6 Interessante vragen aan actief beheerde beleggingsfondsen

Wie als belegger kiest voor actief fondsbeheer, moet er voor zorgen dat hij waar krijgt voor zijn geld. Hoe kom je achter de kosten van een beleggingsfonds, of de fondsmanager ervaring heeft en wat zijn beleggingsstrategie inhoudt? Zes vragen en antwoorden.

Maarten van der Pas 25 juni, 2015 | 8:15
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort
Beleggers leren hoe ze een antwoord kunnen krijgen op deze vragen:

  1. Hoeveel betaal ik voor actief beheer van een beleggingsfonds?

  2. Is mijn actief beheerde beleggingsfonds écht actief?

  3. Begrijp ik de strategie van het beleggingsfonds?

  4. Welke rol speelt het beleggingsfonds in mijn portefeuille?

  5. Heeft mijn fondsbeheerder een bewezen staat van dienst?

  6. Komt mijn actief beheerde beleggingsfonds van een goed fondshuis?Beleggers verkeren tegenwoordig in de luxe positie om naast actief beheerde beleggingsfondsen ook te kunnen kiezen uit passief beheerde indexfondsen en ETFs. Ze zijn de laatste jaren dan ook kritischer geworden naar actieve fondsen: maken die hun hogere kosten in vergelijking met ETFs en indexfondsen wel waar door een hoger rendement?

Bij een ETF of indexfonds weet een belegger dat hij de index krijgt en dat het rendement om en nabij dat van de benchmark is. ETFs en indexfondsen hebben als doel om de index zo nauwgezet mogelijk te repliceren. Dat doen ze met een geautomatiseerd proces waardoor er geen beheerders en analisten nodig zijn om beleggingen te selecteren. Hierdoor kunnen ze beleggers minder kosten in rekening brengen.
Bij een actief beheerd fonds betaalt een belegger een fondsmanager juist om actief beleggingen te vinden waarmee hij de index probeert te verslaan en een bovengemiddeld rendement haalt. Daarom zijn de kosten van een dergelijk fonds hoger en de fondsbeheerder moet dan ook zijn toegevoegde waarde bewijzen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies