Ooit van Dimensional gehoord?

Het is jammer dat sommige beleggingsfondsen maar moeilijk verkrijgbaar zijn in Nederland. Neem de fondsen van het Amerikaanse Dimensional Fund Advisors, die de hoogste waarderingen van de analisten van Morningstar krijgen.

San Lie 13 mei, 2015 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

Voor zover ik weet, zijn de beleggingsfondsen van Dimensional Fund Advisors (DFA) slechts op beperkte schaal in Nederland te verkrijgen. En dat terwijl de historische prestaties van veel van deze fondsen goed tot zeer goed zijn en het fondshuis op een onderscheidende manier weet te beleggen.

DFA is een relatief jong fondshuis dat in 1981 werd opgericht. Het heeft pakweg honderd aandelen- en obligatiefondsen en beheert USD 381 miljard (EUR 339 miljard). De onderscheidende manier van beleggen bestaat er uit dat er geen indices worden gevolgd. Aandelen worden op een actieve manier geselecteerd op basis van in ogen van de fondsbeheerders relevante - en waardetoevoegende – factoren waaronder 'value' en 'small cap'. Het Amerikaanse zakenblad Forbes gaf zijn lezers zelfs een aantal redenen waarom ze van DFA moeten weten.

Wetenschappelijke benadering
DFA benadert beleggen als een wetenschap. Elk van de strategieën is geworteld in een grote hoeveelheid empirisch onderzoek. De fondsbeheerders screenen ondernemingen om in te beleggen op karakteristieken die historisch gezien geassocieerd worden met een hoog verwacht rendement, waaronder bedrijven met een kleine marktkapitalisatie en lage waarderingen.

Trendy beleggingsthema’s worden nauwelijks nagejaagd, mede door de sterke onderzoeksgedreven cultuur en het interne debat dat gevoerd wordt.

Lage kosten
DFA valt ook op door de lage kosten die het aan beleggers berekent. Aangezien de beleggingsfondsen geen index volgen (er wordt belegd op basis van fundamentele indexatie), hoeven ze niet te handelen als het niet kosten-effectief zou zijn. De over het algemeen lage kosten geven de fondsen een structureel kostenvoordeel.

Toetsing adviseurs
Wat redelijk onderscheidend ten opzichte van veel andere fondshuizen is het feit dat DFA zelf de financiële adviseurs toetst die zijn producten aan beleggers mogen adviseren. Dit moet voorkomen dat beleggers in voor hen verkeerde producten beleggen.

Het fondshuis kent een gedegen staf en het bestuur bestaat uit een indrukwekkende groep hoogleraren waaronder Nobelprijs-winnaars als Eugene Fama, Robert Merton en Myron Scholes.

Mijn Amerikaanse analistencollega’s zijn over het algemeen erg positief over de beleggingsfondsen van Dimensional en geven ze een Analyst Rating Bronze, Silver en Gold. Dat is voldoende reden voor mij om – nu het fondshuis donderdag 13 mei - met een behoorlijke delegatie Amsterdam bezoekt – eens nader kennis te gaan maken met deze topfondsbeheerders.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten