Sucker

Er schijnen ‘sucker lists’ op het internet verhandeld te worden. Lijsten van particulieren die in een beleggingsvalkuil zijn getrapt, daar niets van geleerd hebben en dus ook voor andere dubieuze aanbieders van beleggingsproducten een goede prooi zijn. 

San Lie 30 november, 2015 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn

Ik moest daaraan denken toen ik deze week een verhaal las over al die arme beleggers die zitten te wachten op de opbrengsten van hun 20 jaar geleden geplante teak-bomen. Die bomen zouden tot in de hemel groeien, maar voorlopig zitten beleggers met gebakken lucht en geven de aanbieders niet thuis.

Laatst zag ik weer een brochure met als kop ’12% rendement’. Gegarandeerd en zonder enige vorm van risico. Je zou toch verwachten dat mensen zich realiseren dat bij een rente van nagenoeg 0% dit soort rendementen onmogelijk te behalen zijn, of alleen tegen een heel hoog risico. Hebzucht wint het bij velen kennelijk van de ratio. Want ook op die gegarandeerde 12% zullen weer veel beleggers instappen.

Hoewel mensen zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze met hun geld doen, vind ik ook dat je moet blijven waarschuwen. De financiële wereld trekt nog steeds lieden aan die een slaatje willen slaan uit de onwetendheid, goedgelovigheid en hebzucht van naïeve beleggers. Hopelijk voelt u zich niet aangesproken. U kwalificeert zich niet (meer) als ‘sucker’. Dat zouden er meer moeten doen.

Deze column verscheen afgelopen zaterdag in De Telegraaf.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings