Morningstars oordeel: de beste beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen

Welke beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen hebben een positieve Morningstar Analyst Rating. En wat zijn de veranderingen geweest in de beoordeling van wereldwijde aandelenfondsen door de analisten van Morningstar?

Jeffrey Schumacher, CFA 20 juli, 2015 | 0:41
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Analyst Rating is een beoordeling die wordt afgegeven door de fondsanalisten van Morningstar. Hierbij worden fondsen op kwalitatieve gronden beoordeeld op vijf pilaren: people, process, parent, performance en price. Voor beleggingsfondsen waarvan de verwachting is dat ze over een toekomstige volledige marktcyclus beter zullen presteren dan de categorie en/of een relevante benchmark gecorrigeerd voor het genomen risico is een ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ rating weggelegd. De zogenaamde Morningstar Medallists.

Het verschil tussen deze ratings wordt bepaald door de mate van overtuiging bij de fondsanalist in het vermogen van het fonds om outperformance te realiseren. Fondsen waarvan verwacht wordt dat ze zich niet zullen onderscheiden krijgen de rating ‘Neutral’, terwijl fondsen die op meerdere vlakken ondermaats scoren de beoordeling ‘Negative’ krijgen.

Van de iets meer dan 100 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd die in Nederland verkrijgbaar zijn, hebben er 22 een Morningstar Analyst Rating. Van deze 22 fondsen zijn er 11 fondsen een Morningstar Medallist. Een strategie heeft een Gold rating, drie een Silver rating en zeven een Bronze Rating.

Wijzigingen in de Morningstar Analyst Rating
In de eerste zes maanden van het jaar zijn er drie wijzigingen in de Morningstar Analyst Ratings doorgevoerd. Robeco BP Global Premium Equities ging in april van Bronze naar Silver. Voor meer informatie over deze upgrade, klik hier.

Downgrade M&G Global Growth
M&G Global Growth verloor de Bronze rating in januari, nadat het Under Review had gestaan wegens het vertrek van beheerder Greg Aldridge, die zich bij M&G gaat richten op het beheer van institutionele mandaten. John William Olsen was gedurende 2014 al binnengehaald als de opvolger van Aldridge. Olsen heeft 18 jaar ervaring en kwam over van Danske Capital, waar hij het vlaggenschip Danske Global Select (sinds 2004) en Danske Global StockPicking (sinds 2002) beheerde. Hiervoor heeft hij enkele jaren als analist op de telecom- en technologiesector gewerkt.

Olsen heeft volgens ons een goed doordachte beleggingsfilosofie, waar hij met een relatief gefocuste portefeuille voor de langetermijn in kwaliteitsbedrijven belegt. Charles Anniss, beheerder van M&G European en M&G European Smaller Companies, blijft als adjunct-beheerder aan het fonds verbonden. Verder zijn er twee toegewijde analisten voor de strategie en kan het team putten uit het werk van het negenkoppige wereldwijde sectorteam van M&G.

De ruime ervaring van Olsen geeft ons vertrouwen. We zijn ook tevreden dat Olsen het fonds op een vergelijkbare wijze gaat beheren (zowel qua onderzoek naar portefeuillekandidaten als de portefeuilleconstructie) zoals hij dit succesvol deed bij Dankse. De tijd zal echter moeten uitwijzen of Olsen deze strategie net zo doelmatig kan laten werken als in zijn tijd bij Dankse, temeer omdat hij nu met andere mensen het werk moet doen. Onze voorgaande overtuiging was vooral op gebaseerd op de ervaring en het talent van Aldridge. Daarom is het nog te vroeg om convictie te hebben op dit fonds, alhoewel het wel het monitoren waard is. Het fonds heeft daarom de Neutral rating.

Reorganisatie aandelenteam van NN IP
NN Global Fund ging van Neutral naar Under Review als gevolg van een reorganisatie bij de zogenaamde Core Equity Boutique van de Haagse vermogensbeheerder. De verandering heeft zowel betrekking op het team dat dit fonds beheerd, als op de strategie die wordt gehanteerd. De stap werd genomen nadat de fondsen achter bleven bij hun doelstellingen en men de fondsen actiever wilden gaan beheren. Vanwege deze materiële veranderingen plaatste Morningstar de 15 sector- en regiofondsen die direct geraakt worden door de maatregelen 'Under Review', waaronder dus dit wereldwijd beleggende aandelenfonds.

Het 25-koppige analistenteam en het kwantitatieve onderzoeksteam van NN IP krijgen een sterke invloed in het beheer van de genoemde beleggingsfondsen. Dit betekent tegelijkertijd dat de invloed van de beheerder afneemt. Zowel het analistenteam als het kwantitatieve team hebben volgens NN IP aangetoond dat zij in staat zijn om alpha te genereren, maar die alpha kwam volgens het fondshuis onvoldoende tot uiting in de portefeuilles van de beleggingsfondsen. Om de toegevoegde waarde van deze teams beter de laten doorkomen in de betreffende beleggingsfondsen, krijgen ze daarom een prominente rol in het beleggingsproces.

Een andere aanpassing is dat de portefeuilles geconcentreerder gaan worden en hierdoor per saldo actiever zullen gaan beleggen. De active share van de beleggingsfondsen zal naar verwachting (duidelijk) omhoog gaan. Dit is volgens Morningstar een stap in de juiste richting. Hoewel de fondsen pretendeerden zich te focussen op actief beheer waarbij een hoge active share centraal stond, bleek dit in de praktijk beperkt te worden toegepast, wat Morningstar sceptisch maakte.

De reorganisatie blijft niet beperkt tot aanpassingen in het beleggingsproces. Ook bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de fondsen staat een hoop te veranderen. De regiofondsen en de sectorfondsen worden ondergebracht in het Optimised Portfolio Strategy Team. Dit team wordt geleid door Jeroen Bos, het voormalige hoofd aandelenresearch van NN IP. Jeff Meys, Pieter Schop en Paul Vrouwes worden de beheerders van alle regio- en sectorfondsen. Dit betekent dat NN IP minder beheerders heeft voor de beleggingsfondsen, wat mogelijk wordt gemaakt doordat het analisten team en het kwantitatieve team meer invloed krijgen en de rol van beheerder wordt gemarginaliseerd.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de fondsen met een Morningstar Analyst Rating en de onderliggende scores op de vijf pilaren van de fondsanalyse van Morningstar. Klik op de figuur voor een grotere weergave.

 (Klik op tabel voor juiste formaat)


Lees alle artikelen in deze serie

Onder de loep: beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen
In een serie artikelen analyseert Morningstar de prestaties van beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen. Dat doen we grondig: actief beheerde fondsen versus ETFs en indexfondsen, het hoogste en laagste rendement, in- en uitstroom van beleggersgeld. En welke fondsen hebben de voorkeur van de analisten van Morningstar?


Wereldwijde aandelenfondsen: actief beheer laat zich zien
Na een teleurstellend 2014 is het eerste halfjaar van 2015 veelbelovend gestart voor actief beheerde fondsen: 55 procent verslaat de MSCI World Index.


Consistent bovengemiddeld rendement zeldzaam bij wereldwijde aandelenfondsen
Slechts weinig fondsen zijn op langere termijn in staat gebleken de MSCI World Index op basis van risico-gecorrigeerde rendementen te verslaan. Morningstar bespreekt de drie beleggingsfondsen die dit in de afgelopen vijf jaar wel voor elkaar hebben gekregen: ASN Duurzaam Aandelenfonds, Robeco BP Global Premium Equities en Fidelity World.

Trends in beheerd vermogen en kapitaalstromen voor wereldwijde aandelenfondsen
Actief beheerde beleggingsfondsen zien nog steeds het meeste geld van beleggers binnenkomen. Maar de vraag is hoe lang nog, want ETFs en indexfondsen stomen op.


Wereldwijde aandelenfondsen: de winnaars en verliezers in de eerste helft van 2015
Wat waren de succesnummers van de eerste jaarhelft en welke beleggingsfondsen presteerden teleurstellend? Morningstar legt beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen langs de meetlat.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten