de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 in één oogopslag bij elkaar in een handig overzicht:

 

Methodologie
Om in aanmerking te kunnen komen voor deze Award moeten fondsbeheerders een of meer strategieën onder hun beheer hebben die verkrijgbaar zijn in ten minste twee Europese landen en die fondsen moeten een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze hebben.

Voor de Rising Talent categorie komen veelbelovende nieuwe beheerders in aanmerking als ze co-beheerder zijn op een strategie die verkrijgbaar is in ten minste twee Europese landen en een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze heeft, of als ze deel uitmaken van een fonds dat op de Morningstar Prospects lijst prijkt. Voor deze kandidaten geldt ook dat ze niet langer dan vijf jaar op hun huidige strategie mogen zitten, maar in die korte periode wel exceptionele resultaten moeten hebben geboekt.

Voor de fondshuizen die in aanmerking komen, geldt dat ze actieve distributie hebben in ten minste twee Europese landen en dat de beoordeling door Morningstar's fondsanalisten op hun Parent rating Positief moet zijn. Ook moeten ze sterke lange-termijn rendementen voor hun eindbeleggers hebben geboekt en hebben bewezen dat ze de belangen van die eindbeleggers boven hun eigen belangen stellen.

De volledige methodologie achter de selectie van finalisten en winnaars van deze Awards vindt u hier:

 

 

Awards 2019 banner 600x225

 

Lees meer:

Winnaars Morningstar Awards Nederland 2019

Finalisten Morningstar Awards Nederland 2019

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten