Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het eerste kwartaal van 2016

De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het eerste kwartaal van 2016.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 april, 2016 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de rating is gebaseerd: het beheerteam, het proces, het fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de fondsen die wij in het eerste kwartaal van 2016 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten.

Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst.

Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het eerste kwartaal van 2016 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Upgrades
Het was qua veranderingen in analistenratings een rustig eerste kwartaal. Slechts 25 fondsen hebben nu een rating die verschilt met hun oordeel per eind 2015. Van dit selecte clubje is er maar één fonds dat een hogere Morningstar Analyst Rating kreeg: GAM Star China Equity ging van Bronze naar Silver.

Dit fonds staat onder leiding van Michael Lai, die het fonds sinds de start in 2007 beheert. Hij heeft meer dan 26 jaar beleggingservaring en heeft laten zien een expert te zijn op zowel sectorale thema’s als individuele aandelen. Lai belegt volgens een kwaliteits-groei principe, waarbij de leidende thema’s op basis van top-down macro onderzoek worden bepaald en vervolgens ingevuld via bottom-up aandelenselectie. Lai creëert een geconcentreerde beleggingsportefeuille van 40-50 aandelen.

Sinds de start in 2007 tot en met eind februari 2016 heeft het fonds een geannualiseerd rendement behaald van 6,91%. Hiermee wordt de MSCI China index met maar liefst 8,01% verslagen. Ondanks dat dit indrukwekkend is, blijft het risico hoog gezien de grote afwijkingen van de benchmark als gevolg van de thematische benadering. De ervaren beheerder in combinatie met een goede uitvoering van het beleggingsproces, een sterk track record en lage kosten maakt dat wij onze overtuiging in dit fonds verhogen, waardoor het van Bronze naar Silver is gegaan.

Hoger lager KW 1 2016 JS 1

Downgrades
In de afgelopen drie maanden werd de beoordeling van 3 fondsen verlaagd. Twee fondsen van East Capital gingen van Bronze naar Neutral, terwijl een Amerikaans aandelenfonds van T. Rowe Price twee stappen omlaag ging, van Silver naar Neutral.

We verloren onze overtuiging in de fondsen van Oost-Europa specialist East Capital als gevolg van de matige aandelenselecties in de afgelopen jaren en de beperkte bescherming van beleggers tijdens neerwaartse markten. Hoewel we de lokale onderzoeksteams nog steeds op waarde schatten, merken we op dat de fondsen geraakt zijn door specifieke small-cap posities en dat de flexibele en benchmark-agnostische aanpak weliswaar tot onderscheidende portefeuilles heeft geleid, maar niet tot onderscheidende rendementen in positieve zin. Dit verlaagt ons vertrouwen in het beleggingsproces en daarmee onze algemene convictie in de fondsen.

Voor T.Rowe Price US Large-Cap Growth Equities is het aanstaande vertrek van beheerder Rob Sharps de reden waarom wij onze overtuiging naar beneden hebben bijgesteld. Sharps wordt co-hoofd van het wereldwijde aandelenteam en wordt per januari 2017 opgevolgd door Taymour Tamaddon. Sharps was verantwoordelijk voor het goede track record van dit fonds, en het is de vraag of Tamaddon hier een vervolg aan kan geven. Tamaddon heeft beperkte beheerervaring op het sectorfonds dat zich richt op gezondheidszorg. Daar haalde hij in drie jaar een goede outperformance; een sector die ook voor dit bredere fonds belangrijk is. Echter, een inzet op biotechnologie was een belangrijke drijfveer achter deze cijfers, waardoor het voor risico gecorrigeerde rendement minder indrukwekkend is. Aangezien we nog geen bewijs hebben dat Tamaddon getalenteerd genoeg is om een gediversifieerde portefeuille te beheren en ook niet weten of hij aanpassingen aan het proces gaat doorvoeren, vinden wij de Neutral rating meer gepast.

Hoger lager KW 1 2016 JS 2


Under Review
Als gevolg van veranderingen in beheerteam, proces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige fondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. In het eerste kwartaal werden er 7 fondsen Under Review geplaatst.

De Europese small-cap fondsen van Kempen, en daarmee ook het door dit team beheerde ASN Duurzaam Small & Mid cap-fonds, gingen Under Review als gevolg van wederom een wisseling in het beheerteam. Kempen kondigde begin maart aan dat het haar in Edinburgh gevestigde Europese small-cap team gaat reorganiseren. In navolging van dit besluit neemt Kempen afscheid van Rory Hammerson en Ewan Millar. Met de nieuw aangekondigde wijzigingen binnen het Europese small-cap team blijven wij van mening dat de omloop onder de teamleden aanhoudend hoog blijft. Op basis van eerdere personele wisselingen nam hun vertrouwen in dit team in maart 2013 reeds af en verlaagden zij hun oordeel over het team. Onder de leiding van Hammerson vertrokken in de periode van 2011 tot en met 2015 in totaal vijf beheerders/analisten. Eenzelfde aantal nieuwe mensen werd aangetrokken. Voor meer achtergrond omtrent deze veranderingen, zie hier.

Een groot verlies was er ook te melden door Vontobel. Stermanager, CIO en co-CEO Rajiv Jain heeft besloten om het fondshuis na 22 jaar te verlaten om een eigen bedrijf op te zetten. Jain was de drijvende kracht achter onder andere Vontobel Emerging Markets en Vontobel Global Equity. Met deze strategieën zette hij fenomenale prestaties neer, door met beide fondsen voor risico gecorrigeerd 95% van zijn concurrenten te verslaan. Zijn succes leidde tot een uitverkiezing als Morningstar US International Stock Fund Manager of the Year in 2012, en Morningstar European Global Equity Fund Manager of the Year in 2013.

Jain wordt opgevolgd door Matthew Benkendorf, die reeds acteerde als zijn rechterhand en daarmee een logische vervanger is. Benkendorf is een ervaren beheerder die nauw met Jain samenwerkte en wordt ondersteund door een getalenteerd team van analisten. Hij zal het beproefde proces waarschijnlijk voortzetten. Daarmee lijkt de continuïteit gewaarborgd.

Een ander punt dat mogelijk impact kan hebben is het grote beheerde vermogen, vooral van het emerging market fonds (27 miljard dollar). We monitoren de effecten van eventuele grotere uitstroom als gevolg van het vertrek van Jain. De fondsen staan Under Review.

Hoger lager KW 1 2016 JS 3


Ex-Under Review
Naast fondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk Under Review hadden gestaan. Drie fondsen kregen een Bronze rating, drie een Neutral.

Na het vertrek van Chris Bullock als beheerder van Henderson Horizon Euro Corporate Bond geloven we dat hij met Tom Ross een waardige opvolger heeft. De collegiale teamaanpak versterkt ons in dit vertrouwen, waardoor wij dit team nog steeds als bovengemiddeld beschouwen. Via het primair bottom-up gefocuste proces wil het team waarde toevoegen door sector en creditselectie. Ondanks een zwak 2015 is het langetermijn track record nog steeds goed. Het fonds krijgt daarom de Bronze rating.

Hoger lager KW 1 2016 JS 4


Nieuwe fondsen
De afgelopen maanden werden negen fondsen voor het eerst beoordeeld. Eén fonds komt binnen met een Silver rating, vier kregen een Bronze rating en drie een Neutral.

Invesco Pan European High Income, dat wordt beheerd door een sterk team bestaande uit Paul Causer, Paul Read en Stephanie Butcher, krijgt met een Silver rating meteen veel vertrouwen van de Morningstar analisten. Het team heeft zich dan ook in het verleden bewezen en deinst er niet voor terug om agressieve en afwijkende posities in te nemen. Het fonds heeft een sterk langetermijn track record. Het enige minpunt zijn de kosten, die hoger dan gemiddeld zijn.

Hoger lager KW 1 2016 JS 5

Lees ook de voorgaande artikelen uit de serie hoger-lager:

- Hoger-lager in het vierde kwartaal van 2015

- Hoger-lager in het derde kwartaal van 2015

Hoger-lager in het tweede kwartaal van 2015

Hoger-lager in het eerste kwartaal van 2015

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten